Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zawsze podziwiam jak Ci się udaje uwiecznić te zwierzaki! :rolleyes:wszystkie 3 moje dziecioły mają czarne łebki, rozróżniam je po wielkości czerwonej plamy na brzuszku a przynajmniej tak mi się wydaje...

na komary używam psikacza Brosa z czerwoną przykrywką na komary tropikalne, rzeczywiscie działa, nic mnie nie podjada a pracuję w ogrodzie do ciemnej nocy.

Aaaaa, to teraz rozumiem, uzbrajam się w cierpliwość ....

Nie lubię irysów, właściwie żadnych, chociaż na zdjęciach bardzo mi się podobają. Miałam ich zatrzęsienie po zakupie domu, były dosłownie wszędzie, do tego strasznie szybko przekwitały pozostawiąc jedynie zieloną dżunglę! Nie, na razie daję sobie spokój z irysami;)

ze strony ogrodowisko.pl

Przygotowane kłącze ze skróconymi liśćmi i korzeniami układamy tak, aby liście znajdowały się od północy a kłącze od południa. Dzięki temu liście nie cieniują kłącza, a kłącze od słońca bardziej się nagrzewa. To ważne. Korzenie powinny być skierowane do dołu, nie podwinięte. Kłącza nie zakopujemy głęboko do ziemi, a układamy na podwyższeniu i leciutko po boku przysypujemy i uciskamy korzenie. Zależy to od gleby. Na glebach lekkich kłącze może być na boku centymetr zasypane, ale na ciężkich już nie. Wierzchołek powinien wystawać. Najważniejszym błędem w uprawie irysów bródkowych jest zbyt głębokie sadzenie, przez co kłącza gniją, a rośliny nie kwitną lub bardzo słabo.

gdyby jakosc netu sie polepszyla polecam przeczytac caly artykul :)

http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/249-irysy-brodkowe-ogrodowe-pieknosci/

Edytowane przez TAR