Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kubel30 niestety psu puszczane luzem to sprawa nagminna ... wszędzie w Polsce (na osiedlu w Warszawie znajomego yorka pogryzł i to bardzo mocno amstaf :( a idąca z maleństwem babcia dostała wylewu i kartka ją zabrała)

A podpalenia są co roku ... bo wypalają suche badyle nad rzeką żeby łatwiej było zrobić sobie stanowisko wędkarskie, a że sucho było i wiatr wiał to oczywiście ogień poszedł gdzie miało się co palić :bash: bezmózgowcy :mad:

Ubiegły rok był bez podpaleń, bo mokro było - tak po kostki :cool:

Przynajmniej trochę kleszczy sie upiekło;) szkoda że przy okazji i inne żyjątka też.... moja sunia po każdym wyjściu do ogrodu przynosi 1-2 kleszcze:evil: regularnie jest frontlajniona ale chociaż łażą po niej w nadziei że znajdą odpowiednie do wpicia się miejsce.... mam już do nich obrzydzenie... przeprowadzam na nich badania i wyciagam wnioski: nie potrafią pływać ale nie topią się zbyt szybko - młode łażą po dnie naczynia z wodą ok. 15 minut, wczorajszy wielki okaz ponad godzinę! spróbuję dodawać im do kąpieli domestosa i octu:rolleyes: widać zimę zniosły rewelacyjnie...

O rany :jawdrop: do czegoś musi to drańskie stworzenie być potrzebne - tyle, że nie wiemy na razie do czego :(

Ponad godzinę nurkował i się nie udusił :eek:

Moje smaruję Advantixem bo ma dość dobry skład odstraszający, więc mało siada przynajmniej przez pierwsze dwa tygodnie. A i tak pod koniec trzeciego trzeba znowu smarować.

Moja młodsza ma bardzo czuły węch i dlatego strasznie cierpi po smarowaniu. Cały dzień zachowuje się jak bardzo zmaltretowana i nieszczęśliwa. Jeszcze dobrze, gdy ma się gdzie tarzać... a właściwie wycierać nos z tego obrzydliwego zapachu, ale gdy mokro lub piaski w pobliżu wygląda wtedy jak siedem nieszczęść i mordę ma wysmarowaną wtedy błockiem :cool:

Hej!!! Ładna wiosna... tylko jak mrozek przyjdzie to z kwiatków lilaka nici:(

Moja najstarsza psica strrrasznie kleszcze łapie... i NIC!!! nie pomaga... obroże, krople... no kompletnie nic.

Na szczęście w nowym miejscu jakby mniej tych pijawek było... tylko Salma jednego póki co złowiła... może to dlatego, że staruszka już mało ruchawa:rolleyes:...

Hej!!! Ładna wiosna... tylko jak mrozek przyjdzie to z kwiatków lilaka nici:(

Moja najstarsza psica strrrasznie kleszcze łapie... i NIC!!! nie pomaga... obroże, krople... no kompletnie nic.

Na szczęście w nowym miejscu jakby mniej tych pijawek było... tylko Salma jednego póki co złowiła... może to dlatego, że staruszka już mało ruchawa:rolleyes:...

Straszysz mnie te bzy jak trzeci rok rosną u nas to dopiero raz kwitły, jak teraz mróz je zetnie... to chyba je wykopię :cool:

Same kleszcze to pestka byle nie były nosicielami. W mojej okolicy wszelkie kundle też łapią po kilka dziennie... i nic ;)

A czym zakraplasz i jaka obrożę zakładasz? Z frontline zrezygnowałam już kilka lat temu (jak dla mnie nieskuteczny) Advantix ma dobry odstraszacz i w połączeniu z dobrą trucizną albo nic nie włazi, albo zasycha otrute po kilku dniach. Tyle, że przestrzegam trzytygodniowego okresu, bo w czwartym już widzę znacznie zmniejszone jego działanie. Obroży nie mogę używać bo wzajemnie się wylizują, za to wiele dobrego słyszałam o Klitexie :rolleyes: