Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO od spółki ciepłowniczej

Recommended Posts

Witam

Jak zapatrujecie się na ogrzewanie domu dzięki dostarczanemu ciepłu z ciepłowni? Jakie mogą być koszty ogrzewania tym sposobem?

Co wszyscy z tymi kosztami? Zależy to od tylu czynnikó, że wszystkie propozycje mogą być strzałem ślepą kulą w płot.

Teoretycznie koszty jednostkowe powinny być trochę wyższe (zależy jakie masz inne możliwości), ale odchodzi część inwestycji.

Witam

Jak zapatrujecie się na ogrzewanie domu dzięki dostarczanemu ciepłu z ciepłowni? Jakie mogą być koszty ogrzewania tym sposobem?

Co wszyscy z tymi kosztami? Zależy to od tylu czynnikó, że wszystkie propozycje mogą być strzałem ślepą kulą w płot.

Teoretycznie koszty jednostkowe powinny być trochę wyższe (zależy jakie masz inne możliwości), ale odchodzi część inwestycji.

Tu bym polemizował :-?

Witam

Oczywiście zależy to od tego jaki się ma wybór. Jeśli porównać do prądu, oleju, czy gazu płynnego to pewnie będzie taniej z cieplikiem. Od gazu ziemnego i paliw stałych pewnie będzie drożej. Ale się nie upieram.

Witam

Oczywiście zależy to od tego jaki się ma wybór. Jeśli porównać do prądu, oleju, czy gazu płynnego to pewnie będzie taniej z cieplikiem. Od gazu ziemnego i paliw stałych pewnie będzie drożej. Ale się nie upieram.

Mam gaz ziemny i nie płace za niego wiele, ale jak by była blisko kotłownia to pewnie bym skorzystał.Odpada zakup kotła,pomp,itd

Mam biuro w bloku mieszkalnym, kiedyś ogrzewanie było olejowe płaciłem 300 zł/miesiąc teraz jest z ZEC i płace 120zł/miesiąc

a ile kosztuje brutto GJ energii z PECu dla odbiorcy indywidualnego? (+opłaty abonamentowe i przesyłowe jeśli takowe tam występują - po prostu całość bez kosztów instalacji mnie ciekawi)

Za wiele nie moge powiedzieć, tworzymy wspólnote mieszkaniową w zarządzie nie siedze, nigdy o to się nie pytałem.A warto pewnie by spojrzeć na wydruk z ZEC

Kilka dni temu zrobiłem kalkulację kosztów uzyskania ciepła w zakładzie w którym pracuję w Szczecinie. I tak ciepło dostarczone z ciepłowni kosztuje 42,09 zł/GJ

a ciepło wytworzone z gazu ziemnego z sieci kosztuje przy 100% sprawności kotła 44,86 zł/GJ. Po uwzględnieniu że kocioł ma sprawność 80% ciepło kosztuje 56,07 zł/GJ. Wyszło mi że obecnie dostarczanie ciepła przez WPEC jest tańsze niż wytwarzanie jej we własnej kotłowni. Mamy starą sieć wewnętrzną przystosowaną do parametrów 90/70 stopni C tak, że nie da się zastosować kotła kondensacyjnego o sprawności 109%. No i nie mamy kotłowni...

Obie kalkulacje uwzględniają wszystkie koszty (zamówiona moc itd..)

W taryfie nie zauważyłem różnicy między odbiorcą indywidualnym a firmą. Ceny dostawy ciepła są wyższe jeśli węzeł jest własnością WPEC.

cenniki są na stronach, ale opłaty za moc, cena ciepła, cena nośnika ciepła, opłaty przesyłowe stałe, opłaty przesyłowe zmienne itd.... ciężko z tego wyciągnąć końcową kwotę... jakby ktoś miał średni domek (dla innych obiektów może wychodzić zupełnie inaczej) tak ogrzewany i podał ile go średnio GJ kosztuje to byłoby świetnie.

dalika łódź, 44zł/GJ brutto z Vat i przesyłem, na razie nie ma w ich ofercie żadnych abonamentów czy innych kosztów ukrytych choć coś przebąkują że mają coś wprowadzić

sprawa idealna dla domku, czysto i schludnie, całkowicie bez obsługowo, żadnych kotłów, kominów, przeglądów, remontów, 100% komfort CO i CWU a w dodatku taniej niż gazem,

tańsze od miejskiego ciepła jest tylko brudny węgiel czy kominkowe DGP

Jak coś brzmi tak ładnie to zaczynam się robić podejrzliwy :D

tak, :roll:

a latem, to nic nie płacicie,

a elektrocieplownia z tych pieniędzy się utrzymuje,

ma na płace, paliwo, remonty bloków i sieci ciepłowniczych,

zwłaszcza przy ostatnich ciepłych zimach,

koszty stałe, to są koszty stałe

i ich się nie przeskoczy,

a ponosić je trzeba 12 miesięcy w roku,

W Szczecinie występują opłaty stałe. Za zamówione 360 kW mocy cieplnej płacimy miesięcznie ok. 2200 zł co miesiąc przez cały rok. W swojej kalkulacji brałem to pod uwagę Podane powyżej dane wyliczone są w cenach netto (bez vat). Ciepło kupowane w WPEC produkowane jest w elektrociepłowniach zawodowych gdzie w znacznej mierze jest "odpadem" przy produkcji energii elektrycznej. Stąd jego cena jest tak skalkulowana aby była konkurencyjna w porównaniu z gazem ziemnym.

Witam

Pracuję właśnie w takim zakładzie...

Ceny są uzależnione od rodzaju taryfy, nawet indywidualni mają różne i zależne np. od lokalizacji itp.

Przeważnie cenniki taryf można pobrać ze stron ZEC w danym mieście.

np. z mojego zakładu: http://www.zec.internetdsl.pl/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=23&Itemid=97

Oczywiście opłaty stałe są płacone przez cały rok, a tylko czynniki zmienne wg. zużycia w sezonie grzewczym.

Do wad można zaliczyć iż grzanie jest dopiero w momencie zapotrzebowania wielkich odbiorców.

Odnośnie porównania do ogrzewania gazem to jest trochę taniej (twierdzę na podstawie byłych klientów którzy się odłączyli, ponadto mamy także kotłownie gazowe i taryfy z nich są wyliczone prawie na zero zysku lub nawet poniżej kosztów a ceny nie można podnieść, bo klienci nie będa w stanie zapłacić a i tak cena jest wyższa niż z Ciepłowni opalanej miałem)