Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pestka to chyba do Ciebie pytanie

dwa lata temu zaszczepiłam mykoryzą do kwaśnolubych roślin w tym rododendrony i azaliowce. W zeszłym roku przy wycince starej olchy teren ten został przekotłowany - krzewy były wykopane, potem z powrotem ponownie posadzone a teraz ta mykoryza zaowocowała grzybkami :eek:

ogrod-31.03.2016%2B%252824%2529.JPG

ogrod-31.03.2016%2B%252823%2529.JPG

i co teraz? Czy coś powinnam robić?

Prześcignęly moje sasanki. U mnie ledwie 3 milimeterki listków. Za to są cebulice niebieskie, narcyzy i iryski botaniczne.

Zabiłaś mnie tymi grzybkami. Nie wiedziałam, że to tak może się zrobić !!!! Może spytaj Elfir.

nie wiem co to za grzybki ale u siebie tez mialam - walka z wiatrakami, niestety przeniosły sie na trawnik. kiedys był na to srodek Rizolex ale juz jest niedostepny. takie grzyby to prawdziwa plaga. ja bym je usuneła, bo one ci sie rozmnoza na stowe.

pokaż te cebulice, moje nadal śpią, narcyzy pąki pokazują powoli, irysy dawno u mnie przekwitły, tulipany botaniczne chyba nie będą kwitły :( zadałam pytanie Elfir

moja kochana mama zalatwiła mi 4 kepy przebisniegow takich samorozpleniajacych sie :D te ze sklepow cebulowych jakos nie chca a takie dzikuski na dzialkach i w starych ogrodach popylaja jak kroliczki. bede miala swoje kępki przebisniegów:wiggle:

Gosia oczywiscie, ze jak juz sie troche u mnie zadomowia to sie podziele. Ale jest jeden warunek - odbior osobisty :lol:

Mama jeszcze pyta inne kolezanki i uprawia dla mnie zbieractwo roznych ciekawostek. Oczywiscie poodcinam jej tez rozchodniki, bo kupowalam jej te same co i sobie - wiec na poczatek cos bede miala, reszte kolekcji dokupie. Porozmawiam tez z nowa wlascicielka mojego dawnego ogrodu, moze tez pozwoli uszczknac pare galazek rozchodnikow.

Edytowane przez TAR

Szykuję się do ogarnięcia słabo przepracowanego kompostu i wrzucenia go rabatę wyniesioną

zasada niby jest taka:

warstwami od dołu do góry

karton

liście i kompost

słoma

obornik

słoma

ziemia kompostowa

w permakulturze warstwami

obornik

kartony - wygłuszą chwasty, celuloza dla dżdżownic

patyki lekko przerobione

kolejna warstwa obornika - szybciej przerobią się gałęzie

na to chwasty różne zwane w permakulturze akumulatory dynamiczne - nie mam i nie dam

(kwarnik, lebioda, pokrzywa, krwawnik itp)

na to kompost i słoma lub siano

Chciałabym w pewien sposób połączyć oba sposoby dając przy tym pierwszym do podniesienia rabaty trochę patyków. Czy to zupełnie bez sensu?

i tu mam pytanie czy można zrezygnować ze słomy?

Nie bardzo skąd mam ją wziąć, a to głównie do ocieplenia co przy krzewach i bylinach chyba nie jest nieodzowne?