Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kubel ależ zadanie mi zadałaś ;) znalazłam w końcu opakowanie od tego gresu ale niewiele to chyba mówi, w każdym razie google nie znajduje akurat tej płytki :( - to gres porcellanato ACIF - tyle doczytałam się na opakowaniu. O ile pamiętam to była końcówka, cena coś koło 70/m2

Kupowałam na Bartyckiej w Warszawie w sklepie Yeti http://www.yeti.pl/index.php teraz widzę, że mają i sprzedaż na allegro. Jednak na miejscu można pomacać, i wybór jest nieporównanie większy niż w internecie. Ponadto zawsze pytamy o II gatunek - wyszczerbiony brzeg płytki na ten przykład. Bliżej będzie Ci do sklepu w okolicach Krakowa, podobno gdzieś taki też jest

Kochana jesteś, że Ci się chciało szukać. No tak gdyby nie ten komin i parę innych niezaplanowanych wydatków cena do przełknięcia , chociaż ja 30m2 potrzebuję.

To ,że są śliczne to nie ulega dyskusji .... ale to,że mam bliżej do Krakowa niż W-wy to troszkę się nie zgadzam :no:. Ale jak mam wybierać to wolę Kraków.

Zostało nam do zakupienia jeszcze parę rzeczy na dół i można go zamykać. Między innymi kafle na przedpokoje, no cóż szukam dalej :bye:.

i moje ulubione maleństwa - w tym roku bujnie rozrastająca się w bardzo wielu miejscach tojeść

http://img685.imageshack.us/img685/2328/tojesc.jpg

szkoda że nie wiedziałam, podesłałabym Ci trochę, u mnie to rośnie jak chwast:D

http://img835.imageshack.us/img835/3281/obraz354l.jpg

Uploaded with ImageShack.us

koszę, opryskuję a ona dalej rośnie:D

na skalniaku zaczęła mi zaduszać inne rośliny więc musiałam ją wyrzucić ale nadal miejscami się pojawia:o w jednym miejscu celowo ją zostawiłam i tylko co jakiś czas reguluję jej rozrost

http://img594.imageshack.us/img594/4769/obraz353k.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Też tak miałam, ale w czasie budowy większość terenu była przekotłowana i dopiero teraz zaczynają się pojawiać ,,rodzime" roślinki... a tojeść uwielbiam, na razie mi nie włazi gdzie jej nie chcę ;)

Zaczyna się mi w końcu odradzać przetacznik ożankowy

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSHriA80HVm7x8jQ3N4reRX59ioWFYMo36ayH1o694w3103g1X

Witam serdecznie, masz przeuroczy ogród, kompletnie się nie znam na roślinach, ale klimat stworzyłaś cudowny. Przeczytałam cały dziennik, obejrzałam album ( Twoja kania ruda jest młodym bielikiem - ptaki to moja pasja), teraz idę czytać komentarze... Mam nadzieję, że będę mogła czasami prosić o radę, gdy przyjdzie pora urządzania ogrodu... Naprawdę pięknie macie:)

Ardea, witaj miłośniczko ptaków :) to miłe gdy ogród urzeka nie tylko domowników :yes: Możesz pytać gdy już pora przyjdzie - ale wpadłam na moment do Ciebie i widzę, że przestrzenie macie i widoki fantastyczne. O ogrodzie powinnaś już teraz zacząć myśleć - głównie drzewa nasadzić w tych miejscach gdzie budowa ich nie zniszczy, niech już rosną i mężnieją. Na krzewy i bylini przyjdzie pora gdy dom postawicie i otynkujecie. Choć część i teraz można wydzielić i tymczasomym ogrodzenie ogrodzić przed budowlańcami

A ptaki twoją pasją są więc chyba zacznę Cię w niektórych sprawach Cię podpytywać... np Muchołówki - wykluły mi się, przepędzając uprzednio z budki sikorkę. W drugiej budce wychowały sie inne bogatki i teraz rano mam całe stado sikorkowo-muchołówkowe, które śmiga wokód sosen i trawnika wyjadając robactwo :)

Zobaczyłam muchłówki ,,stojące" w miejscu nad samą trawą polujące na owady - zupełnie jak jakaś pustułka albo koliber :lol2:

Dzięki za miłe przywitanie, masz tak cudownie, że dech zapiera (uwielbiam ten typ ogrodów). Na razie mam jarzębiny, orzecha, dębczaka, jakieś drzewko-samosiejkę (zrobię fotkę i pokażę), kilka świerczków i brzozy. Co jeszcze powinnam posadzić, by chociaż mieć namiastkę Twojego ogrodu? Planuję bez, jaśmin, jaśminowiec, moje ulubione hortensje i kalinę, ale to później.

A z ptakami to fajnie masz, to też dowód na to,że stworzyłaś przyjazny ogród.

Popatrz jakie drzewa rosną w okolicy i czy dobrze się rozwijają? Sama uwielbiam klony, choć jest później dużo liści go grabienia, za to grabi się je łatwo, w przeciwieństwie do drzew z drobnymi listkami. Masz przestrzeń to i buka możesz sobie posadzić dla jego przepięknych czerwonych liści szczególnie jesienią

Czyli intuicyjnie poszłam dobrą drogą, bo właśnie te drzewa, które posadziłam są w okolicy, poza jarzębinami. Miejsca dużo nie ma, ponieważ działka 1200m, ale jeszcze coś się znajdzie. Moim ulubionym drzewem jest lipa. Bardzo dziękuję za rady i oczywiście jeszcze będę zaglądać i pewnie męczyć pytaniami.

Yoreczki to prawdziwe słodziaki i dobrze im u Ciebie (to widać):)

Dawno u Ciebie nie byłam... i wiesz co??? Tylko chłopina moja się obudzi to go od razu do Ciebie przyciągnę. Bardzo mi się podoba brama i jeszcze chyba bardziej słupki... muszę takie gdzieś mieć!!! Chociaż wjazdowa już stoi (made in Obi, bleee...) to może gdzieś w ogrodzie??? albo na warzywniaczek??? albo do sadu???

No i ogród... marzenie... u mnie jeszcze rośnie i dopiero za kilka lat będzie ładnie:yes: