Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam pewien pomysł i nie wiem czy to wypali. Mam junkers z otwartą komorą spalania, ale niestety strasznie nawiewa mi spaliny do łązienki zamiast odprowadzać je na dwór. Mam rurę wystawioną ponad dach i mieszkam na parterze i nie mogę już wytrzymać. Aby pozbyć się ciągu spalin do łazienki muszę otwierać okienko ale w zimie jest przez to w łazience zimno jak w chłodni. W związku z czym chcę szczelnie obudować junkers (umieścić go w szafce) i zrobić odpowietrzenie tego obudowania na dwór za pomocą wystawienia w scianie dodatkowej rury. Czy ta metoda będzie funkcjonowała i czy będzie bezpieczna??

[wypowiedzi przeniesione z tego wątku]

Witam. Mam pewien pomysł i nie wiem czy to wypali. Mam junkers z otwartą komorą spalania, ale niestety strasznie nawiewa mi spaliny do łązienki zamiast odprowadzać je na dwór. Mam rurę wystawioną ponad dach i mieszkam na parterze i nie mogę już wytrzymać. Aby pozbyć się ciągu spalin do łazienki muszę otwierać okienko ale w zimie jest przez to w łazience zimno jak w chłodni. W związku z czym chcę szczelnie obudować junkers (umieścić go w szafce) i zrobić odpowietrzenie tego obudowania na dwór za pomocą wystawienia w scianie dodatkowej rury. Czy ta metoda będzie funkcjonowała i czy będzie bezpieczna??

Z instalacją gazową nie ma żartów. Święty Piotr już paru osobą tłumaczył dlaczego.

Ty masz problem z kominem, a nie z junkersem. Jak zrobisz z tego kocioł turbo jak planujesz to masz 2 możliwości: albo będzie co chwila gasł, albo w końcu wybuchnie.

Tak, czy owak jest to nielegalne i lepiej o tym zapomnij.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik26852.htm

:o :o :o

Polak potrafi,

chyba Cię pogięło :evil: :evil: :evil:

Twoje życie, twoja sprawa,

ale, nie żal Ci rodziny :roll:

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik23005.htm

Dlatego tylko pytam bo szczerze to taki pomysl mi podsunął gość z allegro który oferował mi junkers z otwartą komorą i takim właśnie rozwiązaniem, teżmi to się nie widziało więc wolałem zapytać co Wy o tym sądzicie

Generalnie - można!!!

Robi się to tak, że wykonujesz prototyp i przekazujesz do badań.

Odpowiedni instytut dokonuje badań i wydaje ekspertyzę. Tam jest napisane co trzeba poprawić , aby było dobrze.

Potem poprawiasz, badasz, poprawiasz, badasz... i tak do skutku.

Oczywiście, za badania płacisz Ty.

Potem już jest z górki. Robisz na podstawie pozytywnego wyniku badań atest - i montujesz.

O coś takiego Ci chodzi?

Adam M.

powtarzam, że ja tylko pytam :p nie mialem zamiaru stosować takiego rozwiązania. a wy mnie tu prawie skazujecie wypowiedziami
to może podrzuć linka do tego wątku temu gościowi z allegro, bo następny ktoś nie zapyta na żadnym forum i tak zrobi... a jak przeżyje to potem wskaże, kto mu to podpowiedział :)
:) i tak tez uczynie. A mi pozostaje zrobic wydatek rzdu2, tys i zakup rury z izolacja (prawie 10m) no chyba ze ma ktos inny pomysł dla mnie. powtarzam mieszkam na parterze mam junkers starego typu (z plomieniem dyzurnym ktory ratuje wezownice od zamarzniecia zimą) i strasznie mi nawiewa do lazienki zamiast wyciagac spaliny. mialem zamiar kupic nowy junkers aleteraz jestem w kropce. Nie mam za bardzo miejsca na boiler a najgorsze jest to ze lazienka byla po remoncie i nie chce juz rozwalac regipsow i kafli. Myslalem ze wymiana junkersa zalatwi sprawe ale teraz widze ze tu chodzi o wymiane rury ktora idzie na zewnatrz.

Masz to bardzo źle urządzone.

Masz palenisko zasilane gazem o mocy wielu kilowatów.

Takie palenisko MUSI pobierać bardzo dużo powietrza do spalania.

Tyle, że jak pracuje to MUSI wypracować kilka do kilkunastu wymian kubatury tego pomieszczenia, w którym się znajduje.

Efekt znasz - lodownia się robi!

Albo piec z zamkniętą komorą, certyfikowany...

Albo...

Zamontować tego junkersa na ścianie zewnętrznej. Bezpośrednio pod nim wywalić w ścianie dziurę. Tak 200cm2.

To będzie nawiew do pieca. Jak piec stoi to nawiew też.

Jak działa, to wszystko co zassie z dworu pójdzie prosto do pieca.

To tak jak z kominkiem i rurą powietrzną dla niego.

Jakby nie była wprost pod kominek to w każdym salonie dlatego, że palą w kominku byłaby lodownia.

Doczytałem, że komin jest nie izolowany...

To go obciąć , tyle że sąsiedzi Cię zagryzą, albo zaizolować.

To NAPRAWDĘ jedyny komin jaki tam jest?

Adam M.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?? Junkers na zewnątrz czyli na dworze? i jaka dziura gdzie? Junkers słuzy mi tylko do c.w.u nic wiecej nie ogrzewa. dom ogrzewa centralne ktore musi stac w kuchni bo tam byl wolny komin. Wszystkie inne kominy mam zajęte przez sasiadów. łazienke mam wymiarów 4x1x2,6 m.

:o

Nie. Wewnątrz, ale na zewnętrznej ścianie. Tej, za którą nie ma sąsiadów tylko autka jeżdżą! :lol:

Adam M.

Mam na zewnetrznej. Chcialem zrobic otwór w scianie to mi odradziliscie. pozatym obok junkersa mam okienko i gdy je otworze to juz tak spalin nie wciago do lazienki tylkowystepuje minimalna cyrkulacja.

Czyli sądzisz, że wybicie otworu pod junkersem i ocieplenie rury poprawi wyciąg??

Dokładnie tak!

Postawi sprawę "na nogi".

Adam M.

(aleśmy to udziwnili i obdyskutowali?! :o :o :lol: )