Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dwa małe cyprysiki, juz poprzedniej zimy dostały w kość, a tej bezśnieżnej jeszcze bardziej im się oberwało. Mają sporo uschniętych, część przycięliśmy ale jakoś nie mam serca ich wykopywać, bo choć okaleczone to mają się dobrze i na żyją :lol2:

Mam 2 pojemniki na deszczówkę po tysiąc litrów każdy i regularnie podlewam, a zwłaszcza przed zimą iglaki i rododendrony. Teren u mnie gliniasty to i wilgoć trzyma, więc uschnięcie odpada. Przemarzły głównie kremowe części gałązek. Poprzedniej zimy kopczykowałam a potem obsypywałam śniegiem własną armatką - łopata+rączki ;)i wszystko ładnie przeżyło. Teraz cyprysik jest już bardzo ładny ale np. rajska jabłonka odm. zwisająca cały czas wygląda biednie i wogóle nie kwitła. Pigwowiec i trzmielina pienne wyleciały całkiem mimo włókniny:( a rok wcześniej chociaż nie zabezpieczone dały sobie radę:o Edytowane przez Amelia 2

hej hej, nadgonilam pare stron w dzienniku, ogrod powala :jawdrop:, u mnie wszystko opoznione, tawulki dopiero kwitna, hortensje jeszcze biale, rozowa anabelka (invincibelka) jeszcze mocno rozowa. jedynie vanilki poczynaja rozowiec. moja phantom tez ma kwiaty jak dzwon, szkoda ze tak jak vanilka lubi sie pokladac.

na kwitnace rozchodniki czekam niecierpliwie, tego variegata zazdroszcze bardzo. piekny bedzie :)

Dziękuję TAR część tawułek i u mnie kwitnie, co prawda niemrawo, ale jednak ;) anabella biała przekwitłą podobnie jak różowa, Biała jest zielona, a różowa - brązowawo-zielona :lol2: Phantom mój się nie pokłada, ale może on za młody, ledwo od ziemi odrósł a moje nowe zauroczenie rozchodniki... czekam na ich rozkwitniecie z niecierpliwością

Obejrzałam i się zadziwiłam, o niektórych w życiu bym nie pomyślała że to przetaczniki:eek: a najdorodniejsze widziałam w rowie w sąsiedniej wsi, jak będę tamtędy jechać to cyknę a może wybiorę się ze szpadelkiem...:cool:

tak mi się wydawało........ a to nie przetaczniki chociaż z daleka wygladają podobnie:eek: tylko w przeciwieństwie do nich ta roślina krwawnica pospolita lubi mokro a dowiedziałam się o tym i zapożyczyłam zdjęcie z porad Elfir

[h=2]http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png

http://img217.imageshack.us/img217/9329/dsc00650mj.jpg[/h]

Agawi kupowałam różową anabellkę u Grąbczewskich, nie wiem czy nadal mają. Na razie bardzo szybko przekwitła i już prawie cała zbrązowiała, chyba juzż ją obetnę, może nowe kwiatostany będą większe. Biedulka bardzo się wysiliła w tym roku ;)

Grąbczewscy sprzedają dużo towaru w Leroyu :o ale z Piaseczna to niezbyt daleko, więc wolę od czasu do czasu podjechać do nich i sobie coś wybrać :)

Piilu w ubiegłym roku był przepiękny, w tym niestety już przekwitł, choć jeszcze jakieś maleństwo na nim się różowi

O clematisa się martwię, na zmęczonego upałem nie wygląda, może niedożywiony :eek: choć domownicy twierdzą, że go nawozili :cool:

Hortensje obcinam na zimę i trzymam w wazonie, pięknie się zasuszają, pod warunkiem, że przed ścięciem nie zmokną ani mróz ich nie przemrozi, choć anabelka nie ma tak ciekawych kwiatostanów... więc raczej jej daruję :lol2:

Tak, wiem, że zasuszone wyglądają pięknie:yes: Ja zrobiłam w zeszłym roku wianek, ale z ogrodowych:cool:

Moja Grandiflora też już przekwita, za to Limelight i Vanille Fraise dopiero zaczęły i są piękne:D Może któreś zasuszę do wazonu- będzie co wspominać zimą:lol2:

ja moje clematisy wyautowuje, poza bylinowymi (ktore przetrzymaja kazdy kataklizm ;) ) i wsadzam inne pnacza, ktore u mnie przetrwaja, duzego wyboru nie mam. ale jak mam patrzec na te marne popierdolki clematisowe to wole prozaiczny winobluszcz,, przynajmniej trejaże nie sa gole.

przeschniete hortensje zostawiam na krzaczkach fajnie wygladaja przykryte sniegiem dopiero na wiosne mocno przycinam. u mnie tez vanilka i pinky zaczely sie wybarwiac. grandi, lajmy i fantomy wciaz biale.

• 4 weeks później...

Cześć Gosia:hug:

No i właśnie dowiedziałam się, że moja kyushu to chyba uniqe:lol2: W tym roku nie ma tak pięknych wielkich kwiatostanów jak w ubiegłym... ciekawe dlaczego:rolleyes:

W lipcu posadziłam phantoma i dopiero zaczyna kwitnąć:o

A wiecie, że z krwawnicą to ja tak samo miałam jak wy?;)

wywaliłam (częściowo ja, resztę małż) drańskie trawy znad oczka. Okupiłam to bólem w kręgosłupie, do dziś mnie trzyma :(

Krwawnica będzie miała teraz miejsce, ale dokupiłam tułacza pstrego :cool: mam nadzieję, że jego uda mi się osadzić w miejscu i nie będzie się bardzo tułał :lol2: jak net pozwoli i czas będzie wstawię zdjęcia

i słupki do bramy przyjechały, będzie się działo :stirthepot:

Byłam w ogrodzie.

Pięnie tam, a hortensje kwitną jak oszalałe. Strasznie zazdraszczam. Gdybym ja 3 lata temu wiedziała o nich ciut więcej to inaczej by to u mnie teraz wyglądało. Ale co tam bede wpadać do Ciebie i cieszyć oczęta :)