Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też tak miałam... rok temu wysadziłam kilkadziesiąt cebulek, wiosną pięknie zakwitły :rolleyes:a teraz...... od dwóch miesięcy walczę z nornicami które właśnie tu się osiedliły:bash: ale nie daruję, będąc na malutkim wiejskim cmentarzyku z kontenera na śmieci :Dwzięłam kilkanaście szerokich a niskich doniczek i w nich będę sadzić od nowa.....

Właśnie też mam cebulki do posadzenia, głównie krokusy, tulipany botaniczne i ubiegłoroczne cebule. Tylko trzeba to czymś zaprawić. Ale u mnie kilkadziesiąt sztuk tylko ;) Kiedyś nie wykopywałam cebulek, tylko sadziłam je w doniczki, zwykłe, inaczej uciekały w głąb i drobnica się z nich robiła. Jakoś mało mamy, po ubiegłorocznym potopie, zwierzaków które przekopywałyby ogród - i to w pewien sposób dobra strona tego zdarzenia

Czasu mi tylko brak by za ogród się wziąć :bash:

Cieszę się bardzo, miałam obawy czy ten biedny kawałek sadźca się przyjmie a tu jeszcze kwiat wypuszcza:rolleyes: za rok będzie już pokaźną rośliną.

Zobacz jaki śmieszny kwiatek -bliźniak ma moja gigantyczna, ponad 1,5-metrowa jeżówka http://img834.imageshack.us/img834/873/obraz1128.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Amelia 2

Gosia, zachęcona ostatnikmi fotkami raz jeszcze wróciłam do Twojego dziennika... Przecudnie!!! Robisz fantastyczne zdjęcia:yes: a Twój ogród jest po prostu geniastyczny (usłyszałam kiedyś od córki takie określenie;) i w tym przypadku pasuje jak ulał).

P.S. Wiesz, że ja często bywam w Piasecznie? Niewiele brakło, a bym tam mieszkała;)

Tu się nie ma co wstydzić, tu się trzeba chwalić:yes:

Ja zazwyczaj bywam w bardzo nieprzyzwoitych godzinach;)

Ale za zaproszenie dziękuję:hug: Zobaczyć te cuda na żywo, byłoby bezcenne.

Kiedyś, jeszcze nim mieliśmy dzialkę, potrafiliśmy np. wyskoczyć "za miasto" (z Łodzi) na Spaloną - znasz to miejsce? Fajne wspomnienia mam z tymi okolicami...:wiggle:

Witaj Magda :D Kwiat musi być suchy w momencie cięcia, wybieram tylko te ładne, po prostu ścinam je teraz na jesieni i po oberwaniu liści wstawiam go do wazonu, czy gdzie chcę. Bardzo szybko się zasusza i jeśli nie masz koncepcji co chcesz z nimi robić to weź pod uwagę, że ususzone kwiatki będą się kruszyć. Ale z kolei jest ich tak dużo, że niewiele stracą na urodzie. Szczególnie jeśli chcesz ozdabiać nimi wianek, gdzie ,,wmontowujesz" kiść koło kiści lepiej to robić gdy są jeszcze jędrne :lol2: Jeśli masz tylko kilka zbrązowiałych płatków to łatwo je wyskubać, jeśli większość zbrązowiała na krzaku to do wazonu si e nie nadaje :cool: Mróz bardzo waży kwiaty i susza też im nie pomaga, ale zawsze da się coś wybrać... i cóż nic nie trwa wiecznie, część wyrzucam zimą, część ma po 2 lata i nadal wygląda ok :yes:

TAR sposobu - w gazetę nie znałam, poza ratowaniem podwiędniętych tulipanów (i chyba innych bez turgoru) moje hortensje nie tracą barwy, za to róże przy suszeniu tak, muszę więc zastosować gazetę. Ponadto hortensje w zasadzie wcale się nie zmieniają ani nic im nie opada :lol2: