Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.aqua.celmax.pl/zbiornikiozdobne.htm

Problem deszczówki też chodzi mi po głowie, od frontu chciałabym 2 "głazy" ale cena :roll: ponad 1000zł! Z jednej rynny też mam zamiar podłączyć się do oczka, a pod 4 wkopać częściowo pojemniki 1000l z plastiku w koszu metalowym i na palecie - najlepiej metalowej lub plastikowej, można takie kupić po ok.150zł używane lub 220zł czyste. U nas w prasie ogłaszaja się gdzieś z okolic Garwolina, na allegro pod hasłem "zbiorniki 1000l" jest tego od metra....

dzięki za namiary, może skorzystam :D podobają mi sie te pojemniki i to z kranikami na dole, choć wcale nie wiem czy do podlewania ogródka taki kranik potrzebny, tu raczej pompa się przyda

Ale w ramach oszczędności :-? (czy aby na pewno?) nie planuję włączenia tego systemu do domowego obiegu. Mając wodociągową wodę jest to zupełnie nieopłacalne. System taki kosztuje parę tysiaków :x :roll: Stąd mój pomysł na otwarte oczko. Jednak gdy susza będzie chyba trzeba tam będzie wody dolewać :roll: :-?

Znowu same dylematy 8)

I ja nie myślałam o wykorzystywaniu deszczówki w domu ale przeraża mnie kopanie w tej mojej glinie pod rurki odprowadzające wodę z rynien i dlatego chcę kilka takich pojemników a podłączając wąż u dołu można odprowadzić nadmiar wody z ulewnego deszczu gdzieś dalej lub do oczka :roll: u góry otwór ma chyba 22cm i mała pompa powinna się zmieścić

Wy tu o słoneczku, a ja taka przyziemna realistka :lol:

Amelia to my mamy teraz ten sam kłopot... ja też mam rynny nad ziemią i mi podmaka wszystko po każdym deszczu. Dlatego chcę jakoś tę wode z rynnien odprowadzić tylko nie wiem czy rurami w ziemi -a też mam glinę - czy takimi zbiornikami z wodą :roll:

a Ty jak myślisz robić?

zaraz idę do Twojego dziennika polookać... :wink:

Chyba u Geda doczytałam się wczoraj, że woda w takich rurach odprowadzających mu zamarzła :-?

Ale to późno było jak czytałam więc muszę jeszcze raz ze zrozumieniem :roll:

Dziś mam dzionek zajęty, jutro może poczytam, jak macie czas to może w międzyczasie coś wywnioskujecie :roll:

Chyba u Geda doczytałam się wczoraj, że woda w takich rurach odprowadzających mu zamarzła :-?

Ale to późno było jak czytałam więc muszę jeszcze raz ze zrozumieniem :roll:

Dziś mam dzionek zajęty, jutro może poczytam, jak macie czas to może w międzyczasie coś wywnioskujecie :roll:

Myślę że jest to możliwe, w końcu nie bez powodu wodociąg jest kładziony chyba z 1,60 pod ziemią :o I bądź tu człowieku mądry -ma się lać po działce czy zamarzać? :roll: