Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na którym kominie antenat TV

robi77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A musisz koniecznie na kominie? Może udałoby się jednak gdzie indziej.

a gdzie indziej jeśli nie na kominie i dlaczego nie na kominie??

Słyszałem o jeszcze 3 wersjach:

1. Na ścianie

2. Na balkonie

3. Na osobnym postumencie.

Problem z kominem jest taki, że często nie ma jak porządnie anteny przyczepić i współczesne systemy cyfrowe są bardzo wrażliwe na nawet małą zmianę ustawienia anteny. Co się z tym wiąże zdarzają się sytuacje (szczególnie po wiatrach), gdy trzeba taką antenę poprawić, a z reguły do konina jest mniej dogodny dostęp.

kwestie estetyczne dotyczą wszystkich lokalizacji, więc o nich nie piszę.

A musisz koniecznie na kominie? Może udałoby się jednak gdzie indziej.

a gdzie indziej jeśli nie na kominie i dlaczego nie na kominie??

Słyszałem o jeszcze 3 wersjach:

1. Na ścianie

2. Na balkonie

3. Na osobnym postumencie.

Problem z kominem jest taki, że często nie ma jak porządnie anteny przyczepić i współczesne systemy cyfrowe są bardzo wrażliwe na nawet małą zmianę ustawienia anteny. Co się z tym wiąże zdarzają się sytuacje (szczególnie po wiatrach), gdy trzeba taką antenę poprawić, a z reguły do konina jest mniej dogodny dostęp.

kwestie estetyczne dotyczą wszystkich lokalizacji, więc o nich nie piszę.

Dodam kolejny argument za opcją 3 (osobny postument). Mokry śnieg potrafi na wiele godzin pozbawić możliwości ogladania tv z talerza. Wówczas nie ma problemy, by ogarnąć miotełką śnieg z talerza usytuowanego na postumencie.

Kolejna sprawa - antena na dachu nie przydaje urokowi budowli.

w avantarze mam pogląd czegoś co chcę w 2009 roku wybudować :)

na ścianie - za nisko

balkonów brak

wydaje mi się że osobny postument będzie bardziej "chybotliwy" niż komin :))

obecnie mam N-kę i talerz montowany do balustrady balkonu. udało mi się tak, że ramię łączące talerz z balustradą jest stosunkowo krótkie. ale zgadzam się że przy dłuższym ramieniu, przy wiatrach, mogą być problemy z sygnałem

moja konkluzja - komin jak najbardziej ok i to ten, przy którym ramię będzie jak najkrótsze

Dodam kolejny argument za opcją 3 (osobny postument). Mokry śnieg potrafi na wiele godzin pozbawić możliwości ogladania tv z talerza. Wówczas nie ma problemy, by ogarnąć miotełką śnieg z talerza usytuowanego na postumencie.

Kolejna sprawa - antena na dachu nie przydaje urokowi budowli.

a to jest konkretny argument :)

znaczy się komin powinien być niedaleko okna :))

hojnorek - piszesz, że zamierzasz instalować antenę na kominie w budynku takim jak na awatorku.

Dorysuj sobie proszę talerz o średnicy (co najmniej) 45 cm zamocowany przy pomocy układu płasownik, kątowników oraz obejm. Oceń, czy ta konstrukcja może się podobać?

Jeszcze jedna sprawa. Czy front budynku z awatorka jest skierowany na południe?

Piszesz, że osobny postument będzie mniej stabilny od komina. Z czego tak wnioskujesz?

Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym?

Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ?

wg mnie wyłącznie na wentylacyjnym i kable tym kanałem do domu i spokój

żadnych kabli w kanale!!!!!!!!

i nie zapomnieć o uziemieniu anteny. To wymóg prawny.

a doradzałbym jeszcze piorunochron.

Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym?

Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ?

wg mnie wyłącznie na wentylacyjnym i kable tym kanałem do domu i spokój

żadnych kabli w kanale!!!!!!!!

i nie zapomnieć o uziemieniu anteny. To wymóg prawny.

a doradzałbym jeszcze piorunochron.

a czemu nie , miałem jeden niewykorzystny i wg mnie nie ma lepszej metody na prowadzenie kabli od SAT co innego zaproponujesz magiczną dachówkę przez , którą będzie lecieć a co w przypadku blachodachówki ?

http://img264.imageshack.us/img264/9016/antenaav6.jpg

maszt przykręcony na metalowe kołki - można na tym "słonia powiesić " do tego uchwyt w bok i SAT dowolnych rozmiarów

dodam tylko , że w mojej okolicy 100% domów ma tak założone anteny i nikt nie narzeka

w avantarze mam pogląd czegoś co chcę w 2009 roku wybudować :)

na ścianie - za nisko

balkonów brak

wydaje mi się że osobny postument będzie bardziej "chybotliwy" niż komin :))

obecnie mam N-kę i talerz montowany do balustrady balkonu. udało mi się tak, że ramię łączące talerz z balustradą jest stosunkowo krótkie. ale zgadzam się że przy dłuższym ramieniu, przy wiatrach, mogą być problemy z sygnałem

moja konkluzja - komin jak najbardziej ok i to ten, przy którym ramię będzie jak najkrótsze

Pisząc postument miałem na myśli osobny fundament z konstrukcją pod antenę. Na pewno nie będzie to bardziej chybotliwe od komina.

Co do czyzczenia czaszy ze śniegu to teoretycznie możliwe, ale praktycznie przez kilka zim się z tym osobiście nie spotkałem. Może śnieg i był, ale nie miałem żadnego problemu z odbiorem. Z powodu wiatru natomiast się zdarzały problemy.

hojnorek - piszesz, że zamierzasz instalować antenę na kominie w budynku takim jak na awatorku.

Dorysuj sobie proszę talerz o średnicy (co najmniej) 45 cm zamocowany przy pomocy układu płasownik, kątowników oraz obejm. Oceń, czy ta konstrukcja może się podobać?

Jeszcze jedna sprawa. Czy front budynku z awatorka jest skierowany na południe?

Piszesz, że osobny postument będzie mniej stabilny od komina. Z czego tak wnioskujesz?

gadasz jak moja żona :) to ma dzialać a nie wyglądać :)

a tak poważniej to obecnie mam zamontowane na takim uchwycie

i zamierzałem wykorzystać podobny.

ewentualnie trójnóg stojący na dachu lukarny (taka sama lukarna jest od ogrodu)

front budynku skierowany jest na zachód

z osobnym postumentem chyba nie zrozumieliśmy się. ja myślałem o maszcie (który z definicji jest bardziej ruchomy niż komin). Ty pewnie o podeście na gruncie. Ale w tym przypadku trzeba zrobić fundament (skoro ma to być nieruchome) i trzeba pamiętać że antena musi widzieć satelitę (zwrócić uwagę na drzewa i budynki)

My nie mamy ani na kominie,ani na maszcie wolnostojacym.

Montaz talerza rozwiazlismu tak

http://images37.fotosik.pl/53/33dda559efba8dddm.jpg

Też może być tylko na pewno się przestawi podczas schnięcia drewna.

Antenę i tak powinno się korygować raz na 2-3 lata. Podmuchy wiatru , warunki pogodowe osłabiają zawsze mocowanie, a w przypadku odbioru cyfrowego małe przestawienie już może spowodować zanik obrazu.

My nie mamy ani na kominie,ani na maszcie wolnostojacym.

Montaz talerza rozwiazlismu tak

http://images37.fotosik.pl/53/33dda559efba8dddm.jpg

Też może być tylko na pewno się przestawi podczas schnięcia drewna.

Antenę i tak powinno się korygować raz na 2-3 lata. Podmuchy wiatru , warunki pogodowe osłabiają zawsze mocowanie, a w przypadku odbioru cyfrowego małe przestawienie już może spowodować zanik obrazu.

To, że istnieje duża szansa, że co jakiś czas trzeba będzie ją ustawiać to nie znaczy, że mamy to przyspieszać. Choć z drugiej strony ja wolę ustawiać nawet 1 do roku z dobrym dojściem do anteny niż co 3 lata z kiepskim dojściem.