Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Amelio jestem bardzo ciekawa jak będzie się sprawował - mam nadzieję, że jakieś nowe zdjęcia wrzucisz do dziennika :rolleyes:

Zuzku zaczęłam czytać o Twoim nowym nabytku i wygląda bardzo dobrze - teraz tylko praktyka czyni mistrza ;) ale kto jak kto - Ty wiesz o tym najlepiej. Pstrykaj, pstrykaj i sprawdzaj efekty w komputerze i nie omieszkaj pochwalić się wynikami :yes:

Co prawda na dzień dobry pokazał się artykuliki - ostrzeżenie - ważne, że masz możliwość oglądu obrazu na uchylnym ekranie dotykowym :D

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I pamiętajcie, że najlepszym przyjacielem fotografa jest słońce - fotografia przy oświetleniu sztucznym by była dobra wymaga już znacznie zaawansowanej wiedzy ;) ... aby do wiosny :lol2:

Abyyyyyyyyyyyyyyyy :(

do Canona mam 18-55 55-135 i muszę koniecznie kupić 10-22 - ale co do światła to masz rację, choć ja ostatnio zrobiłam fotkę gdzie wyszły mi dwa słońca :rolleyes:

Cześć Gosiaku :)

myslałam, że on paszej psuce wszystcy wiedzą. Nasz pies 3 miesiące po przeprowadzce nam zaginął, choć należałoby powiedzieć, ze poczuł zew i wyrwał się w świat. Naszym grzechem były długie wycieczki rowerowe po lasach i wioskach połączone z psim spacerem i chyba jej się spodobało. Raz nam sie wyrwała na samotny spacer na 3h, ale wróciła. Z tego drugiego już nie. :(

Świetny mebelek, sami zrobiliście? myślę o czymś takim na szkło, do wnęki pod schodami. A domek zimą wygląda magicznie, szkoda że teraz już błoto (ale na prawdziwa wiosnę czekam z utęsknieniem).

sam własnoręcznie małżon przy mojej niewielkiej pomocy (czasem) a najważniejsze, że koszt tego mebla (płyta stolarska, ,,belki" 4,5x5 + bejca + lakier) zamknął się w granicach 200 PLN !

Cześć Gosiaku :)

myslałam, że on paszej psuce wszystcy wiedzą. Nasz pies 3 miesiące po przeprowadzce nam zaginął, choć należałoby powiedzieć, ze poczuł zew i wyrwał się w świat. Naszym grzechem były długie wycieczki rowerowe po lasach i wioskach połączone z psim spacerem i chyba jej się spodobało. Raz nam sie wyrwała na samotny spacer na 3h, ale wróciła. Z tego drugiego już nie. :(

Nic nie wiedziałam, buuu :(, musiało mi umknąć, a faktycznie czipsy z tych co to lubią się wałęsać same, podobnie jak husky :mad:

Dzięki dziewczyny za miłe słowa :D

kurs :cool: cierpliwość, oko i.... pstryk - raz, dwa, dziesięć - practice makes perfect

Same wiecie im więcej powtórzeń tym lepszy rezultat. Aparaty teraz są tak doskonałe, że byle mieć serce i oko zdjęcia same się robią. Teraz to bajka gdy nie masz do dyspozycji rolki z filmem 12 klatek (6x9) czy nawet 32 mini. Teraz hulaj dusza piekła nie ma. Cykasz, cykasz - dobre zostawiasz, nieudane w niebyt wywalasz i dalej się bawisz. Nawet zdjęcia pod słonce teraz wychodzą z ciekawymi efektami (byle samego słońca w obiektyw nie złapać). Ustawić sobie możne balans bieli (patrz instrukcja), większą przysłonę i nawet w największym słońcu masz piękny obraz :lol2:

i czekam na Wasze foty :cool:

Gosiu, może choć Ty wytłumaczysz mi, byle po CHŁOPSKU, co robią i znaczą te przysłony. Kiedyś zapytałam kolegi fachowca, ale gdy rozpoczął swoje przemówienie :mad:PO HEBRAJSKU!!! używając słów typu: migawki, prędkość, strumienie światła, parametry, preselekcja itp. to odjechałam i poprosiłam, by jednak się nie trudził. :mad:

Może nie da się tego wyjaśnić w prosty sposób, więc wtedy odpuśćmy, ale może jednak łopatologicznie można wyjaśnić cel użycia tej opcji?

W obiektyw aparatu wbudowane są takie zastawki w okręgu. Im większa przysłona tym mniejsze światełko w tunelu, aż prawie do większej kropki - wtedy na matrycę aparatu pada mnie światła i trudniej prześwietlić zdjęcie (prześwietlone - zbyt jasne, bez szczegółów) Im mocniejsze światło tym większa przesłona.

Natomiast gdy słońca mniej, w cieniu, o poranku, pod wieczór przesłonę ,,otwierasz" - źrenica się rozszerza i więcej światła wpada do aparatu by doświetlić różnice w strukturze przedmiotu - by zdjęcie nie było ..płaskie" I w zasadzie przy współczesnych aparatach gdy możesz sobie ustawić zdjęcia tematycznie to nawet ta wiedza nie konieczna jest :yes: Natomiast jeśli opanujesz już kadr który chcesz pokazać na zdjęciu i chcesz się pobawić w trudniejsze ujęcia to wtedy trzeba sobie tę wiedzę poszerzyć.

Szybkość migawki zmieniasz na wyższą jeśli robisz zdjęcia w ruchu - ale to tych wszystkich ustawień musisz wejść w ustawienia osobiste, a to już raczej trzeba wiedzieć co się chce zrobić - dobrze, że jest funkcja powrotu do ustawień automatycznych

Czy coś Ci rozjaśniłam ?

Pakowny i owszem i robiony był dokładnie w to miejsce :cool:

Nie chcę paneli :bash: chcę klepkę buuuuuuuuuuu ale jak się nie ma co się lubi... to się na betonie mieszka :( Zaczynam więc dojrzewać do paneli podobają mi się te - dąb Hamilton ale słabo wychodzi nam montaż tych konkretnych paneli - więc, chcąc nie chcąc zaczynam szukać balterio w podobnym kolorze i fakutrze, byle cenowo dało się wytrzymać :stirthepot: