Gosiek33 03.02.2013 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 żeby nie było, że w tym roku wcale ptaszków nie widać - choć jest ich zdecydowanie mniej kos przy nowym karmniku - siatkowy był nagminnie dewastowany przez nieustannie nawiedzającego ns dzięcioła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.02.2013 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Wczoraj na Ursynowie widziałam białego kruka a ściślej rudo-płową srokę niestety zbyt szybko zginęła mi z pola widzenia i nie zdążyłam nawet o wyciągnięciu telefonu Tyle, że tak ptak nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.02.2013 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Musiał to być gołąb tylko taki długi biały ogon miał przy okazji znalazłam to http://1.bp.blogspot.com/-jDRpIRlNvdo/ULKYlQLLyuI/AAAAAAAAAQs/cQl2KrKhtus/s400/z20974_1.jpg podobny był http://www.zskorzenna.ayz.pl/grfo/ptk/ptk18am/kamionek_rudy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.02.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Zima była znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.02.2013 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Kolejne straty po podtopieniowe - kolejne padnięte drzewo, tym razem sosna. Kilka wyglądało kiepsko, ale po zabiegach wzmacniających pozostałe się odratowały, ta jedna nie dała rady. Chciał, nie chciał trzeba było ją zgłosić do wycinki. A że rosła na drodze, która (najpierw była nasza) w międzyczasie stała się drogą gminną i trza było czekać na ekspertyzę ze Starostwa. Czekaliśmy, czekaliśmy, w końcu doczekaliśmy się najpierw wieloosobowej komisji oceniającej stan sosny. Zaznaczyli na jej korze sprayem tarczę strzelniczą.... I właśnie trzy dni temu ustrzelili ją ruda inspekcja też była, pokicała sprawdzić czy te groźne działania są i dla niej niebezpieczne (cztery drzewa dalej dziś tylko wióry zostały Edytowane 16 Lutego 2013 przez Gosiek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.02.2013 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czekając by choć na chwilę słońce z za chmur wyjrzało wstawiam sobie kwiatki Ctenenthe - trudne w uprawie i rzadko kwitnące w naszym klimacie w przeciwieństwie do innych łatwych w uprawie, które po kolei mi marnieją, jakoś dobrze się ma w swoim nowym kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.02.2013 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 przenoszę sobie z wątku Cronin internetowe dyskusje by nie zaginęły Mam gniazdka do netu i jak do tej pory wyrzucone pieniądze - jestem w tz białej dziurze, jeśli chodzi o net radiowy, o TPSie mogę zapomnieć (sąsiadka obok miała z nimi umowę, musiała zrezygnować bo wyprowadziła się ale zaproponowała by przenieśli telefon 50 m dalej - nie ma zgody) miał być net po światłowodach - opracowali całą sieć, potem tepsa zdechła, orange podobno to przejął ale jakoś bez efektów. Summa summarum i tak jadę na patyczku i po co gniazdka zakładałam (mam ze 3) "patyczek" też możesz rozmnożyć na te gniazdka i jeszcze wifi do kompletu Takie coś jest potrzebne: http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/860794 I do kompletu wgrane do urządzenia oprogramowanie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd Wygląda skomplikowanie, ale bez problemu jest do ogarnięcia przez średnio zorientowaną w komputerach i okolicach osobę. J. Dzięki Jarku, tyle, że nie kumata jestem - pierogi mogę zrobić - ale tego ni w ząb nie rozumiem. Mam internet z plusa LTE a chodzi, mimo dokupionej antenki na długim przewodzie, bardzo różnie. Często mieli, i mieli i ciężko odpala strony choć mam wykupione 25+5 GB i dodatkowo bez limitu od 24 do 12.00 to nie zawsze nam starcza i musimy się pilnować by limitu nie przekroczyć. Potrzebuję sygnał na dwa komputery i piszesz, że da się z tego jednego patyczka sygnał pobrać na oba? Boję się, że zupełnie nie będzie można tego używać w tym TL-WR1043ND jest jedno wejście USB to tam miałabym podłączyć plusa? a co z komputerami? A tego drugiego linku nic nie rozumiem, choć doczytałam, że można huba podłączyć ale i tak sygnał szedłby bezprzewodowo z tego routera na oba komputery? tak jak sygnał z TPS na drugim komputerze? Czarna magia jak dla mnie My mamy podobnego tp linka.. tzn ciut gorszy model.. niestety na piętrze wszystko po wifi śmiga, schodzę na dół i jest jeszcze net w holu, troszkę w kuchni i ciutkę w salonie.. a dalej nie ma.. postawiliśmy na dole drugi router podłączony po kablu do tp linka, skonfigurowałam jedną wielką sieć domową, i jak laptop łapie silniejszy sygnał od górnego to z nim się łączy a jak z dolnego routera, to łączy się z dolnym automatycznie... zanim zrobiłam taką sieć wymieniłam antenki na 2x dłuższe i mało co pomogło.. jednak strop, ściany blokują sygnał.. powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania, bo nawet w całym ogródku mam net:) Pierogi to cudna rzecz jest Tak, tego "patyka" z plusa podłącza się do portu USB w tym urządzeniu. A komputery do urządzenia albo przez wifi (laptopy, tablety itp.) albo możesz tez w urządzenie powpinać drugie końce tych przewodów, które masz od domowych gniazdek internetowych, a komputery (stacjonarne) do gniazdek przewodem. Ten drugi link jest najważniejszy, bo on własnie opisuje, jak to urządzenie przerobić do twoich potrzeb. On wygląda strasznie skomplikowanie, ale głównie dlatego, że podaje wszelakie możliwe informacje w temacie, tak naprawdę, wszystko, co trzeba zrobić, to te dwa zdania opisane w rozdziale "instalacja przez www", a wcześniej ze strony Gargoyle_pl pobrać odpowiedni plik. No i na końcu, jak w każdym takim routerku trzeba ustawić sobie hasło, skonfigurować wifi. Średnio zorientowana w komputerach osoba sobie z tym poradzi, mniej niż średnio zorientowana być może będzie musiała dopytać na forum Internet będzie przez to chodził tak, jak do tej pory, tylko że rozdzielony na kilka urządzeń, jesli oba komputery będą coś ciągnęły naraz, to oczywiście całość będzie chodzić stosownie wolniej. HUB do niczego Ci nie jest potrzebny, on tam jest wymieniany w innym zastosowaniu, mniejsza o to. J. ufff - teraz mogę zacząć działać.... a przynajmniej spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.03.2013 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 [h=2][/h]Wielosił błękitny - Palemonium jakieś cebulowe - jak zakwitną będzie wiadomo co to - tulipany, krokusy, szafirki ? rozchodnik okazały czerwone wrzosy bergenia - późną jesienią zaczęła kwitnąć.... i tak jej do dziś zostało:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.03.2013 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Wiosna kalendarzowa od trzech dni, a na termometrze nocą -12C dobrze, że choć śnieg przykrył rośliny, może wszystkie nie pomarzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.03.2013 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 A miało być już tylko cieplej.... i chyba dlatego przed 6 rano było -17C:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.03.2013 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.03.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wszystkim odwiedzającym życzę Wesołych i Radosnych Świąt Wielkanocnych.... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=180034&d=1364576743 i aby wiosna przyszła jak najszybciej i ogrodowo w koło się zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.04.2013 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Najstarsi mieszkańcy nie pamiętają tu takich opadów śniegu o tej porze roku Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Gosiek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.04.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Chyba wiosna przyszła - pierwsze słońce i opalanie całorodzinne dziś się udało. W słońcu 26C, tam gdzie śnieg stopniał wyłażą krokusy. Dziś łabędzia w locie nad działką widziałam, a późnym popołudniem nad trawnikiem chmary małych owadów wielkości komara wzbudziły nasze zainteresowanie rozchodniki powoli, powoli coraz większe wszystkich słońce cieszy, nawet psy w końcu na trawie urządziły sobie leżakowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.04.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 10 kwietnia 2013 nadal śnieg zalega w ogrodzie... i nie tylko Poziom rzeki oczywiście się podnosi nieubłaganie ziemia rozmarza a nasze stanowisko parkingowe zapada się, jeden samochód zapadł się w błocie i gdyby nie pomoc sąsiadki nie dalibyśmy rady go z błota wypchnąć - dobrze, że mamy drugą bramę. Byleby woda za szybko nie przyszła, bo droga dojazdowa do drugiej bramy jesienią została zdemolowana przez naszego ,,uroczego" sąsiada i póki jest w miarę sucho to jakoś da się przejechać, inaczej i tam ugrzęźniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.04.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 dziś bardziej wiosennie było, słońce nawet świeciło więc i krokusy uśmiechały się do niego widać jak biedne, zmaltretowane są płatki kwiatu, który przeżył opady śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.04.2013 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Wiosna, potem lato czas w końcu o tarasie myśleć. Co prawda na razie mamy trawę i nie jest najgorzej, ale przydałoby się rozważyć inne warianty. Docelowo ma być kamień na gruncie, ale być może będzie drewniany? Przeciwko takiemu rozwiązaniu przemawiają zwierzątka, które niechybnie zasiedlą pustą przestrzeń pod dechami, a nasz myśliwski pies dostanie szału polując na nie. Tym bardziej, że nie dosięgnie Tak czy siak dla pamięci wklejam sobie wykonanie tarasu drewnianego Malkul #1483 #1510 #1514 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.04.2013 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Zaczęły się temperatury podnosić, śniegi topnieją, poziom rzek się podnosi, ziemia nie rozmarzła do końca więc nie całkiem woda w nią wsiąka, a i tak tu w okolicy poziom wód gruntowych zawsze dość wysoki. Czuję się prawie jak mieszkaniec półwyspu jakiegoś Wycięcie drzew też nie przysłużyło się do osuszania terenu Jak można myśleć o nasadzeniach, jakie rośliny wybierać jak co jakiś czas będą zatapiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.04.2013 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mieliśmy tym razem szczęście, że słychać było tylko odległe grzmoty, trochę ciemnych chmur napłynęło, a nie padało Nadal więc czuję się jakbyśmy nad samiutkim jeziorem mieszkali ale przynajmniej nie w domu na palach Trochę w rogach mamy wodę w ogrodzie, ale to pikuś. Jakieś mam wrażenie, że nasz sąsiad co to ziemię pod sprzedaż chyba szykuje zamiast ,,ujarzmić wodę" to tak rozrył do reszty swoją ziemię, że zachowuje się jak gąbka - teraz bardzo mokra gąbka. Do tej pory nie było tam tak mokro, woda wypływała dalej. Wielkie szczęście, że mamy drugą bramę, bo tą starą nie dalibyśmy rady wyjeżdżać - ugrzęźlibyśmy w błocku Słoneczko świeci, nawet trochę się opalam i kwiatki szpieguję... o - kolejny zbiór cebulowych różności - powinny zaraz wypuszczać pędy kwiatowe stokrotka z tych co to same się wysiewają po całym ogrodzie, latem nie ma szans bo ciągle jest koszona:cool: Kiedyś przed laty sadziłam krokusy między wrzosami, potem wrzosy urosły i zasłoniły cebulki.... no może nie do końca. Większość już wykopałam i przeniosłam na inne miejsce, a te przegapione zdumiewają mnie zupełnie - niezmiennie mają duże kwiaty i wcale nie uciekają w głąb ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.04.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 nie powiem - jest malowniczo rozchodniki cieszą oczy i tulipany botaniczne moje ubiegłoroczne oczarowanie - wielosił błękitny (palemonium) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts