Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj. Przeczytałam od deski do deski twój dziennik i muszę to powiedzieć (choć pewnie wszyscy to powtarzają do znudzenia) :) CÓŻ ZA PIĘKNE OKOLICZNOŚCI PRZYRODY I PIĘKNE ZDJĘCIA :) chociaż ta rzeczka brrr.... kupiłabym ponton i pompę tak na wszelki wypadek. Muszę się przyznać, że zapożyczę kilka twoich pomysłów na wykończenie , jak już dojdę do tego etapu, jeśli nie masz nic przeciwko temu. Potrafisz pięknie wykończyć dom nie wydając na to jakichś kosmicznych sum, to bardzo pocieszające i inspirujące.

Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Więc "podzielę się" jeszcze moją ulubioną byliną, która świetnie pasuje do naturalistycznych, czy leśnych lekko dzikich ogrodów: serduszka czyli Dicentra, bardzo efektowna, zupelnie niewymagająca, nie choruje ani nie wymaga pielęgnacji a naprawdę piękna, może skorzystasz na wiosnę :) http://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/201005/duze/serduszka--dla-was-od-mojej-tesciowej_8181274533993.jpg

Ba poczytałam i już wiem czemu jej u mnie nie ma :(

Dobrze czuje się pod koronami drzew jak również na obrzeżach krzewów. Serduszkę należy sadzić w glebie lekkiej, próchnicznej i średnio wilgotnej w stanowisku lekko zacienionym lub cienistym.

Pod drzewami jest gąszcz korzeni, które trzeba wyrąbywać by coś posadzić, a nie ma u nas silnych - małż ma inne, ważniejsze zadania :cool: A po ostatnich podtopieniach, to gleby lekkiej i średnio wilgotnej ze świecą szukać :(

Ja miałam ją posadzoną razem z funkiami i żurawkami, stąd mi się skojarzyło że będzie u ciebie pasować :) Na zachętę mogę jeszcze powiedzieć, że ślimaki jej jakoś nie lubią i nie ruszają (zwłaszcza jak mają funkie w pobliżu). A jedyne warunki które jej naprawdę nie odpowiadają to piaszczysta gorąca patelnia, gdzie indziej daje radę. :)

Ja miałam ją posadzoną razem z funkiami i żurawkami, stąd mi się skojarzyło że będzie u ciebie pasować :) Na zachętę mogę jeszcze powiedzieć, że ślimaki jej jakoś nie lubią i nie ruszają (zwłaszcza jak mają funkie w pobliżu). A jedyne warunki które jej naprawdę nie odpowiadają to piaszczysta gorąca patelnia, gdzie indziej daje radę. :)

Mówisz, że byle nie na piachu? Piachu nie mam, więc będzie dobrze :lol2: Tylko jeszcze trochę ziemi nawieść trzeba przed frontem domu, to tam wygospodaruję i na serduszkę miejsce :yes: