Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj. cieszę się, że w końcu odezwałaś się. Bobry o rzut beretem, mam jednak cichą nadzieję, że nie bobry :roll: bo poza tym obżartym drzewem nie zauważyłam innych oznak. Choć jak pomyślę, to wczoraj sąsiadka była nad rzeką z psami i jej suka strasznie tam ujadała :roll: :o

Gosiek, to już latosie listki?! :o Jaki to gatunek? Choruję na czerwone leszczyny a wyczytałam w katalogu szkółkarzy, że bardzo plenna i z dużymi owocami jest " Warszawski Czerwony" tylko nie rozumiem dlaczego ma męską nazwę :roll: I muszę mieć "Red Majestic" - czerwona z poskręcanymi w korkociąg pędami :x Najbliższa szkółka, która ją posiada w ofercie jest w Ciechanowie :lol: , taka prawie metrowa kosztuje ok.80zł, ale pojadę i kupię jak tylko się ociepli!

Też bym chciała. Na razie wszystko u mnie śpi. Tylko w jednym miejscu krokusy usiłują do światła główki wyciągać :roll:

To ubiegłoroczna zdobycz fotograficzna - samosiejka, a raczej wiewiórkosiejka :wink: Sąsiad ma takie czerwone leszczyny to i ja taką mikrą hołubiłam (chyba ze 3 lata ma :roll: )

Na czas budowy poszła pod płot, a tam słońce tylko o wschodzie i ta biedulka zzieleniała :o :oops: :-?

Ale z kupnej takiej odmiany nie powinnaś mieć kłopotu bo raczej szkółki prowadzą czerwonolistne odmiany :roll: :p

Ja mam leszczyn sporo posadzonych jeszcze przez moją sąsiadkę - byłą właścicielkę - a moje chłopaki są uczuleni na leszczynę, olszynę, brzozę, trawy i żyto :-? :lol:

To przejdą naturalne odczulanie... :wink: :D

Mój młody jest uczulony dokładnie na to samo z naciskiem na trawy i co roku go wysyłałam na miesięczny obóz harcerski w pola, łąki i lasy... i jakoś z roku na rok było coraz lepiej... :D , aż lekarz się dziwił troszku... :roll:

Pożyczyłam sobie link do drenażu wokół budynku.

To jest jedna z wielu rzeczy, które mój mąż okłada na późniejsze nigdy. :cry:

Przy okazji PnB dla ZEW-T - skrzynkę na działce mieliśmy od zawsze. Całkiem zapomniałam o kopii pozwolenia dla dystrybutora. Dla świętego spokoju zanieśliśmy im w grudniu ubiegłego roku. :roll:

Gosiek u nas deszczowka odprowadzana jest do takich rur o jakich pisalas, te pomaranczowe karbowane. Zrobione jest to na glebokosc chyba 1.30m.

Wodaz rynny przechodzi przez takie sitko, to kupowalismy tam gdzie rynny, a te plastykowe pomaranczowe rury, to nie pamietam gdzie.

Do sitka jest dostep i bez problemu mozna wyczyszcic. U nas jest to wszystko z plastyku. Wada tego jest, ze jak jest wichura to czasami trzeba te zamkniecia do sitek szukac po dzialce.

Druga sprawa jest taka, ze jak pada mocno i dlugo to deszczowka nie nadarza wsiakac (ale my mamy duzy dach (450m2) bo parterowka) i po jakims czasie wyplywa z rur. Ale aby nie wyplywalo, to ja nie wiem jaki wielki zbiornik by musial byc.

W kazdym razie i tak nie jest strasznie, bo tej wody nie maaz tyle i szybko sobie wsiaka w dzialke.

Raz maz musial przeczyszczac dna w tych rurach. nie wiem czy bedzie trzeba to robic od czasu do czasu, czy nie, bo maz powiedzial, ze robotnikom sie na dno nasypalo troche piasku i po czasie zrobil sie z tego "beton"... Jak zdjal to cos i zostala na dnie sama ziemia to lepiej nam wsiakalo. Zobaczymy jak bedzie dalej.

Na pocz. byl pomysl aby te wszystkie rury podlaczyc do betonowego zbiornika - szamba - co by potem robilo nam za podlewanie ogrodu.., ale na etapie wykonywania zrobilismy jednak ta tansza wersje. po prostu z kazdej rynny woda leci do tych 130cm...wych rur.

Na razie sprawdza sie to nie zle.

Dziewczyny, od zawsze byłam alergiczką, mój syn też urodził się z uczuleniami pokarmowymi i kontaktowymi - razem do kupy to chyba byliśmy na wszystko uczuleni :lol: Próbowaliśmy odczulania zastrzykami, jakimiś kulkami magnetycznymi i innymi cudami i nic; w końcu zostało nam codzienne branie Zyrtecu. Chyba 5 lat temu ktoś namówił mnie na ziółka Alveo i rzeczywiście, po 3 miesiącach ich spożywania -warunek regularnie przeszło nam całkowicie! Nie bierzemy żadnych leków, mnie i na stawy pomogło, na puchnięcie nóg - latam jak 18-tka :lol: nie mam problemów z wątrobą chociaż jestem pożółtaczkowa. Wiem że to brzmi jak slogan reklamowy ale jeśli możecie to chociaż spróbujcie. Syn to może i wyrósł z alergii, ale ja gdy odstawię ziółka chociaż na miesiąc to wracają mi objawy i potem 3 miesiące wracam do równowagi, cóż każdy jest od czegoś uzależniony :wink:

Gosiek u nas deszczowka odprowadzana jest do takich rur o jakich pisalas, te pomaranczowe karbowane. Zrobione jest to na glebokosc chyba 1.30m.

Wodaz rynny przechodzi przez takie sitko, to kupowalismy tam gdzie rynny, a te plastykowe pomaranczowe rury, to nie pamietam gdzie.

Do sitka jest dostep i bez problemu mozna wyczyszcic. U nas jest to wszystko z plastyku. Wada tego jest, ze jak jest wichura to czasami trzeba te zamkniecia do sitek szukac po dzialce.

Druga sprawa jest taka, ze jak pada mocno i dlugo to deszczowka nie nadarza wsiakac (ale my mamy duzy dach (450m2) bo parterowka) i po jakims czasie wyplywa z rur. Ale aby nie wyplywalo, to ja nie wiem jaki wielki zbiornik by musial byc.

W kazdym razie i tak nie jest strasznie, bo tej wody nie maaz tyle i szybko sobie wsiaka w dzialke.

Raz maz musial przeczyszczac dna w tych rurach. nie wiem czy bedzie trzeba to robic od czasu do czasu, czy nie, bo maz powiedzial, ze robotnikom sie na dno nasypalo troche piasku i po czasie zrobil sie z tego "beton"... Jak zdjal to cos i zostala na dnie sama ziemia to lepiej nam wsiakalo. Zobaczymy jak bedzie dalej.

Na pocz. byl pomysl aby te wszystkie rury podlaczyc do betonowego zbiornika - szamba - co by potem robilo nam za podlewanie ogrodu.., ale na etapie wykonywania zrobilismy jednak ta tansza wersje. po prostu z kazdej rynny woda leci do tych 130cm...wych rur.

Na razie sprawdza sie to nie zle.

dzięki za podzielenie się doświadczeniem. A to uciekające sitko to może takimi śledziami, czy raczej szpilkami jak do namiotu przyszpilić :roll: Tyle, że takie śledzie wredne są, bo zawsze się na nich potykam :wink: