Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

efekt motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Myśmy nie podnosili celowo, robiliśmy różne przymiarki i wyszło, że da się żyć :roll: Kiedyś mieszkałam przez kilka miesięcy na poddaszu i było ok. Pod samymi skosami planujemy szafki, które zmieszczą całą masę szpargałów :lol: Na blatach tych szafeczek będzie całe mnóstwo miejsca na bibeloty, zdjęcia itp - a takie klimaty lubimy. Naoglądaliśmy się natomiast zdjęć domów z podniesioną ścianą kolankową w stosunku do projektu i nie podobało się to nam. Mamy ściankę na dwa pustaki tj. w projekcie +-43 cm

http://img243.imageshack.us/img243/3788/dsc0506ml0.jpg

To co na zdjęciu minus 20 cm wylewek. Przy takiej ściance kolankowej zmniejsza się oczywiście powierzchnia użytkowa, ale dla naszej rodzinki to wystarczy. Nie ukrywam jednak, że głównym powodem takiej a nie innej decyzji jest kasa :cry: Podniesienie ścianki, jak piszesz zresztą, wymaga wydłużenia krokwi jeśli chce się utrzymać proporcje dachu co za tym idzie całej bryły budynku, i zwiększa powierzchnię dachu :roll: a to kosztuje, a potem ogrzewać też trzeba :-?

• Odpowiedzi 747
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wy nie musicie podnosić ścianki kolankowej bo jest w projekcie akuratna, u mnie dach schodziłby się ze ścianą 20cm nad podłogą, to już nawet jaby coś spadło i się potoczyLo to trzeba by na czworakach wyciągać :wink: Po podniesieniu ścianki będę miała tak jak Wy :lol: Też lubię klimat stryszkowaty ze skosami, chociaz u mnie w biurze większość jest przeciw.

u mnie dach schodziłby się ze ścianą 20cm nad podłogą, to już nawet jaby coś spadło i się potoczyLo to trzeba by na czworakach wyciągać :wink:

To faktycznie byłoby kiepsko :-?

Też lubię klimat stryszkowaty ze skosami, chociaz u mnie w biurze większość jest przeciw.

W takim razie witaj w klubie lubiących te skosy :lol:

Odnalazłam zdjęcia przygotowań do budowy - jak to ze studnią było

była sobie studnia, była i była, woda w niej też była, kiedyś lepsza, potem gorsza, ale do zmywania i podlewania ogródka jeszcze się nadawała. Aż tu wymyślili, uradzili i studnię precz wygnali :wink: bo im w obrys domu wlazła :-?

i tyle z niej zostało :wink:

(zdjecia imageshak zeżarł)

Edytowane przez Gosiek33

Dziś pierwsze rozmowy z hydraulikiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wycena będzie w dwóch wariantach podłogówka na parterze, poddasze kaloryfery, druga opcja całość w kaloryferach. Zobaczymy co będziemy w stanie przełknąć cenowo :roll:

I jeszcze nowa zagwozdka, a może zamiast kuchni gazowej indukcję :roll: Nie bardzo mi się to uśmiecha, muszę poczytać.

Najchętniej chciałabym kuchnię węglową :wink: tylko gdzie, i palić musiałabym tylko drewnem, a to wydajność już nie ta :-?

Mam od 16 lat kuchnię Bosch z płytą ceramiczną, do tego garnki z grubym dnem i gotuje się super - garnki czyściutkie, za prąd w bloku płacę ok.90zł/ miesięcznie. Indukcja jest ponoć jeszcze lepsza ale nie wnikałam w szczegóły bo moja kuchenka działa tyle lat bez zarzutu i zabiorę ją ze sobą :lol: do nowego domu.

Mam od 16 lat kuchnię Bosch z płytą ceramiczną, do tego garnki z grubym dnem i gotuje się super - garnki czyściutkie, za prąd w bloku płacę ok.90zł/ miesięcznie. Indukcja jest ponoć jeszcze lepsza ale nie wnikałam w szczegóły bo moja kuchenka działa tyle lat bez zarzutu i zabiorę ją ze sobą :lol: do nowego domu.

Dzięki za odzew. Aczkolwiek zapraszam Cię na rozmowy do komentarzy 8) Czy wystarczą garnki z grubym dnem, i to jest jedyny wymóg? Ponadto do tej pory nie wiedziałam, ze gaz brudzi garnki :o (takie opinie były w innych wątkach) moje doświadczenia mówią, że jedynie wtedy gdy coś wykipi - wtedy przypala się :wink:

Ale za gaz płacimy ok 10/zł miesięcznie, natomiast strasznie jesteśmy prądożerni. Nasze miesięczne koszty do ok 100 zł :evil: Jeśli dojdą do tego koszty kuchni elektrycznej, to nie wiem :-? Rozumiem, że Twoje 90 zł to za cały prąd używany w domu w ciągu miesiąca

Za oknami znowu zima :roll: (znowu?) w każdym razie śnieg pada płatami całymi. Żeby się choć utrzymał i biało było, a pewnie zaraz się roztopi :-?

Pytanie hydraulika: krany maja być dwa czy jeden? Takie krany na zewnątrz poza licznikiem, ogrodowe. Dzięki naszej grupie Babskiej http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3092943#3092943 wiem już , że dwa :p dzięki

Piec ma być, ma być tylko nie wiem jaki Vaillant czy Buderus za 5600-4900 :roll: , że też to nie ja rozmawiałam :-? Co teraz wiem? Zasobnik Buderus +-1200-1500 PLN ale też nie wiem ile litrów, mieszadło czy jak to sie tam nazywa 600-700 PLN Piec ma mieć moc 19 kW ale to chyba nieco za mało :roll: kurczę nic nie wiem :evil: :evil:

dla pamięci wiosennie

http://www.ogrod-powsin.pl/kolekcje/pliki/pomologia.html

Sorbus aucuparia 'Edulis'

JARZĄB POSPOLITY

odm. SŁODKA MORAWSKA

Jarzębina słodka jest pięknym dużym drzewem, o pierzastych złożonych liściach, białych, intensywnie pachnących kwiatach zebranych w duże baldachy i czerwonych jabłuszkach, a nie, jak pospolicie się mówi, jagodach. Jarzębinę słodką otrzymuje się przez szczepienie na siewce jarzębiny pospolitej rosnącej powszechnie w Polsce i całej Europie. Owoce są nieco większe niż u dziko rosnącej jarzębiny, pozbawione goryczki, jednak na surowo można zjeść zaledwie parę sztuk. Najlepiej nadają się na przetwory: kompoty, konfitury, dżemy i wina. Dobrze jest łączyć je z innymi owocami, np. jabłkami, gruszkami, dziką różą, a także dynią. Z suszonych kwiatów i owoców można robić lecznicze herbatki. Jarzębina ma działanie żółciopędne i moczopędne, a także uśmierza ból.

Sorbopyrus x auricularis

JARZĘBINOGRUSZA

Jest to naturalny mieszaniec gruszy z jarzębiną, znaleziony po raz pierwszy przez botanika Bauhina w XVI wieku w ogrodach barona Polvillera w Alzacji. Drzewo pokrojem przypomina gruszę, liście ma pojedyncze, a nie złożone z drobnych listków jak jarzębina. Kwiaty są białe, zebrane w baldachogrona, owoce przypominają małe, spłaszczone gruszeczki, o żółtym gruboziarnistym miąższu, które u odmiany ‘Bulbiformis’ osiągają 5 cm średnicy i są bardzo soczyste i smaczne. Jeśli chcemy posadzić jarzębinogruszę w ogródku, najlepiej zaszczepić ją na pigwie, ponieważ szczepiona na gruszy wyrasta w bardzo wysokie drzewo. Najlepiej posadzić ją na dobrej, próchnicznej glebie.

Dostałam propozycję instalacji CO

a w nim

Kocioł Kondensacyjny VAILLANT Vcplus 126 moc:5,3-12,9kW

Zasobnik BIAWAR MEGA 150L

Regulator pogodowy calorMATIC 430

Pompa obiegowa GRUNDFOS

Pompa cyrkulacyjna GRUNDFOS

Ma to wystarczyć do naszego domku

Ale skąd wziąć kasę na to wszystko bez kredytu :-?

Dostałam propozycję instalacji CO

a w nim

Kocioł Kondensacyjny VAILLANT Vcplus 126 moc:5,3-12,9kW

Zasobnik BIAWAR MEGA 150L

Regulator pogodowy calorMATIC 430

Pompa obiegowa GRUNDFOS

Pompa cyrkulacyjna GRUNDFOS

Ma to wystarczyć do naszego domku

Ale skąd wziąć kasę na to wszystko bez kredytu :-?

Piec gazowy mam też vaillanta, ale z wbudowanym zasobnikiem. Regulator pogodowy nie zdał egzaminu. Zaoszczędziłem na górnym regulatorze, myślałem, że dolny wystarczy, i okazało się, że nie. Na dole było ciepło, na górze zimno. Wyłączyłem podłogówkę i zostało mi ręczne ustawianie...

Pompy to standard. A co z podłogówką, kaloryferami itd. ?

Rok temu, za instalację Co i wodno-kanalizacyjną (bez szamba) zapłaciłem ok 56tyś !

Przeraża mnie to :cry: Ja wiedziałam, że tak będzie...

No może nie do końca. Nie przewidywaliśmy takiego krachu złotówki. Zamiast tanieć to zdaje się, że ceny będą szły do góry w związku ze słabnącą walutą. I kiedy się to odwróci? :evil:

A przecież CO to dopiero początek, a gdzie tynki, wylewki, ocieplenie :o

Taaaak...

Ja liczyłem na wydatek ok 500tys.... Na dzisiaj poszło już ok 700.... i jeszcze ze sto by się przydało...chociaż 50... Pewnie jeszcze kilka lat będziemy tyrać, żeby dokończyć to nasze maleństwo...

Najważniejsze, to 10 razy się zastanawiać, na co warto wydać, a na czym zaoszczędzić. Nie zawsze piewszy pomysł jest zły ;)

Priorytety!

Powodzenia :)