Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

efekt motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 747
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nowe trawki w ogrodzie

Miskant chiński Morning Light

DSC_0575.jpg

Miskant chiński Variegatus

DSC_0578.jpg

Miskant chiński Rotsilber

DSC_0595.jpg

dzisiejszy zakup to TURZYCA MORROWA „ICE DANCE” - 3 doniczki, cudna jest :oops:

DSC_0614.JPG

Edytowane przez Gosiek33

najpierw ogrodowo

DSC_0010.jpg

Unique - ona naprawdę jest baaaaaardzo wysoka, ma chyba ze 2,5m, późno weszła w tym suchym roku w kwitnienie, za to daje znakomite kwiaty na suche bukiety - uwielbiam ją

DSC_0008.jpg

w prawym górnym roku widać o ile Unique jest wyższa od i tak wysokiej Limelight

DSC_0007.jpg

zaczynają dojrzewać, choć na targu już dawno widziałam całe ,,czarne"

DSC_0012.jpg

cudowności dla pszczół

DSC_0019.jpg

ta już przekwita

DSC_0018.jpg

sadziec gorąco polecam, tym którzy mają miejsce w słońcu i troszkę wilgoci - pszczoły szaleją - ja zresztą też bardo lubieę ich zapach

DSC_0024.jpg

na rozchodnikach - Morning Frost - zresztą też masa pszczół, na szczęście os stosunkowo mało

DSC_0423.jpg

dostojna Matrona - w tle początki nowego podestu.... się robi wyjście na taras nasz trawiasty ;)

DSC_0424.jpg

drugi podest drugiego wyjścia i ściśnięty rozchodnik

DSC_0434.jpg

coraz piękniejszy rozchodnik okazały, niestety trzeba jednego z nich wykopać i to już. Inaczej nie można zainstalować tego podestu, bo dolny stopień wypada akurat w połowie najbliżej kępki rozchodnika :(

Cóż będę miała cudny rustykalny bukiet w domu. Mam też nadzieję, że kępa da się przenieść na inne miejsce bez większych szkód :cool:

Za to dąb szypułkowy chyba choruje :eek: Po raz pierwszy sypią się z niego.... czarne żołędzie, ba na gałązkach już czarne są

DSC_0015.jpg

DSC_0014.jpg

szukałam w google i nie znalazłam takiej przypadłości :(

za to znalazłam taką informację, która jednak zupełnie nie przystaje do naszego dębu - nasz ma ok 35 lat i już co najmniej od 10 lak gubi żołędzie :yes: na dodatek zawsze jest ich dużo, dużo za dużo, co okazuje się przy robieniu porządków

█ Samotnie rosnący dąb szypułkowy zaczyna owocować dopiero w wieku 40-50 lat; u dębów rosnących w zwarciu okres ten jest jeszcze późniejszy i zawiera się pomiędzy 60.-80. rokiem życia.

█ Lata obfitego owocowania dębu szypułkowego, jako gatunku ciężkoowocowego, przypadają dość rzadko, przeciętnie co 5-8 lat.

Hortensje cudowne. Sadźcom się przyglądałam. Są u mnie zaplanowane jako najwyższe pięterko rabaty bylinowo-trawiastej. Gratuluję pięknego podestu wejściowego.

:bye: sadziec to prezent od Ameli, przedtem nie miałam pojęcia o takiej roślince - bezobsługowa (co bardzo cenię) Podobno preferuje półcieniste miejsce, choć u mnie słońca ma bardzo dużo, tyle że ,,mieszka" w zagłębieniu ziemi, więc ma stosunkowo wilgotno :D

Podest to dopiero z tego będzie :yes:

żeby nie zapomnieć co kupiłam

forelock

forelock.jpg

bułgarski sztyletowatym zwany

bulgarski.jpg

a takiego - czosnku Szuberta - nie kupiłam, ale chyba za tydzień nadrobię ;)

szuberta.jpg

poza kwitnącym szczypiorkiem - czosnki w moim ogrodzie jeszcze nie kwitły

Czosnki ozdobne najlepiej rosną w miejscach słonecznych, na glebie przepuszczalnej, głęboko uprawionej. W okresach suszy należy je obficie podlewać.

a tu dla pamięci o czosnkach

Edytowane przez Gosiek33

W poszukiwaniu narożnika do salonu wpadła mi taka inspiracje, której oprzeć się nie mogę.... by choć do dziennika wkleić dla pamięci

http://1.bp.blogspot.com/-hpMl7NfVs8k/Ucx-LN3WMeI/AAAAAAAAZ0s/7kHdwIkNXO4/s640/sectional+sofa+blue-velvet-tufted-sofa-library+cococozy+house+beautiful.jpg

to ze strony http://www.cococozy.com/2013/06/blue-velvet-sofa-cheap-to-chic.html

Edytowane przez Gosiek33

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

dla pamięci zapisuję sobie cudne odmiany ostróżek, które u TARci kwitną jeszcze teraz i to po przymrozkach :rolleyes:

biala to green twist

rozowa to dusky maidens

i jeszcze

ja je sobie zamowie na wiosenne targi w tej szkolce bylin, w ktorej je kupowalam na wiosne plus wezme jeszcze ice blue i crystal delight plu jeszcze pare upatrzonych :D....