robi77 26.01.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 26.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? A musisz koniecznie na kominie? Może udałoby się jednak gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? Jeśli masz tylko taki wybór to nad czym się zastanawiasz? Jakie plusy miałby montaż na kominie dymowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 26.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A musisz koniecznie na kominie? Może udałoby się jednak gdzie indziej. a gdzie indziej jeśli nie na kominie i dlaczego nie na kominie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 26.01.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? wg mnie wyłącznie na wentylacyjnym i kable tym kanałem do domu i spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A musisz koniecznie na kominie? Może udałoby się jednak gdzie indziej. a gdzie indziej jeśli nie na kominie i dlaczego nie na kominie?? Słyszałem o jeszcze 3 wersjach: 1. Na ścianie 2. Na balkonie 3. Na osobnym postumencie. Problem z kominem jest taki, że często nie ma jak porządnie anteny przyczepić i współczesne systemy cyfrowe są bardzo wrażliwe na nawet małą zmianę ustawienia anteny. Co się z tym wiąże zdarzają się sytuacje (szczególnie po wiatrach), gdy trzeba taką antenę poprawić, a z reguły do konina jest mniej dogodny dostęp. kwestie estetyczne dotyczą wszystkich lokalizacji, więc o nich nie piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.01.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A musisz koniecznie na kominie? Może udałoby się jednak gdzie indziej. a gdzie indziej jeśli nie na kominie i dlaczego nie na kominie?? Słyszałem o jeszcze 3 wersjach: 1. Na ścianie 2. Na balkonie 3. Na osobnym postumencie. Problem z kominem jest taki, że często nie ma jak porządnie anteny przyczepić i współczesne systemy cyfrowe są bardzo wrażliwe na nawet małą zmianę ustawienia anteny. Co się z tym wiąże zdarzają się sytuacje (szczególnie po wiatrach), gdy trzeba taką antenę poprawić, a z reguły do konina jest mniej dogodny dostęp. kwestie estetyczne dotyczą wszystkich lokalizacji, więc o nich nie piszę. Dodam kolejny argument za opcją 3 (osobny postument). Mokry śnieg potrafi na wiele godzin pozbawić możliwości ogladania tv z talerza. Wówczas nie ma problemy, by ogarnąć miotełką śnieg z talerza usytuowanego na postumencie. Kolejna sprawa - antena na dachu nie przydaje urokowi budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 26.01.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 w avantarze mam pogląd czegoś co chcę w 2009 roku wybudować na ścianie - za nisko balkonów brak wydaje mi się że osobny postument będzie bardziej "chybotliwy" niż komin ) obecnie mam N-kę i talerz montowany do balustrady balkonu. udało mi się tak, że ramię łączące talerz z balustradą jest stosunkowo krótkie. ale zgadzam się że przy dłuższym ramieniu, przy wiatrach, mogą być problemy z sygnałem moja konkluzja - komin jak najbardziej ok i to ten, przy którym ramię będzie jak najkrótsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 26.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dodam kolejny argument za opcją 3 (osobny postument). Mokry śnieg potrafi na wiele godzin pozbawić możliwości ogladania tv z talerza. Wówczas nie ma problemy, by ogarnąć miotełką śnieg z talerza usytuowanego na postumencie. Kolejna sprawa - antena na dachu nie przydaje urokowi budowli. a to jest konkretny argument znaczy się komin powinien być niedaleko okna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 anteny tv naziemnej mam na stryszku , odbirera jak trzeba , mimo że w zamkniętym pomieszczeniu , satelita jest na kominie dymowym ale z boku, w takim miejscu ze mam do niej dostep z wyłazu na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.01.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 hojnorek - piszesz, że zamierzasz instalować antenę na kominie w budynku takim jak na awatorku.Dorysuj sobie proszę talerz o średnicy (co najmniej) 45 cm zamocowany przy pomocy układu płasownik, kątowników oraz obejm. Oceń, czy ta konstrukcja może się podobać?Jeszcze jedna sprawa. Czy front budynku z awatorka jest skierowany na południe? Piszesz, że osobny postument będzie mniej stabilny od komina. Z czego tak wnioskujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? wg mnie wyłącznie na wentylacyjnym i kable tym kanałem do domu i spokój żadnych kabli w kanale!!!!!!!! i nie zapomnieć o uziemieniu anteny. To wymóg prawny. a doradzałbym jeszcze piorunochron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 26.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? wg mnie wyłącznie na wentylacyjnym i kable tym kanałem do domu i spokój żadnych kabli w kanale!!!!!!!! i nie zapomnieć o uziemieniu anteny. To wymóg prawny. a doradzałbym jeszcze piorunochron. a czemu nie , miałem jeden niewykorzystny i wg mnie nie ma lepszej metody na prowadzenie kabli od SAT co innego zaproponujesz magiczną dachówkę przez , którą będzie lecieć a co w przypadku blachodachówki ? http://img264.imageshack.us/img264/9016/antenaav6.jpg maszt przykręcony na metalowe kołki - można na tym "słonia powiesić " do tego uchwyt w bok i SAT dowolnych rozmiarów dodam tylko , że w mojej okolicy 100% domów ma tak założone anteny i nikt nie narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 w avantarze mam pogląd czegoś co chcę w 2009 roku wybudować na ścianie - za nisko balkonów brak wydaje mi się że osobny postument będzie bardziej "chybotliwy" niż komin ) obecnie mam N-kę i talerz montowany do balustrady balkonu. udało mi się tak, że ramię łączące talerz z balustradą jest stosunkowo krótkie. ale zgadzam się że przy dłuższym ramieniu, przy wiatrach, mogą być problemy z sygnałem moja konkluzja - komin jak najbardziej ok i to ten, przy którym ramię będzie jak najkrótsze Pisząc postument miałem na myśli osobny fundament z konstrukcją pod antenę. Na pewno nie będzie to bardziej chybotliwe od komina. Co do czyzczenia czaszy ze śniegu to teoretycznie możliwe, ale praktycznie przez kilka zim się z tym osobiście nie spotkałem. Może śnieg i był, ale nie miałem żadnego problemu z odbiorem. Z powodu wiatru natomiast się zdarzały problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 26.01.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 hojnorek - piszesz, że zamierzasz instalować antenę na kominie w budynku takim jak na awatorku. Dorysuj sobie proszę talerz o średnicy (co najmniej) 45 cm zamocowany przy pomocy układu płasownik, kątowników oraz obejm. Oceń, czy ta konstrukcja może się podobać? Jeszcze jedna sprawa. Czy front budynku z awatorka jest skierowany na południe? Piszesz, że osobny postument będzie mniej stabilny od komina. Z czego tak wnioskujesz? gadasz jak moja żona to ma dzialać a nie wyglądać a tak poważniej to obecnie mam zamontowane na takim uchwycie i zamierzałem wykorzystać podobny. ewentualnie trójnóg stojący na dachu lukarny (taka sama lukarna jest od ogrodu) front budynku skierowany jest na zachód z osobnym postumentem chyba nie zrozumieliśmy się. ja myślałem o maszcie (który z definicji jest bardziej ruchomy niż komin). Ty pewnie o podeście na gruncie. Ale w tym przypadku trzeba zrobić fundament (skoro ma to być nieruchome) i trzeba pamiętać że antena musi widzieć satelitę (zwrócić uwagę na drzewa i budynki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 26.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Na którym kominie zamontować antenę TV czy na dymowym czy tylko na wentylacyjnym? Bardzo się okopci antena jak zacznę palić w kominku ? Na żadnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 26.01.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 My nie mamy ani na kominie,ani na maszcie wolnostojacym.Montaz talerza rozwiazlismu takhttp://images37.fotosik.pl/53/33dda559efba8dddm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 My nie mamy ani na kominie,ani na maszcie wolnostojacym. Montaz talerza rozwiazlismu tak http://images37.fotosik.pl/53/33dda559efba8dddm.jpg Też może być tylko na pewno się przestawi podczas schnięcia drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 26.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 My nie mamy ani na kominie,ani na maszcie wolnostojacym. Montaz talerza rozwiazlismu tak http://images37.fotosik.pl/53/33dda559efba8dddm.jpg Też może być tylko na pewno się przestawi podczas schnięcia drewna. Antenę i tak powinno się korygować raz na 2-3 lata. Podmuchy wiatru , warunki pogodowe osłabiają zawsze mocowanie, a w przypadku odbioru cyfrowego małe przestawienie już może spowodować zanik obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 My nie mamy ani na kominie,ani na maszcie wolnostojacym. Montaz talerza rozwiazlismu tak http://images37.fotosik.pl/53/33dda559efba8dddm.jpg Też może być tylko na pewno się przestawi podczas schnięcia drewna. Antenę i tak powinno się korygować raz na 2-3 lata. Podmuchy wiatru , warunki pogodowe osłabiają zawsze mocowanie, a w przypadku odbioru cyfrowego małe przestawienie już może spowodować zanik obrazu. To, że istnieje duża szansa, że co jakiś czas trzeba będzie ją ustawiać to nie znaczy, że mamy to przyspieszać. Choć z drugiej strony ja wolę ustawiać nawet 1 do roku z dobrym dojściem do anteny niż co 3 lata z kiepskim dojściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts