TAR 07.03.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 czyli masz takie uparte krety jak te z opowiadania pastylki na mole? pierwsze slysze, sa tabletki z ziarnem i trucizna wabiace i mumifikujace krety i nornice - za pierwszym razem uzylam, za drugim tylko na nornice,ale ta na pewno nie skonsumowala, bo za duzo dziur porobila i znalazlam wyjsciowa dziure za ogrodzeniem, mimo ze glebkie to przeryla sie pod nim. kret zas sam sie wyniosl. nas na razie nie dotknela plaga kretowo/nornicowa choc na polach wokol widze sporo kopcow, nie wiem moze mi az tak bardzo krety nie przeszkadzaja i nie wnerwiaja to same sobie ida zniechcecone brakiem zainteresowania :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) teraz i ja udaję że ich nie widzę ale rozszerzają swoje terytorium w błyskawicznym tempie :bash:nornice za to wadzą mi bardzo bo mam młode roślinki, które regularnie wiszą w powietrzu, codziennie udeptuję ziemię wokół nich a myszki wracają musi być ich mnóstwo gdyż rozstawiane w bezpiecznym miejscu - pod paletami, domkiem narzędziowym, pod berberysami "karmniki" z zatrutym jedzonkiem po 2-3 dniach są puste http://img69.imageshack.us/img69/3513/obraz1307k.jpg Uploaded with ImageShack.us jesienią wybierając kompost trafiłam na gniazdo, na szczęście towarzyszyła mi suczyca, która błyskawicznie dopadła i zagryzła 5 młodych, jednak matka uciekła by się dalej mnożyć..... Edytowane 7 Marca 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 nornic tez nie lubie, za duzo strat i spustoszenia czynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 aaa i nie mam na terenie ogrodu kompostownika a w takich miejscach lubia sie zadomowic myszy i inne szkodniki. nasza trawke oddajemy sasiadowi, ktory ma sad i wlasnie potrzebuje czystej trawy na kompost. poza tym nie mamy tez drzewek owocowych ani ogrodka warzywnego - nie maja czym sie pozywic. u sasiadow lepsze kaski pod ziemia wiec tam laduja. no i koty, mnostwo dziczyzny lazi po okolicznych polach rozmnazane bez nadzoru, jedyny z nich pozytek ze wylapuja gryzonie, no i kot sasiadow tez co jakis czas moj ogrodek obskakuje jak przyuwazylam - bo lazi swobodnie, nie osmieli sie wlezc tylko jak okruch patroluje wlosci:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.03.2013 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 TAR u mnie kradzieje drewna nie mają lekko - nasze dwa alarmy zawsze ich zdradzą Amelio to jakaś masakra - ale najlepsze te kulki na mole Podmurówkę masz dopiero od roku (?) a one chyba zamieszkały wcześniej, może jak uda Ci się wyłapać te co mieszkają teraz, to nowe nie przyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 przyjdą, przyjdą, nawet metr pod ziemią wędrują... nie rozumien tylko czemu na mnie się uwzięły? kotów w okolicy mnóstwo i dzikich i domowych, nawet w nocy wystawiam im reszki rybki żeby chetniej przychodziły, moja psia gdy jest ciepło to całe dnie ryje i szczeka do dziur, łąk , lasów za płotem hektary ... spróbuję jeszcze metody z listami w butelce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Gosiu kradna wam drewno?!?! to u nas w takim razie spokojnie, wiate z drewnem mamy postawiona na dzialce obok (nalezy do rodziny, zapytalismy o zgode) nie jest niczym osiatkowana i jak dotad nawet szczapka nie zginela. w nocy to nie wiem jak alarmiarz by zareagowal. ostatnio mniamniusnie spi wtulony pod czyjes skrzydelka lub nogi, mocno nakryty kolderka:rolleyes: ja nawet nie wiem kiedy on w nocy sie tak wczolguje:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.03.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Nam nie kradną, ale gdy śniegu dosypie chodzą na szaber nad rzekę i w okolice. Tam ścinają i na sankach ciągną. Taki proceder trwa od lat Ostatnio było śmiesznie bo jeden sąsiad ściął sobie drzewo na bezpańskiej działce, a drugi mu zwinął ten pniak i potem z mozołem go rozdrabniał z tydzień mu to zajęło Ten pierwszy tego nie widział bo drewutnią zasłonięte było, ale my mamy na to doskonały widok Bieda jest strasznym doradcą, nawet nie chcę myśleć co będzie ze śmieciami jeśli opłaty wzrosną... oni nawet z podatkiem za dom zalegają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 smieci i tak beda zabierane tylko gmina bedzie kase egzekwowac od delikwenta. u mnie oplata wzrosla x2 za segregowane. kuzwa jak mnie to wkurza, ze u nas smieci liczone sa od powierzchni. i my 2 osoby bedziemy placic wiecej niz taka 6 osobowa lub wieksza rodzina. a do cholery kto produkuje smieci: powierzchnia czy ludzie????do tego sasiad, ktory nie ma jeszcze odebranego domu ani nie jest zameldowany swoje smieci trzyma w worach przed domem, ciekawe co bedzie z takim ktorego brak w ewidencji.juz sobie powiedzialam, ze jeslli nadal tak bedzie syfil to trudno nie bede sasiedzka i zglosze to w urzedzie, dlaczego mam tolerowac syfiarzy (kilka razy zwracana mu byla uwaga i on to ma w totalnej olewce) dlaczego wiec ja mam sie szczypac? a kasy im akurat nie brakuje na wywoz. mnie rozwalaja tacy miejscy przeprowadzajacy sie na wies - czasem az zal patrzec co wyprawiaja - nic tylko odstrzelic za glupote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 mnie rozwalaja tacy miejscy przeprowadzajacy sie na wies - czasem az zal patrzec co wyprawiaja - nic tylko odstrzelic za glupote toż takich nas miejsko-wiejskich większosć na fm:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.03.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Właśnie doczytałam, że zapowiadane -17C nie nadejdzie od 10 do 19 marca ma być -8C a może i to się nie sprawdzi Czekam jakie stawki będą u nas w Warszawie już wiem, że płacić będziemy więcej - najlepsze jest to, że nie ma jeszcze wyniku przetargu na firmę odbierającą śmieci i ceny idą z kapelusza, do dej pory każdy negocjował i wybierał najlepszą opcję właśnie poczytałam o cenach za wodę i ścieki wyrugowali konkurencję i teraz przepchali na sesji rady miejskiej (choć z tego powodu była zrywana) - 3,51 z m3 wody i 8,05 brutto za ścieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) moze zle to okreslilam i uogolnilam, ja tez miejska na wies ale zauwazylam (przykre acz prawdziwe) ze tak wlasnie sie dzieje, a moze mi sie po prostu tacy syfiarze trafili . choc moglam sie spodziewac po pierwszych zachowaniach panstwa, ze nie dosc, ze niekulturalni to jeszcze syfiarze (za to eko, bo na rowerkach przyjechali ) normalnie paradoks, a mnie to tak wkurza, bo ja lubie na posesji i wokol miec porzadek, m.in dlatego chcialam miec wlasny kawalek ziemii. a tu co chwile przez plot jaks folia, papiery czy styro wlatuje. co do niekulturalnosci opisze sytuacje J (ja) P (pan przyszly sasiad) ŻP (zona pana sasiada), D (dzieci) Wiosna chyba maj, cieplutko wiec jak zawsze w weekend obchodze swoje poletko, fotki pstrykam, chwasciki usuwam itp. Przyjechala brygada na rowerkach pani, pan i 2 dzieci. Mnie widac, zatrzymuja sie przed moja posesja ZP - patrz jak oni maja elewacje zrobiona pokazuje paluchem P - nooo ZP- i patrz oni (czyli my) tu kuchnie maja, my tez tu bedziemy miec dalej pokazuje paluchem na moj dom P - yhmm ZP a patrz oni tu maja pokoj nad garazem wciaz paluch wyciagniety P - nooo (a wszystko tonem hrabiny ąę) przypominam, ze ja dalej stoje u siebie panstwo oddzieloni ode mnie tylko ogrodzeniem ale chyba jestem niewidzialna (nie wiedzialam ze posiadlam taka sztuczke) w koncu panu chyba sie glupio zrobilo wiec pogonil zone na swoje pole. odjezdzajac uslyszalam dzieci: mamo ale my tu nie chcemy mieszkac ZP - cicho gowniarzu nie bedziesz mi mowil........jeszcze po nas wy to splacac bedziecie (dzieciak w wieku 8-10 lat) Edytowane 7 Marca 2013 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 U nas ceny śmieci zależą od liczby osób zamieszkałych, w gminie mamy 5 zł/os. za segregowane i 15 zł za mieszane a w mieście odpowiednio 9 i 16zł. Czyli na wsi wyjdzie mi taniej bo jest nas 2 sztuki a do tej pory płaciliśmy 26zł miesięcznie za 1 pojemnik:wiggle: jeszcze tylko muszę młodego przyuczyć do dokładnego segregowania i niewpychania papierków do plastikowych buteleczek po jogurtach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 u nas tez 2 osoby bedziemy placic 49 zl za segregowane, teraz placimy 25 zł. - tez segregujemy - bandytyzm w bialy dzien:mad:, witki opadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.03.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Tarciu ale to nie ważne kto skąd przyjechał - kultura i dobre wychowanie to sprawa wychowania właśnie i obycia a nie zamieszkania... i temat rzeka Te ceny u Ciebie to bandytyzm w biały dzień czekam jaka decyzja zapadnie u nas Amelio choć krety Ci ogród rujnują to choć gdzieś masz lepiej niż inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 uogolnilam przyznalam racje, choc jak patrze na miejscowych kazdy zawsze kazdemu sie klania (nawet zulik spod sklepu) to tak sobie pomyslalam patrz jak sie zachowuje "miejski" a jak "wiejski" oczywiscie nie definiuje to wszystkich miejskich, tylko takie we mnie wtedy rozgoryczenie powstalo i niestety narasta patrzac na zachowanie owych sasiadow. mielismy ladne pola z malym zagajniczkiem a teaz smieciowicho przez nich mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 13.03.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Gosiek a je z innej beczki bo widziałam panele ale nie doczytałam gdzie będą , na górze w sypialni ? Wybacz ale jak wiesz z braku czasu , czasem chęci jestem rzadko na forum .Bardzo mi się podobają a bramę masz cudną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.03.2013 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Jak to miło Cię widzieć kubelko, w szczególności u mnie panele w moim pokoju najpierw, ale najbardziej najpierw musimy zrobić łazienki na górze, coby nie zadeptać podłóg. Żeby robić łazienki trzeba zamknąć sezon grzewczy a tu wiosny brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 13.03.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 W sumie to myślałam ,że macie już wszystko zrobione , wiesz to nawet pocieszające (wybacz) , że nie ja jedna mam coś do roboty. Czasem ręce opadają jak patrzę na ogrom tej pracy a wszczególności na koszty . Ech szkoda gadać może jak przyjdzie wiosna będzie lepiej , mój ganek woła o to by zajął się nim buldożer , wiem ,że wygląda okrutnie ale nie mam za co postawić nowego a w tego szkoda kasy wkładać ... i znów mam docinki najbliższych na ten temat . Gosiek a duży remont musisz zrobić w tych łazienkach czy może już wszystko masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.03.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Zrobiony to mamy parter.... bez listew, drzwi suwanych, kuchni... i schodów, tarasu, ogrodu A na górze obie łazienki nie dotknięta - w jednej tylko drabinki grzeją, druga używana na maxa ale bez glazury, farby, mebli - na betonie i beton jest na schodach i całej górze - lepiej Ci już mnie nie koniecznie, staram się tego nie zauważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts