pestka56 08.07.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 kto chce ukorzenione pęcherznice? przy każdym cięciu wtykałam patyki w ziemię za domem gdzie wilgotno i zacisznie a teraz mam ponad 20 roślinek głównie czerwonych:cool: tawuły mam najokazalsze też tam za domem gdzie słońce zagląda tylko wczesnym rankiem i po 18-tej, jedna bida siedzi w pełnym słońcu i cały czas mimo podlewania jest kurdupelkiem, muszę ją w końcu przesadzić http://img341.imageshack.us/img341/9227/8g0l.jpg Uploaded with ImageShack.us mojej trawy też jest coraz mniej za to coraz więcej niskiego ziela którego nie sięga kosiarka ale akurat to mnie nie martwi bo mało odpadów a zielono:cool: Amelia to nie tawuła tylko tawułka i raczej nigdy nie wyrośnie taka duża jak tawuły. Co najwyżej 100-150 cm. Lubi półcień i wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.07.2013 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Hej pestka przekonuj, przekonuj.... szkoda, że ciągle nie mam ziemi podsypanej do docelowego poziomu, co bardzo mnie hamuje w zapędach nasadzeniowych Mam kilkanaście chciejstw... kupionych, ale nadal rosnących w doniczkach bo nie mogę ich jeszcze posadzić do gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 08.07.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Prześliczne masz rośliny w ogrodzie Gosiu. Patrzę i się zachwycam. U mnie na razie rabata balkonowa się rozwinęła i nawet podczas urlopu nie umarła (dzięki wspaniałej sąsiadce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.07.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Prześliczne masz rośliny w ogrodzie Gosiu. Patrzę i się zachwycam. U mnie na razie rabata balkonowa się rozwinęła i nawet podczas urlopu nie umarła (dzięki wspaniałej sąsiadce) A kiedy zaczynacie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 08.07.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Nie chcę zapeszać, ale ostatnio wyszło całkiem ładnie. Chociaż nadal koparą strach wjechać. Wykonawca kombinuje coś sprytniejszego do zdjęcia humusu. Więc jeśli się pogoda utrzyma to powinniśmy niedługo. Moje pole golfowe powiększyło się o kolejny wielki tym razem dół do obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Hej pestka przekonuj, przekonuj.... szkoda, że ciągle nie mam ziemi podsypanej do docelowego poziomu, co bardzo mnie hamuje w zapędach nasadzeniowych Mam kilkanaście chciejstw... kupionych, ale nadal rosnących w doniczkach bo nie mogę ich jeszcze posadzić do gruntu Gosiek, a czy nie fajnie byłoby zrobić wyniesione rabaty? Na takich rabatach znacznie ładniej komponuje się nasadzenia. Wychodzą fajne piętra. To jest właśnie taka podniesiona o 70-80 cm w najwyższym punkcie rabata. Zdjęcie robiłam we wrześniu w zeszłym roku. Najbliżej płotu rosną sosny, brzozy i chyba olcha. podsadzone są od płotu jałowcami i cisami, a od ogrodu bzami, berberysami, tawułami i krzewuszkami. Nieco niżej rosną rododendrony i hortensje, a najbliżej trawnika byliny i co roku sezonowo jest dosadzane trochę jednorocznych. Taka rabata ma jeszcze tę zaletę, że optycznie powiększa ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.07.2013 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 pestka o tym właśnie z mężem wczoraj dyskutowaliśmy Choć mówiłam raczej by zamiast płotu usypać niewielki stok i dopiero na nim ogrodzenie, ale taki pomysł to parę lat osiadania ziemi trzeba byłoby poczekać, a Twój pomysł jest chyba lepszy... i nie ma problemu z koszeniem trawy, kiedy to każdy krzaczek trzeba bardzo delikatnie podkaszać. wklejam sobie te zdjęcia duże, żeby było widać od razu http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=199511&d=1373313009 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=199510&d=1373312982 to Twoje rabaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.07.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 to chyba ogrod znajomego pesteczki, zaluje ze wiecej fotek nie pokazala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.07.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 U mnie dywagacje zatrzymały się na tym, że będziemy mieć z powrotem staw, jak gody gruntowe się podniosą a jeszcze dopada Ale pomysł o którym i mój m. mówi, aby tylko rabaty wzniesione robić jest bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.07.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 zrob koniecznie, u mnie jest tylko jedna taka wzniesiona rabata i jest najladniejsza, przestrzenna. a reszta to plaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 09.07.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) na takie wzniesienia, nawet 70-cm potrzeba strasznie dużo ziemi:o u mnie na działce jest rozplantowanych z 20 Kamazów i wcale tego nie widać! na samą skarpkę przy tarasie poszły 2 wielkie wywroty...ale jeśli będziecie kopać staw ( dobrze zrozumiałam?) to i ziemi trochę będzie, zależy jeszcze jak duży planujecie:rolleyes: będzie naturalny dołek czy wyłożony folią? Edytowane 9 Lipca 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 09.07.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 W poprzednim ogrodzie mam wzniesioną rabatkę... ale tak zarosło, że nie widać, że ona wzniesiona:oops: a cały basen na nią poszedł Jedyny problem to podlewanie, linia kroplująca niezbędna:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.07.2013 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Nie nie, żadnego stawu, tylko takie pagórki mogłyby powstrzymać odpływ wody... a wtedy samoistny staw by się zrobił Ale z kolei na górkach byłoby suszej. Jednak cena ziemi nas powstrzymuje , choć z drugiej strony na spód można dawać znacznie gorszą niż na wierzch wychodzi, że jestem za, a nawet przeciw zapraszam do albumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.07.2013 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 O mama mija jeszcze nawadnianie kropelkowe... to już nie przejdzie u mnie Tam musi rosnąć tylko to co da radę Arctica ty mnie weź nie strasz tym buszem, u mnie aż taki raczej nie będzie - jeśli będą rabatki wzniesione to tam gdzie i tak jest dużo przestrzeni... no w każdym razie sporo przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.07.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 pozachwycalam sie i pozazdroscilam, tez mam variegatowego rozchodnika tyle ze on tricolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.07.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 nie mam na skarpce ani na skalniaku kropelkowania, a rosnie tam najladniej, bo jednak sporo ziemi niz na reszcie ogrodu gdzie jest jej odrobina a pod nia piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.07.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Jest w sztuce zakładania ogrodów rodzaj granicy ogrodu, który wymyślono podobno w XVII w. we Francji. Ale naprawdę szeroko stosowano ją w ogrodach angielskich – ”ha-ha”, po polsku „aha”, czyli okrzyk, który podobno wyrywał się zwiedzającemu, gdy natrafiał na niespodziewaną, a najczęściej też dobrze ukrytą przeszkodę w przekroczeniu granicy ogrodu. Mógł to być rów, mur oporowy w stoku skarpy, albo sztucznie usypane wyniesienie terenu. Tworzono aha żeby nie zasłaniać widoku przestrzeni poza granicą ogrodu. Tu znajdziesz zdjęcie z początkowej fazy zakladania ha-ha w jednym z angielskich ogrodów http://www.cameragardening.com/ Jest też ładne zdjęcie pokazujące już zarośniętą rabatę. Tu troszkę o tym po polsku http://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/pomysly-na-ogrod/efekt-aha-w-sztuce-ogrodowej-ukryta-granica-ogrodu,23_1680.html Te dwie fotki, które wstawiłam pochodzą faktycznie z ogrodu naszego przyjaciela. Niecałe 4 km na przełaj przez las od nas, więc często tam zaglądam. Właściciel, to moje „podręczne guru ogrodnicze”. Jego ogród ma mnóstwo elementów, które chciałabym mieć u siebie, więc podglądam i fotografuję. Wyciągam więc informacje od właściciela. Na nieszczęście mój ogród ma tylko 2000 m2, a jego to 3 ha. Nie mam mowy, żebym u siebie tak zadzałała jak może on. Wyniesiona rabata w jego wersji zajęłaby u mnie 1/7 przestrzeni, a kwietną łąkę mogę sobie zaprowadzić, ale 5 razy mniejszą. To samo dotyczy lasu – mój to zaledwie kilka sosen, parę brzózek i nieco krzaków między nimi. Natomiast staw ma taki jaki zmieści się również u mnie, tyle, że innego kształtu. Wszystko to praca na kilka lat. Tym bardziej, że ja najpierw dużo u siebie napsułam i teraz mozolnie metodą po kawałeczku naprawiam. Mam dwie wyniesione rabaty. Jedna, podniesiona o 70 cm (teraz ma 50 cm wys.), to ta liliowcowa, którą się chwalę, bo właściwie skończona i w przyszłym sezonie będę ją gruntownie zmieniać, nadsypywać, bo sporo osiadła, dzielić kłącza i rozsadzać. Mam też nadzieję powiększyć ją o dobre 3 m. Ciekawe jak sobie z tym poradzę Druga rabata jest podniesiona tylko o 30-40 cm, bo miało to być w założeniu wrzosowisko. Są tu nasadzenia, których już nie przesadzę więc nadsypać wyżej nie mogę. Ale z plecami ma „lasek”. Wrzosy mi przeszły, kiedy zobaczyłam jak pięknie można wykorzystać trawy ozdobne nawet na kwaśniej rabacie. Są tu już azalie (na razie tylko kilka), trochę jałowców i berberysów jako tło. Reszta czeka na kasę Gosiek, staw mojego guru, był już u Tar: Edytowane 9 Lipca 2013 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.07.2013 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 pocieszaj mnie Tarciu jakiego trikolora masz - zdjęcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.07.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 musze znalezc karteczke z nazwami, bo gdzies wciepalam jak zwykle fotke postaram sie po poludniu zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.07.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Na spód rabaty można rzucić nawet gruz. Ziemia z kopania stawu da się wykorzystać. Ja strzelę też sobie – a co tam – strumień z wodospadem i będzie mi ten stawek napowietrzał. Pomysł wziął się z potrzeby wykorzystania piwniczki ziemnej, która ma już dół wykopany. Przekonaliśmy się się, że nie może być za głęboko wkopana z powodu wody. Dlatego trzeba ją będzie dobrze zaizolować i obsypać ziemią. Na takiej górce nie mogę posadzić nic co agresywnie się ukorzenia, więc postanowiłam że będą rośliny lubiące wilgoć i trawy, a pomiędzy nimi strumień na zboczu. Tu też mam „ściągę” u mojego znajomego i wszelką informację, a nawet pomoc fizyczną w konstruowaniu całości. Tylko muszę na materiały zarobić. Trzymajcie za to kciuki, od czasu do czasu, please Nawadnianie kropelkowe ma mój znajomy i jest to jedyne nawadnianie jakie zdaje egzamin z powodu ekonomii. Wcale nie jest to drogie. Ja w zeszłym roku zrobiłam zakupy i będę kładła samodzielnie. Wydałam na wszystkie elementy, w tym 50 m rury kroplującej + ileś tam doprowadzającej wodę, jakieś 450 zł. Fakt, że załapałam się na wyprzedaż rury nawadniającej. Polecam firmę Irriga – jest dobra i tanie http://www.irriga.pl/ogrody/podlewanie-ogrodow.html . Na razie nie będę montować automatycznego systemu, bo to jest drogie, a moje podlewanie będzie miało w sumie tylko 6 sekcji w tym 2 trawnikowe. To żaden problem ustawić zegar czasowy. Podlewanie z węża to ciężka zaraza. Zraszacze zdają egzamin wyłącznie na trawniku, choćby dlatego, że sporo roślin nie lubi polewania z góry i łapie łatwo grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts