Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja zajelam sie rozmnazaniem rozchodnikow, na razie dla dziewczyn ale i dla siebie pare kepek zrobie. czy zurawke trzeba wykopac i rozdzielic by miec sadzonki? tak w zeszlym roku zrobilam z tawulami z 15 sztuk mam 45 szt. musialam zadarnienie zrobic a nie mialam czasu jechac do ogrodnictwa, no i jaka oszczednosc kaski :D

żurawki (z mojego doświadczenia) najłatwiej rozmnażają się nie przez dzielenie, ale przez oderwanie łodyżki z piętką, albo całej kępki (jak obejrzysz krzaczek to często widać kilka) i takie coś od razu do ziemi. Chyba wszystkie mi się przyjęły - te które niechcący urwałam przy jesiennym usuwaniu pędów kwiatowych :yes:

Właśnie w tym roku urwałam trzy takie kawałki swojej purpurowej żurawki i wsadziłam od razu ziemi. Wygląda na to, że się ukorzeniły, bo nie padły! Są piekne, bardzo mi się spodobały i w tym roku dokupiłam zieloną. Poluję jeszcze na pomarańczową http://www.ogrod-gardener.pl/1/1/13/zurawka_heuchera_2.jpg jakby ktoś miał na zbyciu to ja bardzo chętnie przytulę.

TAR-cia, tak po prostu tawułę wykopujesz i dzielisz?? A jak moje mają dopiero rok to można przyszłej wiosny to zrobić??

braza to chyba creme brulee - ta nie jest aż tak skora do rozrostu. Jesienią jak widziałam jakąś biedę, wsadzałam ją do doniczki i w domu przechowywałam przez zimę oszczędnie podlewając, nie zasuszając jej. Potem wiosną, po przymrozkach wsadzałam do ziemi i pięknie rosły. Mam tylko na pieńku z cytrynowymi odmianami. Kupiłam dopiero co kolejne i już coś się im nie podoba :no:, poprzednie padły :(

TAR będę mnożyć moje tawuły na potęgę, część ze sztobrów, a część porozcinam stare krzewy. Jeden jest naprawdę wielki :yes:

Proszę, proszę - trochę czasu minęło i są schody...bardzo pasują do balkoniku nad nimi...i najważniejsze, o ile się dobrze domyślam - że własnego wykonania?

Jasne, że własnego, nawet czasem pomagałam ;) A materiał oczywiście dechy pobudowlane :lol2:

I Ja w końcu tu przyszłam bo nie chciało się górze do Mahometa ! :mad:

Zdjęcia przepiękne Gosiu :)

Koniczyna na trawniku ma swój urok.

Ogród wydaje się bliżej natury niż taki pod linijkę, projekt i koncepcja.

Gdzie ptaki ?

Schody też super.

Wcześniej nie było ? :jawdrop:

Masz szczęście, moje tego nie mają - moja mama nie na wiele ma siłę i jak się nudzi pieli wszystko dookoła - a to czasem na dobre nie wychodzi :no:

u mnie mezus ma zapedy do wyrywania chwasciorow ale dostal absolutny zakaz na rabaty po tym jak w zeszłym roku unicestwil wszystkie czosnki ozdobne myslac ze to chwasty. jejuuuu myslalam ze go ciukne:bash: ale już się nauczyl, ma pozwolenie na unicestwianie mleczy ale i tak musi uwazac bo zdeptal pare roślinek które wychodzily z cebul ;)

I Ja w końcu tu przyszłam bo nie chciało się górze do Mahometa ! :mad:

Zdjęcia przepiękne Gosiu :)

Koniczyna na trawniku ma swój urok.

Ogród wydaje się bliżej natury niż taki pod linijkę, projekt i koncepcja.

Gdzie ptaki ?

Schody też super.

Wcześniej nie było ? :jawdrop:

Przebóg Mahomet do góry się dokulał :lol2: Witaj marimag :D dzięki za pochwały. Dzięcioły to dranie - wychowały małe i cichcem zwiały całą rodziną, zimą na smalec przylecą, może młode będą, po czapeczkach czerwonych je poznam ;)

a schody na dodatek niezwykle wygodnie, szczególnie używane po betonowych bloczkach :rolleyes:

u mnie mezus ma zapedy do wyrywania chwasciorow ale dostal absolutny zakaz na rabaty po tym jak w zeszłym roku unicestwil wszystkie czosnki ozdobne myslac ze to chwasty. jejuuuu myslalam ze go ciukne:bash: ale już się nauczyl, ma pozwolenie na unicestwianie mleczy ale i tak musi uwazac bo zdeptal pare roślinek które wychodzily z cebul ;)

pamiętam Twoją opowieść ;)

przecież cebulowe to takie... zielone chwasty :lol2: