marimag 29.06.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Oooo tak ! Fama na mieście głosi, że dzięcioły to straszne skurczybyki Znam też jednego nie do końca ogarniętego, który pod moim balkonem wali w co popadnie. Raz w drzewo, raz w latarnię ( betonową) a raz mu tak odwaliło, że walił w metalową czapę od żarówki latarnianej. No czubek ! W sumie jak sie tyle wali łbem to co sie dziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.06.2013 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Wejście bardzo ładnie zrobione Koniczyna.. cóż.. jak nie będziesz jej psikać.. to masz pewność , że zaraz nie będziesz miała trawy.. U mnie właśnie zaczynają dwuliścienne się panoszyć.. Jak nic trzeba pryskać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.06.2013 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Oooo tak ! Fama na mieście głosi, że dzięcioły to straszne skurczybyki Znam też jednego nie do końca ogarniętego, który pod moim balkonem wali w co popadnie. Raz w drzewo, raz w latarnię ( betonową) a raz mu tak odwaliło, że walił w metalową czapę od żarówki latarnianej. No czubek ! W sumie jak sie tyle wali łbem to co sie dziwić każdy wariat swój rozum ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.06.2013 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Wejście bardzo ładnie zrobione Koniczyna.. cóż.. jak nie będziesz jej psikać.. to masz pewność , że zaraz nie będziesz miała trawy.. U mnie właśnie zaczynają dwuliścienne się panoszyć.. Jak nic trzeba pryskać... Arni u mnie i tak trawnika nie ma. Ta koniczyna ma takie piękne maleńkie listeczki... a patrz jak kwitnie. Tam jest więcej mchu i kończyny niż trawy. Zalania do reszty trawnik załatwiły, tyle, że nam to nie przeszkadza, a wręcz się podoba. Tylko z mleczami i babką lancetowatą walczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 30.06.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) No hellouuu. Serią pytań będę atakować. Po pierwsze: kiedy będziesz miała kucnię? Po drugie: jak się sprawują Wasze prześliczne drzwi wewnętrzne sosnowe? Bo mój brat takie ma i jego żona jęczy, że się wypaczają, szczególnie te od łazienek. A ja bym takie chciała. Po trzecie: tawułki które masz to tawułki arendsa czy chińskie? Rosną one te tawułki w cieniu, czy mają słońca trochę? Bo z fotek wynika, że na odkrytej przestrzeni je masz i cudnie wyglądają. Moje arendsy rosną pod sosnami, więc cień mają i dobrze im tam, tyle, że trzeba do nich iść, żeby je zobaczyć w tym kącie ogrodu i bym chciała jet przesadzić gdzieś bliżej, ale co za tym idzie w bardziej słoneczne miejsce. Jak tak latasz z tymi roślinkami ze względu na podtopienia (współczuję i mam nadzieję, że tak nie będzie co roku) to masz doświadczenie w przesadzaniu. Czy (to już po czwarte) myślisz, że jak teraz przesadzę rozchodnika okazałego to mi się zmarnuje? Rozrósł się i przerósł moje oczekiwania dosłownie i przenośni, więc zagłusza inne roślinki, które równie bardzo lubię. Chcę też przesadzić rudbekię z tego samego powodu, jakieś doświadczenia z tym masz? Ponoć nie przepada za przesadzaniem a teraz już pąki ma. Po piąte: jak tłumaczysz swoim suczkom, że po kwiatkach się nie lata? Dwie takie torpedy i rośliny żyją i rosną? To przeca niemożliwe.... Głupawki moich piesków źle się kończą dla rabatek. Ale mój terierek waży 65kg..... A kuchenkę gazową masz booooską. A schody najnowsze piękne. A ptaszki.... :jawdrop:Ech, wilgi w życiu nie widziałam, choć ponoć u nas bywa. Za to kukułki z dalej położonego lasu przeniosły się gdzieś bliżej i tak czasem kukają, że można ogłuchnąć. To na razie tyle. Edit: W pierwszym pytaniu chodziło oczywiście o KUCHNIĘ. Kucnia to coś do kucania a do tego na razie inspiracji nie potrzebuję Edytowane 30 Czerwca 2013 przez Jagna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 30.06.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Gosiek, zarąbiste schody!!!. I jaki clematis cudny z boku!!! Na czym on Ci się trzyma??? Dziewczynki ja poproszę przepisy w jednym poście na dzielenie i rozmnażanie roślinek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 30.06.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Rasia, to ja się wypowiem jako Światowej Sławy Ogrodniczka: rośliny chyba się dzieli różnie, Jedne przez podział inne przez wysiew, inne przez takie tam patyczki oderwane i wtykane w ziemię.... Już wiesz? A tak na poważnie to jeszcze nie dzieliłam niczego poza astrem belgijskim. Po prostu wykopałam kawałek z korzeniem i oddałam koleżance. Przyjął się bez problemów. Gosiek, a mi się przypomniało poktóreśtam: ostróżki. Masz pikne, różowe: czy one wymarzają, giną, czy są wieloletnie? I jeszcze: Jak dbasz o hortensje ogrodowe zimą, że Ci nie wymarzają i są takie duuuuże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.06.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Jagna rozchodnik spokojnie możesz przesadzic, rozdzielić i co tam tylko chcesz, ja wlasnie poodcinalam czesc gałązek ze swoich i powtykalam do ziemi celem rozmnożenia, tak robiłam w zeszłym roku i już pokazne kepeczki z nich się porobily. rudbekii nie radze teraz przesadzac, one nie lubia zmian, można wczesna wiosna karpy porozdzielać i poprzesadzac, byle przed wegetacja tawułki mam w pelnym sloncu, tez rosna i ladnie kwitna tak się wcielam za Gosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.06.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Dzięki Tarciu spadam do roboty, i na tyle pytań odpowiem w poniedziałek dzięki za pochwałę schodów - małż siedzi dumny i blady, że tak dobrze mu wyszły... choć jeszcze kilka spraw należy wykończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 30.06.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Tarcia - dzięki! Moje rudbekie będą Ci wdzięczne do końca...eee...wegetacji tegorocznej, bo już prawie stałam nad nimi z łopatą. Ale lubię je bardzo, więc pewnie szkoda by mi było, bo co z tego, że kupić można nowe za niewielkie pieniądze, skoro coś umarło z mojej winy. I za rozchodnika i tawułki też wielkie dzięki. Gosiek a na Ciebie czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.06.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Perukowce też masz piękne, co tu dużo gadać!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 30.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Gosiu ,możesz byc dumna z męża ,,,wyczarował Ci taaaaakie pikne schody ...no no,,,zdolna bestia:wiggle: Powiedz mi ,co Ty robisz ,że Twoje ostróżki tak stoją na baczność? te moje nie mogą jakos utrzymac kwiatostanów i sie łamią pod ich ciężarem ,jakaś nędzna odmiana czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 No hellouuu. Serią pytań będę atakować. Po pierwsze: kiedy będziesz miała kucnię? Po drugie: jak się sprawują Wasze prześliczne drzwi wewnętrzne sosnowe? Bo mój brat takie ma i jego żona jęczy, że się wypaczają, szczególnie te od łazienek. A ja bym takie chciała. Po trzecie: tawułki które masz to tawułki arendsa czy chińskie? Rosną one te tawułki w cieniu, czy mają słońca trochę? Bo z fotek wynika, że na odkrytej przestrzeni je masz i cudnie wyglądają. Moje arendsy rosną pod sosnami, więc cień mają i dobrze im tam, tyle, że trzeba do nich iść, żeby je zobaczyć w tym kącie ogrodu i bym chciała jet przesadzić gdzieś bliżej, ale co za tym idzie w bardziej słoneczne miejsce. Jak tak latasz z tymi roślinkami ze względu na podtopienia (współczuję i mam nadzieję, że tak nie będzie co roku) to masz doświadczenie w przesadzaniu. Czy (to już po czwarte) myślisz, że jak teraz przesadzę rozchodnika okazałego to mi się zmarnuje? Rozrósł się i przerósł moje oczekiwania dosłownie i przenośni, więc zagłusza inne roślinki, które równie bardzo lubię. Chcę też przesadzić rudbekię z tego samego powodu, jakieś doświadczenia z tym masz? Ponoć nie przepada za przesadzaniem a teraz już pąki ma. Po piąte: jak tłumaczysz swoim suczkom, że po kwiatkach się nie lata? Dwie takie torpedy i rośliny żyją i rosną? To przeca niemożliwe.... Głupawki moich piesków źle się kończą dla rabatek. Ale mój terierek waży 65kg..... A kuchenkę gazową masz booooską. A schody najnowsze piękne. A ptaszki.... :jawdrop:Ech, wilgi w życiu nie widziałam, choć ponoć u nas bywa. Za to kukułki z dalej położonego lasu przeniosły się gdzieś bliżej i tak czasem kukają, że można ogłuchnąć. To na razie tyle. Edit: W pierwszym pytaniu chodziło oczywiście o KUCHNIĘ. Kucnia to coś do kucania a do tego na razie inspiracji nie potrzebuję Jakby tu się nie pogubić kuchnia ciągle w planach - totolotek mnie nie lubi - nadal mamy zbieraninę starych i jeszcze starszych szafek mieszkaniowych drzwiom sosnowym raczej nic nie dolega, ale to zależy od punktu patrzenia. Jeśli ktoś jest pedantem chyba woli wybrać drzwi wiórowe, które faktycznie nie pracją zgodnie z wilgotnością i temperaturą otoczenia, a jak w nie walniesz to trociny się posypią i musisz nowe kupić Ja tam wolę drewno ,,żywe" drewno - okresowo widzę różnicę ale w użytkowaniu niczemu to nie wadzi i czasem usze zawiasy nasmarować ... i nadal bardzo lubię moje drzwi.... i klamki w nich A różnicy między łazienkowymi a tymi od pokoju nie widzę żadnej, może bratowa ma zbyt spasowane drzwi stąd okresowe problemy. Może na zawiasach trzeba je trochę odsunąć? Tawuły i tawułki są jak koń każdy widzi a na serio nie mam chyba pojęcia - kupowałam co mi się podobało. Większość rośnie w pełnym słońcu i ogólnie doskonale sobie radzą. Tylko sporadycznie któraś zaczyna tracić turgor i znak, że trzeba jej cysterny wody - ale to były sporadyczne, jednorazowe zachciewajki. Mam też trzy krzewy rosnące okresowo w nieco zacienionym miejscu i one chyba trochę słabsze - może to wynika z zupełnego niepodlewania, tamte ze słonecznego miejsca są okresowo podmaczane Już więcej nie będę wykopywać nawet w czasie powodzi - nie mam już siły na taką walkę a i tak wynik wątpliwy. Część wyciągniętych i tak się utopiła na amen, inne pozostawione na miejscu rozbuchały się ze szczęścia Rozchodnik, jak TAR pisze to twardy zawodnik, najwyżej będzie słabiej kwitł w tym roku. Wiesz tylko, żeby go w za dobrą ziemię nie dawać - inaczej pójdzie w liście i zamiast stać pięknie sztywno w górę, zacznie się wykładać i będzie wyglądał jak szczypiorek, w którego piorun trzasnął Na rudbekii sie nie znam, ale jak pisze Tarcia, żeby nie ruszać, to nie ruszaj... Suczki dość kumate są w tym względzie i łatwo je zawstydzić, ale nie zawsze - przy ogrodzeniu w zakątku nowej bramy suwanej posadziłam trawy, red barona i jeszcze coś innego - a miejsce to znakomite było do obszczekiwania wszelkiego ruchu za płotem , więc wredna pańcia pozbierała szyszki, rozrzuciła pomiędzy trawy i skończyło się deptanie roślinek Coby wilgę zobaczyć trzeba mieś drzewa i czas aby w ogrodzie posiedzieć i popatrzeć. Chyba w tym co Ci zostało brakuje jeszcze drzew dorodnych. Kukułki też słyszę, na szczęście z dali Dzięki za ,,schody i kuchenkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2013 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Gosiek, zarąbiste schody!!!. I jaki clematis cudny z boku!!! Na czym on Ci się trzyma??? Dziewczynki ja poproszę przepisy w jednym poście na dzielenie i rozmnażanie roślinek.... Mój małż bardzo dziękuje za pochwały Kupiłam trochę patyków bambusowych, poskręcałam drucikami i mam drabinki dla clematisów Z tym rozmnażaniem i dzieleniem to długa sprawa - większość można ukorzenić przez odłogi i sztobry. Jak pociachasz we wrześniu lekko zdrewniałe gałązki (przytniesz przed wsadzeniem w ziemię pod ostrym kątem) oskubiesz trochę dolnych listków i wsadzisz dość głęboko w ziemię i półcieniu - wiosną zobaczysz ile się przyjęło a jak się nieco rozrosną będziesz mogła sadzić na wybrane miejsce Część bylin wyciągasz z ziemi, dzielisz karpę na mniejsze części, sadzisz z powrotem i masz od razu kilka mniejszych roślin. Preferuję jesienne rozmnażanie, bo z reguły lepsze warunki pogodowe są a ponadto roślina naturalnie idzie w stan spoczynku. Ale kiedy wiosną przycinasz krzewy to też możesz zaryzykować i wsadzać sztobry w ziemię, zawsze część się ukorzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Perukowce też masz piękne, co tu dużo gadać!!!!! Dzięki braza Hi, hi to tak naprawdę tylko jeden taki piękny i ciągle potajemnie go przycinam i jak widać służy mu to. Drugi ma bardzo słabe peruki, ciągle je gubi, a ten złocisty chyba nie przeżyje przesadzenia. Zaczyna wchodzić w stan spoczynku, liście mu czerwienieją zupełnie jakby zima szła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Gosiu ,możesz byc dumna z męża ,,,wyczarował Ci taaaaakie pikne schody ...no no,,,zdolna bestia:wiggle: Powiedz mi ,co Ty robisz ,że Twoje ostróżki tak stoją na baczność? te moje nie mogą jakos utrzymac kwiatostanów i sie łamią pod ich ciężarem ,jakaś nędzna odmiana czy co? Beauty jestem bardzo dumna Ostróżki im piękniejsze tym szybciej pękają i u mnie. Deszcze i wiatr są dla nich zabójcze, nie sa w stanie ciężaru utrzymać. Swoje wiążę do cienkich bambusowych tyczek, nie są widoczne a z reguły to wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 01.07.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Goś, dzięki! Z tą gorszą ziemią dla rozchodnika to mnie zaskoczyłaś Ja bym mu pewnie sypnęła jak najlepszej, żeby się bidak zregenerował.... Bardzo cenna porada. Melduję, że drzew dorodnych faktycznie brak. Ale większość sąsiadów i my nad tym pracujemy. Może zanim umrę to się doczekam wilgi. I słowika nocą.... Ech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 01.07.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 ja rozchodniki wtykam w normalna ziemie jaka u mnie jest ale faktem, ze nie jest najlepszej klasy, kukułek u nas od metra. z każdej strony slychac kukanie i zawsze licze i sobie marzenia wybieram poza tym ptactwa u nas przeróżnego sporo, skowronkow trelanie uwielbiam reszty nie rozrozniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 01.07.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Ja w tym roku doświadczyłam intensywnych zalotów słowika... przez dwa tygodnie skubany szukał wybranki swojego serca... kompletnie nieprzespane dwa tygodnie... ale jakże cudownie...:cool:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 01.07.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 u nas rano tez tak ptactwo szaleje, ze spac nie daje ale człowiek wie, ze zyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts