Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mam fotki, to było w katalogu z zastrzeżeniem, że kopiować nie można :( i tak jak moje jechałoby z Włoch :cool:

Może jutro znajdę czas i narysuję, ale na pewno skopię proporcje a tym cały urok :)

Gosiu dzięki za zaangażowanie !!!!!!!!!!!!!!!!! muszę ich odwiedzić odnośnie balustrady do wewnątrz bo jak zrobią wylewki to chciałabym zrobić ochronę antresoli bo drżę za każdym razem jak dzieci są w domu

W ogóle cześć :yes:

rękawiczki na łapy, kamyki na taczki i sruuuuu w błoto (takie trochę osuszone przez zrobienie rowka-odpływu) a potem rozkładanie warstwy kamień przy kamieniu - szybko idzie jeśli nie dokładnie i mniejsze. Większe M ubijał obuchem siekiery :jawdrop:... muszę mu gumowy młot nabyć

ale nasza robota bardzo nieprofesjonalna... na razie - wiosną mam nadzieję na poprawę :)

Rękawiczki mam , taczk4e mam, chłopa ...czasem mam ...ino tego obucha nie mam :D . Za to wiem gdzie zanabyć gumaty młotek ... na mikołaja mojemu dam ! Żarty się skończyły !:rotfl:

A tak poważniej ... to cholera koślawo mam przed chałupą i to mnie przeraża ! Piosku by trzeba podsypać a to już nie dla mnie ...taczka mnie nie kocha. Ostatnio mi kciała rekę wyrwać ...prawą w dodatku! A ona taka potrzebna !

Szkoda takich ślicznych kamieni ale utwadzić trzeba. W przyszłym roku będę z tyłu domu robić ścieżki z gotowej formy kupionej kiedyś gdzieś w markecie za naście złotych co nazywa się kocie łby. Podbudowę trzeba zrobić z ubitego piasku a na rekreacyjnych nieobciążanych cięższym sprzętem ścieżkach wystarczy wyciąć darń, wypełnić gęstym betonem ew. zabarwionym , docisnąć formę, zostawić na kilka minut - i gotowy element ok. 70x70cm. W ostatnim programie "Maja w ogrodzie" jest o facecie co robi cuda z czego się da, np. palisady z betonu wlanego do plastikowych butelek po napojach:cool:

To nie dawaj się jej - po pół tylko ;) A wyrównać trzeba by, bo woda się zbierać będzie... tylko powolutku :yes:

Woda się już zbiera psiamać ... Rurą ją do rowu odprowadziliśmy. Prowizorycznie na razie ale miałam już dosyć "basenu" przed domem.

Amelia - jesteś dla mnie jak pomysłowy Dobromir ...

Gosiek mnie do twojego dziennik posłał ...i zostałam tam. Mam nadzieję, że twoje fugowe wojny zaowocuja też u mnie ... bo fugi mam koszszszmarne ...

Ciekawe rzeczy piszesz Amelio :) U mnie małż sam robi wszystkie płytki chodnikowe... w potrzebnych nam kształtach, ale ciekawa jestem Twojej formy :yes:

Wiosną trzeba będzie wziąć się też za krawężniki, bo podjazdu inaczej nie da się porządnie zrobić :cool:

Dałam namiary Twojego zonku z fugą - pozwoliłam sobie skopiować Twoją walkę ze zmianą koloru w komentach AgaJeżyk, której budowy się odechciało po skopanej fudze w glazurze kuchennej :( Teraz dzięki Twoim doświaczeniom do równowago wraca :D

:D;)W jednym z dzienników znalazłam przepis na krawężniki http://forum.muratordom.pl/krawezniki,t81218.htm, sama będę robić sztuczne płaskie kamienie na trawnik tam gdzie nie bedzie typowych ścieżek, a wymyśliłam to tak: folia ułożona na piasku żeby nie było idealnej gładkiej powierzchni, na nią kawałek siatki zbrojeniowej, zaleję betonem z barwnikiem, po zastygnięciu odwrócę i gotowe:cool:

forma na kocie łby 3454830_400..jpg

moosgrun to z niemiecka. kiedyś farbę o takiej nazwie kupiłam a tyle to zieleń mchu ;) ale nasza to taka bardziej w jesienny brąz wpadająca. Małż wymyślił i wykonał: najzwyklejszy drewnochron: 1 warstwa zielony, druga dąb. Miały być 3 warstwy, ale trzecia warstwa zieleni była bardzo.... zielona, natomiast czwarta warstwa dębu... zakryła prawie całkowicie słoje :( Wolimy więc za dwa lata przelecieć pędzlem po deskach, ale lubimy by słoje i sęki widoczne były, w końcu to cała uroda drewna :yes:

Dlatego tak bolejemy, że nasze sosnowe drzwi są takie gładkie, bez widocznych słojów... i na dodatek zbyt polakierowane... ale to z czasem zlezie nieco :cool: