silje 26.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam wszystkich,mam pytanie jak w temacie.Mieszkam w bloku zbudowanym w 1941 r. Chciałabym w kuchni na podłodze położyć kafelki, bez jej zrywania. Podłoga jest z desek, już wysłużonych, powycieranych i nierównych, nie wspomnę o braku poziomu.Plan mam taki, ale nie wiem czy można to wykonać i jakich materiałów użyć.Na podłogę przytwierdzam płytę osb (tutaj nie wiem czym i jak ją przymocować) jednocześnie wyrównując poziom. Na płytę jakiś klej i na to kafelki. Proszę pomóżcie swoimi fachowymi radami czy jest to w ogóle wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 26.01.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Rwij desk (krzywe i sprochniale juz pewnie)i, zobaczysz jak wygladaja belki po ich zerwaniu. wypoziomuj belki (nadbij jesli potrzeba, lub zastap nowymi, miedzy belkami mozesz dac wate albo styropian jesli chcesz ocieplic) na wypoziomowane belki plyta osb przykrecana (ja dawalem na wkrety do regipsu - do drewna a nie do alu) na to klej z wtopiona siatka (dawalem taka od ocieplen- nie wiem czy to dobrze czy zle ale takla mialem) no i plytki, a klej to do powierzchni trudnych - powiedz w sklepie ze kladziesz na plyte OSB to beda wiedzieli. P.S. ja jestem tylko amatorem wiec zapytac fachowca nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 26.01.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Nie ma konieczności rwania, jeśli zastosujesz system renowacji a podłoga nie jest spróchniała chociaż może być nierówna i niestabilna.1. na obwodzie założyć dylatację z pianki2.poprzykręcać klawiszujące i luźne deski wkrętami.3.Szpary zaspoinować akrylem4.Nanieść preparat gruntujący HK5535.założyć szpachlę wyrównującą FAP 5516.ułożyć płyty izolacyjne FDP 5587.przykleić płytki ceramiczne na kleju VF 413Jeśli pomieszczeniem będzie łazienka położyć przed klejeniem płytek, 2 warstwy uszczelniające DSF523 lub DSF 623 ("folia płynna") i taśmy brzegowe oczywiście.Spoinować FL -S. Przepis na system i wyroby Sopro, można zastosować droższy z PCI lub każdy inny - sposób wykonania ten sam.Masz pewność, że nic się nie powinno dziać w użytkowaniu tak położonej podłogi. Sposób miHoo79 - odradzam, sam klej na podłoża krytyczne położony na osb, niewiele i nie na długo tu pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 26.01.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Sposób miHoo79 - odradzam, sam klej na podłoża krytyczne położony na osb, niewiele i nie na długo tu pomoże. Tak jak napisalem nie jestem fachowcem... ale u mnie 5 lat trzyma i nic sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 26.01.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 I niech trzyma jak najdłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silje 27.01.2009 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Wojtek, ogromne dzięki za pomoc - myślałam, że mój pomysł, to jakaś mrzonka i tym bardziej się cieszę, że jest wykonalny i w dodatku mogę to zrobić sama - instrukcja na stronie Sopro wyczerpująca i odpowiednio zobrazowana dla blondynki z drygiem budowlanym . Mam tylko jeden problem - nie mogę znaleźć w ofercie Sopro szpachli wyrównującej FAS 551 - czyżby ją już wycofali z produkcji i sprzedaży? Pkt. 1 w Twojej wypowiedzi jest dla mnie niezrozumiały - nie mam pojęcia jak to ugryźć i co to jest - jak możesz przetłumacz mi tą dylatację i sposób jej wykonania na "polski". Zostanie mi jeszcze tylko wyliczenie kosztów tego przedsięwzięcia - mam nadzieję, że nie powalą mnie na kolana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts