Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

jejku, Gosiu, jakie Ty przeżycia masz:(. Mam nadzieje, że sucza juz wraca do zdrowia, a podpalen wędkarskich wiecej nie będzie. Moja sucz też po chaszczach lata, jak się ją z oka spuści. Muszę ją sprawdzić, bo juz raz psią boreliozę miała

Hejka Myszko, wczoraj byłam na ostatnim kontrolnym badaniu i wszystko jest ok, poza zgrubieniami, które utworzyły się pod wpływem urazu. Mam nadzieję, że z czasem znikną. Przy okazji szczepiłam przeciw wścieklicowo ale pierwsze słowa weta - czy psice dobrze zabezpieczone przeciw kleszczom? Podobno te paskudne stwory szaleją teraz, bo mroźna zima je nielicho przetrzebiła i muszą odbudować populację :bash: Koniecznie zabezpieczaj zwierza (dobry jest Advantix bo i truje kleszcze i odstrasza) i po krzakach nie łaźcie. Już kiedyś miałam tę wątpliwą przyjemność gdy wskoczył na mnie i od razu miałam wielki rumień na skórze :( Ale to było szczęście, bo od razu dostałam antybiotyki na skórę i doustne :cool:

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Straszysz mnie te bzy jak trzeci rok rosną u nas to dopiero raz kwitły, jak teraz mróz je zetnie... to chyba je wykopię :cool:

Same kleszcze to pestka byle nie były nosicielami. W mojej okolicy wszelkie kundle też łapią po kilka dziennie... i nic ;)

A czym zakraplasz i jaka obrożę zakładasz? Z frontline zrezygnowałam już kilka lat temu (jak dla mnie nieskuteczny) Advantix ma dobry odstraszacz i w połączeniu z dobrą trucizną albo nic nie włazi, albo zasycha otrute po kilku dniach. Tyle, że przestrzegam trzytygodniowego okresu, bo w czwartym już widzę znacznie zmniejszone jego działanie. Obroży nie mogę używać bo wzajemnie się wylizują, za to wiele dobrego słyszałam o Klitexie :rolleyes:

A żebym to ja wiedziała??? Ignorantka taka jestem, że nie wiem... Kaja, ta najstarsza nosiła obrożę Bayera zdaje się... trzy dni po założeniu przylazła z ...trzema kleszczami, z czego jeden dokładnie pod obrożą się wpiął. Maluchy, haha fajnie brzmi, większe już od ciotki te moje maluchy, ale maluchy jak jeszcze były maluchami to zakraplałam czymśiś, ale czym zabij nie wiem... w zoologicznym kupiłam. Ale teraz będę mądrzejsza... zapiszę sobie te łacinki co to napisałaś i pojadę uzbrojona, bo dziś właśnie jednego na staruszce znalazłam:mad:... jeszcze nie do końca nachlany był:sick:...

Jak tak pomyślę, to faktycznie teraz obroże odpadają... poodgryzają sobie nawzajem;)

Tak, tak koniecznie kup Advantix i to niezwłocznie by potem nie płakać :( już tak miałam, ile to potem nerwów i strachu

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTs3MxfCwCbU9nsYFG3TcVGa8zrm2GfC7vZWCBruAg3ZBIXdM25

nawet w necie znalazłam

http://www.swistak.pl/a4747946,Advantix-dla-psow-10-do-25-kg-TANIO-Lodz.html

to dobrze, bo są pipety na takie zwierzątko (i tak zakraplasz na szyję i w lędźwia) jak cięższe to trzeba dwie dawki na raz. A to cenowa masakra. Mam oszczędności bo kupuję pipetkę na dziesięć kilo i po połowie psikam ;) - bo moje psice takieeeeeeeeeee dużę som ;)

No właśnie tak sobie kalkulowałam, tą prawie stówkę razy trzy i na trzy tygodnie... a Ty mi jeszcze piszesz, że podwójną dawkę:jawdrop:... no sorry, ale sześciu stów to ja miesięcznie nie mogę dołożyć do nich:(

Chyba przyjdzie mi się przerzucić na te taaaaaakie wielkie;)... tylko ja lubię mieć się do czego przytulić:rolleyes:

Moje pieszczochy pewnie więcej zjadają na jeden posiłek (jedzą jeszcze dwa razy dziennie:)) niż Twoje ważą:p:lol2: