Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stukanie w zaworze zwrotnym

Recommended Posts

Witam

Sytuacja jest nastepująca :

Przyłacze wody do domu wykonane jest z rury pcv ( kolor niebieski )od przyłacza sasiada ( kwestia zaoszczedzenia pieniedzy i czasu- gmina nie robiła trudności z tym a wyszło o połowe taniej i wiele szybciej )

Tak jest to wykonane : jest wylot rury z podłogi -kolanko 90st , rura stalowa ok. 20 cm ,zawór główny , odcinek rurki ,zawór zwrotny ( przeciwskażeniowy ) nastepny odcinek rurki -ok 20 cm , filtr potem kolejny zawór i przejście na rurki pcv ( instalacja w domu jest z pcv) , nie wiem czy sa zastosowane takie same przekroje rur :(

Kiedy sasiad odkręca wode u siebie to u mnie następuje stuk w zaworze zwrotnym ( wiem że jest przez zmniejszenie ciśnienia w przyłączu ) ale tak byc nie powinno .

Gdzie jest problem no i jak sie tego pozbyć ( najprosciej wywalić zawór zwrotny , ale nie o to chodzi )

Czy ktos moze costu poradzić ?

Pracuje z zaworami zwrotnymi ale na gazie. Gdy pojawia się zbyt mała różnica cisnień, lub gdy za niskie było cisnienie, hałas staje sie bardzo intyensywny. Zanikł jednak w trakcie użytkowania. "ułożył się". Może gdyby zawór zwrotny był o mniejszej średnicy występowałaby większa różnica ciśnień przez i za zaworem, woda płynęłaby z większą prędkością i tym samym byłaby siła do przepchnięcia zaworu zwrotnego. (Teoretyzuję - nie mam praktycznej wiedzy w tej materii, pracuję w gazie).