Marcin26 26.01.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Mam pewien pomysł i nie wiem czy to wypali. Mam junkers z otwartą komorą spalania, ale niestety strasznie nawiewa mi spaliny do łązienki zamiast odprowadzać je na dwór. Mam rurę wystawioną ponad dach i mieszkam na parterze i nie mogę już wytrzymać. Aby pozbyć się ciągu spalin do łazienki muszę otwierać okienko ale w zimie jest przez to w łazience zimno jak w chłodni. W związku z czym chcę szczelnie obudować junkers (umieścić go w szafce) i zrobić odpowietrzenie tego obudowania na dwór za pomocą wystawienia w scianie dodatkowej rury. Czy ta metoda będzie funkcjonowała i czy będzie bezpieczna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 [wypowiedzi przeniesione z tego wątku] Witam. Mam pewien pomysł i nie wiem czy to wypali. Mam junkers z otwartą komorą spalania, ale niestety strasznie nawiewa mi spaliny do łązienki zamiast odprowadzać je na dwór. Mam rurę wystawioną ponad dach i mieszkam na parterze i nie mogę już wytrzymać. Aby pozbyć się ciągu spalin do łazienki muszę otwierać okienko ale w zimie jest przez to w łazience zimno jak w chłodni. W związku z czym chcę szczelnie obudować junkers (umieścić go w szafce) i zrobić odpowietrzenie tego obudowania na dwór za pomocą wystawienia w scianie dodatkowej rury. Czy ta metoda będzie funkcjonowała i czy będzie bezpieczna?? Z instalacją gazową nie ma żartów. Święty Piotr już paru osobą tłumaczył dlaczego. Ty masz problem z kominem, a nie z junkersem. Jak zrobisz z tego kocioł turbo jak planujesz to masz 2 możliwości: albo będzie co chwila gasł, albo w końcu wybuchnie. Tak, czy owak jest to nielegalne i lepiej o tym zapomnij. http://forum.muratordom.pl/uzytkownik26852.htm Polak potrafi, chyba Cię pogięło Twoje życie, twoja sprawa, ale, nie żal Ci rodziny http://forum.muratordom.pl/uzytkownik23005.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin26 26.01.2009 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dlatego tylko pytam bo szczerze to taki pomysl mi podsunął gość z allegro który oferował mi junkers z otwartą komorą i takim właśnie rozwiązaniem, teżmi to się nie widziało więc wolałem zapytać co Wy o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Generalnie - można!!! Robi się to tak, że wykonujesz prototyp i przekazujesz do badań.Odpowiedni instytut dokonuje badań i wydaje ekspertyzę. Tam jest napisane co trzeba poprawić , aby było dobrze.Potem poprawiasz, badasz, poprawiasz, badasz... i tak do skutku. Oczywiście, za badania płacisz Ty. Potem już jest z górki. Robisz na podstawie pozytywnego wyniku badań atest - i montujesz. O coś takiego Ci chodzi?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 26.01.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 P. Adamie, miej Pan litość nad P. Marcinem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin26 26.01.2009 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 powtarzam, że ja tylko pytam nie mialem zamiaru stosować takiego rozwiązania. a wy mnie tu prawie skazujecie wypowiedziami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.01.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 to może podrzuć linka do tego wątku temu gościowi z allegro, bo następny ktoś nie zapyta na żadnym forum i tak zrobi... a jak przeżyje to potem wskaże, kto mu to podpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin26 26.01.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 i tak tez uczynie. A mi pozostaje zrobic wydatek rzdu2, tys i zakup rury z izolacja (prawie 10m) no chyba ze ma ktos inny pomysł dla mnie. powtarzam mieszkam na parterze mam junkers starego typu (z plomieniem dyzurnym ktory ratuje wezownice od zamarzniecia zimą) i strasznie mi nawiewa do lazienki zamiast wyciagac spaliny. mialem zamiar kupic nowy junkers aleteraz jestem w kropce. Nie mam za bardzo miejsca na boiler a najgorsze jest to ze lazienka byla po remoncie i nie chce juz rozwalac regipsow i kafli. Myslalem ze wymiana junkersa zalatwi sprawe ale teraz widze ze tu chodzi o wymiane rury ktora idzie na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2009 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Masz to bardzo źle urządzone.Masz palenisko zasilane gazem o mocy wielu kilowatów.Takie palenisko MUSI pobierać bardzo dużo powietrza do spalania.Tyle, że jak pracuje to MUSI wypracować kilka do kilkunastu wymian kubatury tego pomieszczenia, w którym się znajduje.Efekt znasz - lodownia się robi! Albo piec z zamkniętą komorą, certyfikowany...Albo...Zamontować tego junkersa na ścianie zewnętrznej. Bezpośrednio pod nim wywalić w ścianie dziurę. Tak 200cm2.To będzie nawiew do pieca. Jak piec stoi to nawiew też.Jak działa, to wszystko co zassie z dworu pójdzie prosto do pieca.To tak jak z kominkiem i rurą powietrzną dla niego.Jakby nie była wprost pod kominek to w każdym salonie dlatego, że palą w kominku byłaby lodownia. Doczytałem, że komin jest nie izolowany...To go obciąć , tyle że sąsiedzi Cię zagryzą, albo zaizolować.To NAPRAWDĘ jedyny komin jaki tam jest?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin26 27.01.2009 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?? Junkers na zewnątrz czyli na dworze? i jaka dziura gdzie? Junkers słuzy mi tylko do c.w.u nic wiecej nie ogrzewa. dom ogrzewa centralne ktore musi stac w kuchni bo tam byl wolny komin. Wszystkie inne kominy mam zajęte przez sasiadów. łazienke mam wymiarów 4x1x2,6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nie. Wewnątrz, ale na zewnętrznej ścianie. Tej, za którą nie ma sąsiadów tylko autka jeżdżą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin26 27.01.2009 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam na zewnetrznej. Chcialem zrobic otwór w scianie to mi odradziliscie. pozatym obok junkersa mam okienko i gdy je otworze to juz tak spalin nie wciago do lazienki tylkowystepuje minimalna cyrkulacja. Czyli sądzisz, że wybicie otworu pod junkersem i ocieplenie rury poprawi wyciąg?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dokładnie tak! Postawi sprawę "na nogi". Adam M. (aleśmy to udziwnili i obdyskutowali?! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts