TAR 02.03.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 u nas okropna wichura ale za to slonce przez caly dzień przyswiecalo. za tydzień maz chce zrobić wertykulacje a ja chyba pobawię się z promanalem i iglaki opryskam, na ciecie krzaczkow to chyba raczej za wcześnie będzie. mam do ogolenia hortensje drzewiaste, lawendy i pecherznice. jedynie jutro modrzewiami się zajme. a jak będzie za tydzień w miare cieplo to poolejuje mebelki ogrodowe i zrobimy duszonki. sezon ogrodowy się zaczyna tiruriru:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.03.2013 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Boję się jeszcze ciąć krzewy. Dwa lata temu już pąki puszczały więc pocięłam - na to przyszło ochłodzenie i clematisy szlag trafił - pozamierały łodyżki i kwiatów też nie było a była to odmiana, która należy mocno ciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 04.03.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) TAR a jak tniesz pęcherznice? One pięknie kwitną na dwuletnich pędach:yes: potem zimą przylatują chmary gili wyjadać nasionka, dlatego w tym roku posadzę dużo pęcherznic które sama hoduję z pociętych gałązek Na przyszły tydzień zapowiadają mocny spadek temperatury ale tylko na kilka dni. Trzeba będzie na noce okrywać hortensje i różaneczniki. Edytowane 4 Marca 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 kurcze mam je 3 sezon i od samego poczatku tne i kwitna, a ciacham mocno zeby zagescic, bo one troszke za tlo robic docelowo mialy. w sumie na kwiatach to mi wlasnie u nich srednio zalezy (nie pachna ladnie ) choc sa urocze, ale faktem jest, ze nie wszystkie kwitly o tak mi kwitly po cieciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 04.03.2013 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To nie kwiaty ale (jak dla mnie) największa ozdoba pęcherznicy - jej owoce kwiaty ładniej wyglądają u diabolo ale u zielono i żółtolistnych odmian uwielbiam czerwone owocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 bo one juz na zdjeciu przekwitle sa:lol2: nie mam poprostu innej fotki, a czerwone tez gdzies na zdjeciach posiadam, jakby co to mow, usune focie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Gosiaczku mowisz i masz, co prawda nie diabolo ale tez czerwone, bardzo ladnie sie wybarwiaja na buraczkowo to albo lady in red albo summer wine, mam jeszcze red barony i diabolo ale nie ze zdjecia o prosze i zielonke dart's gold kwitnaca tez znalazlam, och jak mi sie do lata piechota chce isc lalala Edytowane 4 Marca 2013 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 04.03.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ani się waż usuwać Takie też bardzo lubię... a w ogóle mam słabość do pęcherznic Dziś znalazłam w trawie kwitnącego krokusa może za dużo powiedziane, bo to taki tyci, tyciuteńki jakiś zaginiony w akcji krokusik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Mam sporo pecherznic bo bardzo je lubie, to chyba najmniej wymagajace rosliny, po prostu rosna, ani nie zauwazylam chorob ani robactwa - idealne u mnie ciemiernik zakwitl. krokuskow nie posiadam raczej czekam na wiosenne i skalniakowe kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 04.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 eh roślinki, wreszcie powiało wiosnąa pęcherznice są cudne, sama je zasadziłam w zeszłym roku i mam nadzieję, że w tym ruszą i to solidnienie wiecie dziewczyny, czy łatwo się ukorzeniają z patyczków?kojarzę coś, że kiedyś gdzieś taką informację znalazłam. Macie jakąś wiedzę na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 hmm ja nie wiem jak to z patyczków się ukorzenia, kupiłam sadzonki ukorzenione w doniczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.03.2013 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jeszcze nie ukorzeniałam, ale Amelia2 ciągle po robieniu przecinki sztobry w ziemię wsadza a za chwilkę ma ukorzenione roślinki. Oczywiście niektóre nie załapią, ale jak dużo wsadzisz do sporo będziesz mieć. Przed laty tak rozmnażaliśmy liguster - ponad 90 % się ukorzeniało. W zeszłym roku pocięłam nieco derenia i część też załapała Kiedyś ukorzeniałam jałowce płożące i bukszpany, teraz nie bardzo mam czas na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.03.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 taki pierwiosnek kandelabryjski mi się podoba http://www.nastrojowyogrod.pl/wp/wp-content/uploads/2012/03/pierwiosnek-kandelabrowy-6.jpg http://www.nastrojowyogrod.pl/2012/03/pierwiosnek-kandelabrowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 05.03.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dziewczyny, wyczytałam właśnie że w przyszłym tygodniu ma być -22 nocami a i w dzień baaardzo zimno czyli teraz trzeba będzie okrywać rośliny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 05.03.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) wracając do pęcherznic - mam tylko Luteus której nie tnę, chyba że do ukorzenienia kilka gałązek i Diabolo wyprowadzoną na pienną którą tnę na kulkę i właśnie ona nie cięta pięknie kwitniehttp://img836.imageshack.us/img836/3615/obraz255s.jpgUploaded with ImageShack.us a po wiosennym cięciu następnego roku kwiatka ani jednego nie wydała:eek:http://img836.imageshack.us/img836/4131/obraz1176.jpgUploaded with ImageShack.usinne odmiany na zdjęciach TAR wyglądają jakby na młodych pędach kwitły:yes: Edytowane 5 Marca 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.03.2013 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Z tymi nocnymi przymrozkami to jakaś masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.03.2013 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dziś trzy kwitnące krokusy zobaczyłam - jak jeszcze inne cebulki się pospieszą do znowu będę mieć zielone mrożonki zamiast kwiatów - mam tylko nadzieję, że ta prognoza się nie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 05.03.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Podsyłam Wam rewelacyjną norweską stronkę pogodową, wpiszcie swoją miejscowość i macie dokładny wgląd w pogodę. Ja od tej prognozy zaczynam czytać neta http://www.yr.no/place/Poland/Pomerania/Tuchlino/hour_by_hour.html zawsze się sprawdza. Jest co prawda tylko 48 godz. ale b. dokładna.Co do robienia sadzonek ze zdrewniałych obciętych gałązek to ja ich końcówki maczam w "ukorzeniaczu" specjalnym proszku kupionym w ogrodniczym, który przyspiesza i gwarantuje ukorzenienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.03.2013 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 znam i stosuję ukorzeniacz ... od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ja wczoraj tez dlugoterminowa ogladalam i pokazywalo w naszym rejonie -10 - 14 w nocy pomiędzy 15-18 marca lacznie z popdaniem niewielkiego sniegu, będzie ciężko ale przeżyjemy. choć maz mowi ze pogoda jak kobieta zmienna jest w weekend miała być lipa a nie będzie tak najgorzej. badzmy dobrej mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts