Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

u nas okropna wichura ale za to slonce przez caly dzień przyswiecalo. za tydzień maz chce zrobić wertykulacje a ja chyba pobawię się z promanalem i iglaki opryskam, na ciecie krzaczkow to chyba raczej za wcześnie będzie. mam do ogolenia hortensje drzewiaste, lawendy i pecherznice. jedynie jutro modrzewiami się zajme. a jak będzie za tydzień w miare cieplo to poolejuje mebelki ogrodowe i zrobimy duszonki. sezon ogrodowy się zaczyna tiruriru:wiggle:

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR a jak tniesz pęcherznice? One pięknie kwitną na dwuletnich pędach:yes: potem zimą przylatują chmary gili wyjadać nasionka, dlatego w tym roku posadzę dużo pęcherznic które sama hoduję z pociętych gałązek :cool:

Na przyszły tydzień zapowiadają mocny spadek temperatury :eek: ale tylko na kilka dni. Trzeba będzie na noce okrywać hortensje i różaneczniki.

Edytowane przez Amelia 2

kurcze mam je 3 sezon i od samego poczatku tne i kwitna, a ciacham mocno zeby zagescic, bo one troszke za tlo robic docelowo mialy. w sumie na kwiatach to mi wlasnie u nich srednio zalezy (nie pachna ladnie :D ) choc sa urocze, ale faktem jest, ze nie wszystkie kwitly

o tak mi kwitly po cieciu:

3%2520873.jpg

Gosiaczku mowisz i masz, co prawda nie diabolo ale tez czerwone, bardzo ladnie sie wybarwiaja na buraczkowo to albo lady in red albo summer wine, mam jeszcze red barony i diabolo ale nie ze zdjecia

3%2520631.jpg

o prosze i zielonke dart's gold kwitnaca tez znalazlam, och jak mi sie do lata piechota chce isc lalala

3%2520640.jpg

Edytowane przez TAR

Mam sporo pecherznic bo bardzo je lubie, to chyba najmniej wymagajace rosliny, po prostu rosna, ani nie zauwazylam chorob ani robactwa - idealne

u mnie ciemiernik zakwitl. krokuskow nie posiadam :( raczej czekam na wiosenne i skalniakowe kwiatki

eh roślinki, wreszcie powiało wiosną

a pęcherznice są cudne, sama je zasadziłam w zeszłym roku i mam nadzieję, że w tym ruszą i to solidnie

nie wiecie dziewczyny, czy łatwo się ukorzeniają z patyczków?

kojarzę coś, że kiedyś gdzieś taką informację znalazłam. Macie jakąś wiedzę na ten temat?

Jeszcze nie ukorzeniałam, ale Amelia2 ciągle po robieniu przecinki sztobry w ziemię wsadza a za chwilkę ma ukorzenione roślinki. Oczywiście niektóre nie załapią, ale jak dużo wsadzisz do sporo będziesz mieć. Przed laty tak rozmnażaliśmy liguster - ponad 90 % się ukorzeniało. W zeszłym roku pocięłam nieco derenia i część też załapała :yes:

Kiedyś ukorzeniałam jałowce płożące i bukszpany, teraz nie bardzo mam czas na to :cool:

wracając do pęcherznic - mam tylko Luteus której nie tnę, chyba że do ukorzenienia kilka gałązek i Diabolo wyprowadzoną na pienną którą tnę na kulkę i właśnie ona nie cięta pięknie kwitnie

http://img836.imageshack.us/img836/3615/obraz255s.jpg

Uploaded with ImageShack.us

a po wiosennym cięciu następnego roku kwiatka ani jednego nie wydała:eek:http://img836.imageshack.us/img836/4131/obraz1176.jpg

Uploaded with ImageShack.us

inne odmiany na zdjęciach TAR wyglądają jakby na młodych pędach kwitły:yes:

Edytowane przez Amelia 2

Podsyłam Wam rewelacyjną norweską stronkę pogodową, wpiszcie swoją miejscowość i macie dokładny wgląd w pogodę. Ja od tej prognozy zaczynam czytać neta http://www.yr.no/place/Poland/Pomerania/Tuchlino/hour_by_hour.html zawsze się sprawdza. Jest co prawda tylko 48 godz. ale b. dokładna.

Co do robienia sadzonek ze zdrewniałych obciętych gałązek to ja ich końcówki maczam w "ukorzeniaczu" specjalnym proszku kupionym w ogrodniczym, który przyspiesza i gwarantuje ukorzenienie

ja wczoraj tez dlugoterminowa ogladalam i pokazywalo w naszym rejonie -10 - 14 w nocy pomiędzy 15-18 marca lacznie z popdaniem niewielkiego sniegu, będzie ciężko ale przeżyjemy. choć maz mowi ze pogoda jak kobieta zmienna jest :D w weekend miała być lipa a nie będzie tak najgorzej. badzmy dobrej mysli