Grad1 28.10.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Kupiłem działkę budowlaną w tym roku i jestem na etapie rozplanowywania domu i garażu na działce. Wiem, że dom obowiązuje odległość 3-4m. od granicy a na budynek do 35m2 (np. garaż) nie potrzeba pozwolenia budowlanego. Czy ktoś się orientuje jak blisko od granicy może stać taki budynek? Czy obowiązują takie same zasady jak dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 28.10.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Generalnie obowiązuja takie same przepisy. Jednak jeśli w granicy działki stoju budynek sąsiada to możeszvtez taki postawić lecz nie szerszy i nie wyzszy niz istniejący.Jeśli dzialka jest przy drodze to musisz zachować odl. 6-8 m w zalezności od rodzaju drogi.Dodatkowe ograniczenia może wnosić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.Najlepiej wystąp o warunki , a bedziesz mial tam wszystko określone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Czy aby na pewno na budynek do 35m2 nie potrzeba pozwolenia na budowę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 "Decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga budowa obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej - w tym parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2 przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m; tymczasowych obiektów budowlanych nie połączonych na stałe z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu (ale uwaga - rozbiórka powinna nastąpić nie później niż w okresie 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy); altan i obiektów gospodarczych na działkach pracowniczych ogrodów działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych......." Tak więc budynek do 35m2 (np. garaż), który zamierza postawić Grad1 trudno będzie przypisać do w/w wymogów.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 29.10.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Wcale nie można go przypisać do w/wym wymogów bo musiałaby to być działka siedliskowa już zabudowana (oprócz domu jeszcze jakiś budynek gospodarczy). Wiem bo sam chciałem się załapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Działka musi być siedliskowa, ale niekoniecznie już zabudowana budynkami gospodarczymi. Na działce siedliskowej bez trudności można wykazać związek garażu z "budynkiem gospodarczym związanym z produkcją rolną" - jaki urząd np. jest w stanie zanegować konieczność posiadania garażu na "maszyny" Tak czy owak, należy zacząć od definicji działki rolnej i siedliskowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 29.10.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Witam, @ Bimba: 6-8 metrow do drogi jest zbyd duzo Mysle, ze tyczy sie to do drogi panstwowej... A co do drog prywatnych? Musi sie takze dotrzymac te odstepy, czy to wtedy jest moja i wlasciciela sprawa? Pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 29.10.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Lukaszu K6 m wymagane jest przy drodze gminnej w terenie zabudowanym, 8 przy drodze wojewódzkiej i powiatowej w terenie zabudowanym.Drogi prywatne muszą spełniac wymogi warunków technicznych tj nie mniej niz 3m , a jeśli jest tociąg pieszo -jezdny nie mniej niz 5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 29.10.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Hej, a jak to jest z garazami? Naleza one do "normalnych" budynkow? Gdzies cos czytalem, ze nie trzeba pozwolenia(?) lub tego podobne... W sumie chce stawiac garaz(e) okolo metru dalej od ogrodzenia ktore laczy z ta prywatna droga. Moge sie spodziewac jakis problemow? Pozd. Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 29.10.2003 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Możesz mieć problemy, w tym przypadku obowiązuje 3-4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 29.10.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Obowiazuje tyle, ile okreslaja linie zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 30.10.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Gościu Starostwo Powiatowe w BiałymstokuPowiedzieli mi "niech pan nie wciska, że garaż o powierzchni do 35 m2 ma sluzyc parkowaniu maszyn rolniczych, jeśli na działce będzie coś oprócz domu, np stodoła - zgoda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts