Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Gosiu . Twój ogród niezmiennie zachwyca...jakie Ty masz budleje..u mnie pomarzły;)i w ogóle wszystko tak pięknie rośnie...cudnie jest.A brama już dojechała?

Ta budleja to tegoroczny, wiosenny zakup, ubiegłoroczna też mi zmarzła. Dowiedziałam się - i to skutkuje - należy po przekwitnięciu od razu uszczykiwać przekwitnięty kwiatostan, wtedy tworzą się nowe. Mój krzaczek rośnie w cieniu, więc chyba trzeba go będzie przesadzić ;)

Brama, no tak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ale będzie suwana więc mam nadzieję, że wygodna w użytkowaniu :popcorn:

Słupy przyjechały, dziś mają się zacząć roboty ziemno-betonowe. Z zewnątrz będzie podobna do starej bramy - dechy malowane na zielony melanż :stirthepot: Niestety na słupy z łupanych kamieni polnych nie możemy sobie pozwolić, na dodatek teraz trudno o fachowca jak mój M, który by zrobił taką samą robotę :lol2:

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no popatrz a u mnie 90% hort w pelnym sloncu sobie rosnie i kwitna jak szalone :) Nitka dawaj...

Też mam w słońcu ale tu trudniej utrzymać je w turgorze, ciągle klapią im liście, kwiaty szybko przekwitają. Najlepiej się miały przy zalaniu, stojąc przed dwa miesiące w wodzie :bash:

U mnie nie mam komu podlewać, a na systemu nawadniającego z różnych przyczyn na razie nie mamy :(

Brama, no tak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ale będzie suwana więc mam nadzieję, że wygodna w użytkowaniu :popcorn:

na pewno:yes: dobrze wyważona przesuwa się niemalże jednym palcem a co najważniejsze - nie trzeba przed nią odśnieżać tak jak przed dwuskrzydłową:)

buddleje mam 3 w tym jedna kupina niedawno -żółta:) pierwszy raz taką widzę, pachnie mocno miodowo ale u mnie prawie też nie ma motyli

:eek: nie wiem co się stało, zawsze buddleje i sadziec były dosłownie nimi oblepione a teraz tylko bąki się uwijają:(

Gosiu, zalatwilam (zepsul sie) 2 aparat. czym ty pstrykasz zdjatka, wlasnie jestem na etapie poszukiwan nowego fociaka ale jest tak duzy wybor ze mnie przytlacza. tak jak w lapkach nie mialabym problemu co wybrac tak w aparatach mam. pytam akurat ciebie bo zdjecia masz piekne i flory i fauny. moze byc na privka.

Mój aparat to już mocno wyeksploatowana lustrzanka cyfrowa Nikon D40 - znalazłam kiedyś fajną promocję z dwoma obiektywami (kitowy + 200mm) to w końcu ,,sobie" kupiłam. Ale napstrykałam tyle fot co profesjonalista i już silnik był w naprawie. Pan tylko głową kiwał jak mocno zjechany jest ten aparat :(

Nowego na razie sobie nie kupię bo zawsze są inne ważniejsze wydatki więc nie śledzę teraz nowości. Zawsze lubiłam robić zdjęcia i miałam kila lustrzanek, ale wszystkie analogowe, gdy weszły cyfrówki na rynek cena była zabójcza... do czasu.

Zależy jakie masz wymagania od aparatu i ile kasy chcesz na niego przeznaczyć, czy waga i wielkość mają dla Ciebie znaczenie i co zamierzasz robić ze zdjęciami?

na pewno:yes: dobrze wyważona przesuwa się niemalże jednym palcem a co najważniejsze - nie trzeba przed nią odśnieżać tak jak przed dwuskrzydłową:)

buddleje mam 3 w tym jedna kupina niedawno -żółta:) pierwszy raz taką widzę, pachnie mocno miodowo ale u mnie prawie też nie ma motyli

:eek: nie wiem co się stało, zawsze buddleje i sadziec były dosłownie nimi oblepione a teraz tylko bąki się uwijają:(

Trzymam Cię za słowo, że jednym palcem da się przesuwać :lol2: U nas i tak automatyka ma być choć to jak dla nas duży wydatek i mogłoby się bez niej obyć :cool:

Moje hortensy tez w pełnym słońcu, choć fakt, że nóżki mają raczej mokro bo u mnie solidna glina. Miałam jedną w cieniu i rosła ale nie kwitła, więc wszystkie teraz mam w słońcu.

A automat do bramy to może i zbędny wydatek, ale bardzo ułatwiający życie. Wiem co mówie bo sama macham bramą od 4 lat, przy czym moja jakoś nie chce chodzić na paluszek ;) a teraz jestem przed zakupem automatu, więc i brame mam nadzieje poprawią..

Mój aparat to już mocno wyeksploatowana lustrzanka cyfrowa Nikon D40 - znalazłam kiedyś fajną promocję z dwoma obiektywami (kitowy + 200mm) to w końcu ,,sobie" kupiłam. Ale napstrykałam tyle fot co profesjonalista i już silnik był w naprawie. Pan tylko głową kiwał jak mocno zjechany jest ten aparat :(

Nowego na razie sobie nie kupię bo zawsze są inne ważniejsze wydatki więc nie śledzę teraz nowości. Zawsze lubiłam robić zdjęcia i miałam kila lustrzanek, ale wszystkie analogowe, gdy weszły cyfrówki na rynek cena była zabójcza... do czasu.

Zależy jakie masz wymagania od aparatu i ile kasy chcesz na niego przeznaczyć, czy waga i wielkość mają dla Ciebie znaczenie i co zamierzasz robić ze zdjęciami?

hmmm no wlasnie ja tez zajezdzam aparaty, chce by nie byl za ciezki, nie zuzywal duzo pradu, mial stabilizacje i zdjecia sekwencyjne. zdjecia robie amatorsko dla siebie wiec nie musi to byc super hiper sprzet . maz twierdzi ze lustrzanki mi nie potrzeba i namawia mnie na nikona L810.

oo to moze i ja posłucham namiarów. Póki co mam wycene na 2100 i 2300 w zależności od mocy i firmy.

Gosiek co kupujesz? Nice? faac?

jeju strasznie drogie te napedy :eek:my kupilismy w promocji przez naszego elektryka came boxa za nieco ponad 800 zł (teraz chodza od 1200-1400 na necie) montaz, uruchomienie i programowanie robil gosc bramowy za 200 zł. i za 50 zl. dołozyl swiatelko na bramie przy uruchamianiu. zaprogramowane mam od razu z brama segmentowa z jednego pilota. działa tak to sobie od 2 lat bez problemu.

Już mamy zamówioną automatykę ale nie mam pojęcia jaką - w każdym razie z czujnikiem ruchu, kogutem policyjnym i może z..... wodotryskiem :lol2:, jak będzie będę wiedziała ;) Firma z polecenia Pana, który robił u nas balustrady, potem stelaż pod bramę ze sztachetami, a teraz robi bramę, dwie furtki i dwa przęsła w tym jedno obejmujące cud architektury - skrzynkę gazową To też będzie obłożone 12 cm dechami

hmmm no wlasnie ja tez zajezdzam aparaty, chce by nie byl za ciezki, nie zuzywal duzo pradu, mial stabilizacje i zdjecia sekwencyjne. zdjecia robie amatorsko dla siebie wiec nie musi to byc super hiper sprzet . maz twierdzi ze lustrzanki mi nie potrzeba i namawia mnie na nikona L810.

Na coolpixa też miałam chętkę, ale przeważyła miłość do lustrzanki. Poczytałam właśnie parametry tego L810 i jak dla mnie ma jedną niewygodną cechę - baterie (oczywiście trzeba zamienić je na akumulatorki ;) Mam jakąś starą cyfrówkę dla dziecia była ale zawsze były problemy z ładowaniem - oczywiście nie pamiętałam nigdy by mieć w zapasie naładowany nowy komplet akumulatorków

W moim nikonie mam ładowarkę, bardzo wygodne choć i tu zdarza mi się nie raz blokada aparatu i komunikat - naładuj baterie

Pamiętam, że rozważałam jeszcze jakiego pentaxa

To czytam, że nasze bardzo drogo wychodzi :(

no wlasnie nie wiem skad te ceny sobie krzycza? jak ja pytalam firm o brame z automatyka to tez takie kwoty uslyszalam, dlatego kupilam naped sama a brame robila mi i montowala zaprzyjazniona firma. cena za montaz napedu byla adekwatna do ilosci czasu, ktory bramowy spedzil przy jej montazu nawet zakladajac stawke 50 lub 60 zl za godzine.