TAR 10.07.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 To pocieszacz mnie Tarciu bo zupełnie nie mogę zrozumieć tej przypadłości zwlaszcza ze papu wiosna dostala, zostala przycieta, jest w odpowiednim podlozu i podlewana na biezaco. nie rozumiem czemu tak marnie kwitnie. moje ogordowki mercedesy w tym roku nie przemarzly liscie maja wielkie ale kwiatka zadnego i nie cielam ich wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.07.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Może z hortensjami jest jak z wieloma innymi roślinami, co drugi rok są piękne. Gosiek, wyszperam zdjęcia rabat wyniesionych. Mam też trochę planów ściągniętych z pewnej angielskiej strony. One są z opisami i z listami zamienników, więc łatwo można dopasować do swoich warunków. Są też nazwy łacińskie i wysokości roślin, oraz obszary pod względem przemarzania. Problem w tym, że trzeba stopy i cale przeliczać na centymetry. Podnieść grunt w miejscu przeznaczonym na rabatę zawsze można i będzie rabata wyniesiona. Wklejam jako przykład, bo akurat mam zamienione na JPGi i DOC. Wszystkie projekty są w PDFach, a tego fm nie przyjmuje. Mogę przesłać mailem jakby co. 01 GARDEN-plan-walk to front door–1opisy A Red Baron Flowering Crabapple (Malus ‘Red Baron’) (1) Zones 4-9. Upright tree. Dark red flowers, bronze-green foliage. 18’ tall by 8’ wide. A LT E R N AT I V E P L A N T S Serviceberry (Amelanchier canadensis ‘Prince William’) Zones 3-9. Small, multi-stemmed tree. Clusters of white flowers in spring, orange foliage in fall. 10’ tall by 6’ wide. B Boxwood (Buxus microphylla) (2) Zones 5-9. Rounded evergreen shrub. 3’ tall by 3’ wide. A LT E R N AT I V E P L A N T S Carol Mackie Daphne (Daphne x burkwoodii ‘Carol Mackie’) Zones 4-8. Fragrant pink flowers in May, cream-colored leaf margins, red berries. 2’-3’ tall. Rheingold Arborvitae (Thuja occidentalis ‘Rheingold’) Zones 3-8. Evergreen shrub. Flattened cone shape, gold in winter. 4’ tall by 3’ wide. C Korean Spice Viburnum (Viburnum carlesii) (1) Zones 5-7. Rounded shrub. Fragrant, snowball-like flower clusters in late spring. 5’ tall by 5’ wide. A LT E R N AT I V E P L A N T S Beautybush (Kolkwitzia amabilis) Zones 4-8. Arching shrub. Pink flowers with yellow throats. 6’-10’ tall. Oakleaf Hydrangea (Hydrangea quercifolia) Zones 5-9. Upright shrub. Oakleaf-shaped foliage, white flower clusters. 4’-6’ tall. D Leadwort (Ceratostigma plumbaginoides) (5) Zones 5-9. Spreading ground cover. Dark blue flowers, red-tinted leaves. 8" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Serbian Bellflower (Campanula poscharskyana) E Clustered Bellflower (Campanula glomerata ‘Joan Elliott’) (3) Zones 3-9. Clusters of violet flowers in late spring. 18" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Hybrid Salvia (Salvia x sylvestris ‘May Night’) Zones 4-7. Blue spikes, late spring to early summer. 18" tall. F Little Missy Daylily (Hemerocallis ‘Little Missy’) (3) Zones 3-9. Bright red flowers in mid-summer. 14" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Baby Betsy Daylily (Hemerocallis ‘Baby Betsy’) Zones 3-9. Dark red flowers with a white band. 18" tall. G Siberian Iris (Iris sibirica ‘Gelber Mantel’) (1) Zones 3-10. Creamy yellow flowers in late spring, grassy foliage. 30" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Variegated Sweet Iris (Iris pallida ‘Variegata’) Zones 4-9. Green-and-white striped foliage, lavender flowers in early summer. 30" tall. H Dwarf Shasta Daisy (Leucanthemum x superbum ‘Snowcap’) (3) Zones 4-9. White daisies with yellow centers, summer. 15" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Dwarf Shasta Daisy (Leucanthemum x superbum ‘Little Princess’) Zones 4-9. White daisies in summer. 12" tall. I Pinafore Pink Summer Phlox (Phlox paniculata ‘Pinafore Pink’) (3) Zones 4-8. Clear pink, clustered blooms in midsummer. 16" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Thread Leaf Tickseed (Coreopsis verticillata ‘Zagreb’) Zones 3-9. Yellow daisy-like flowers, ferny foliage. 15" tall. J Black-Eyed Susan (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’) (5) Zones 3-8. Golden daisies with dark centers, late summer. 24" tall. A LT E R N AT I V E P L A N T S Black-Eyed Stella Daylily (Hemerocallis ‘Black-Eyed Stella’) Zones 3-9. Yellow flowers with reddish centers, summer. 20" tall. K Annual Flowers and Spring Bulbs All zones. Line the opposite side of the walk with a ribbon of annuals, such as blue salvias, small yellow marigolds, vinca, and dwarf snapdragons. Intermingle the annuals with a variety of spring-flowering bulbs for early, mid-season, and late blooms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.07.2013 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Ale mi zadanie dałaś... a ja ,,optyczna" jestem i jak nie zobaczę to nie wiem co tam ma być I dalej czekam na foty ogrodu zaprzyjaźnionego sąsiada nie lubię przenoszenia wzorów z angielskich ogrodów, bo jak do tej pory tylko poszczególne osobniki mi się ostały - to co proponują w czasopismach i ,,encyklopediach" przedrukujących angielskie wzorce nie wytrzymuje moich warunków klimatycznych weźmy pierwszy lepszy Coreopsis verticillata ‘Zagreb miałam w ubiegłym roku piękne nachyłki, przez 2 miesiące. Dziś ślad po nich zaginął rudbiekia - zdechła a tylko jedną miałam Leucanthemum x superbum ‘Little Princess rumian dogorywa Poza tym mam skrzywienie i kupuję co pomacam w sklepie lub na targu, co też się nie zawsze dobrze kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.07.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Foty wieczorem, bo teraz szaleję w ogrodzie. Wygląda na to, że wreszcie uda mi się go odgruzować do końca. Gosiek, a może określ dokładnie warunki w ogrodzie. To wtedy jak dobierzesz rośliny to nie padną.Z tymi angielskimi jest tak jak pisałam, że trzeba sprawdzać co u nas rośnie. W Anglii wszystko szaleje, klimat taki. Ale warto patrzeć na kompozycję i dobrać sobie rośliny po swojemu. pomocne jest też bo widać ile w sztukach czego zasadzić, żeby dało ładny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.07.2013 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Powodzenia w odgruzowywaniu i czekam na foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 siatki w oknach są super a prowizorki są najtrwalsze;) ja nie liczę że kiedyś będę miała ramkowe, moje okna są nietypowe i trzeba by dorabiać na zamówienie a siatka kosztuje w casto 7,50 wiec nawet co roku można się szarpnąć muszę tylko na wiosnę upolować w lidlu te na okna dachowe z dziurą na rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 11.07.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Gosiu, schodki wyszły pierwszaklasa Fotki w albumie zostawiam sobie na wolną chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.07.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 siatki w oknach są super a prowizorki są najtrwalsze;) ja nie liczę że kiedyś będę miała ramkowe, moje okna są nietypowe i trzeba by dorabiać na zamówienie a siatka kosztuje w casto 7,50 wiec nawet co roku można się szarpnąć muszę tylko na wiosnę upolować w lidlu te na okna dachowe z dziurą na rękę Amelio jeśli maszyna do szycia Ci nie straszna to sama sobie suwak wszyjesz, ale i tak praktyka pokazuje, że chyba nie warto. Jak potrzebuję coś z klamką robić to na chwilę odrywam siatkę od rzepa, a po chwili znowu wklejam - w końcu to nie plaster A z tym suwakiem to i tak trzeba ostrożnie, dwiema rękami, jedna trzyma, druga odsuwa - inaczej siatka sama się odkleja i to w niekontrolowanym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.07.2013 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Gosiu, schodki wyszły pierwszaklasa Fotki w albumie zostawiam sobie na wolną chwilę Dzięki Yuczko czy będziesz mieć wolną chwilę... na mój album Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.07.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Amelio jeśli maszyna do szycia Ci nie straszna to sama sobie suwak wszyjesz szyłam "od zawsze" ale rozleciała mi się maszyna :ooczywiście nie o zabytku mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 12.07.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 schody piękne:)...a zdjęć ogrodu nie będę oglądać, bo się znowu rozchoruję z zazdrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 15.07.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Gosiek, doczytałam, że też masz przetaczaka. Czy kwiaty obcinać zaraz po przekwitnięciu, czy zostawiać? Kiedy obcinamy kwiaty lawendy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.07.2013 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Przetacznika, podobnie jak szałwię tnę po przekwitnięciu, wtedy powtarzają kwitnienie późnym latem. Lawendę (pierwszy raz na nowym miejscu) cięłam wiosną, za poradą Moni, było już nieco za późno, ale i tak się bardzo rozrosła, kwitnie, choć nie tak jak u Tarci, która wszystko ciacha po kwitnieniu, dzięki czemu wszystko się jej rozkrzewia i pięknie kwitnie. Moje przetaczniki będę musiała przesadzić - rosną jednak zbyt blisko ,,oczka wodnego" jakoś w tym roku ciągle pełnego wody, a to przetacznikom nie służy. Zdecydowanie wolą ziemię lekką, suchą Z tym, że u TAR poza dobrą ręką do roślin jest lekka, przepuszczalna gleba Edytowane 15 Lipca 2013 przez Gosiek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.07.2013 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 schody piękne:)...a zdjęć ogrodu nie będę oglądać, bo się znowu rozchoruję z zazdrości Za schody dziękuję, ale za album - no nie żartuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 15.07.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Aha, to już mądra jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.07.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 kochana lawend nie tne po kwitnieniu, bo mi się po prostu nie chce, scinam wszycho wiosna przy samej ziemi, wczoraj poobcinałam kwiatki suche z części tawuł, alez meczace i nudne zajecie, reszte chyba odpuszczę. ogolocilam tez perukowce i przy samej ziemi sciachalam tamaryszki, bo już mnie wkurzaly wielkoludy. poza tym skrocilam pecherznice. a pozostale to gole wiosna przed wegetacja, zarówno krzaczory jak i byliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.07.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Tar, z tamaryszków możesz zrobić bonsaje jeśli zostawisz im jako główne najgrubsze odrosty, resztę będziesz cięła nadając kształt. Za to pęcherznicom wycinaj przy samej ziemi 3-4 letnie pędy, Będą się ładnie odnawiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.07.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 ja to brutal, wszycho na rowno lece nożycami do zywoplotu wiosna 30 cm nad ziemia, teraz maja ok. 1,5 m, posadzone w odstępach metrowych nie widać przerw. ale czesc czerwonych była już za wysoka wiec skrocilam je o polowe tamaryszki - za pozno, mocno je ogoliłam - kladly mi się na hortensje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.07.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Co tam, rozkrzewią się. Będzie więcej gałązek do podcięcia. W Warszawie, zanim wybudowali metro, koło Arsenału od strony ul. Andersa rosło kilka starych tamaryszków. Były cięte od dołu i prześwietlane. Wyglądały cudownie, nie jak jakieś wiechy, ale jak różowe waty na powykrzywianych patykach. Tylko dlatego, ze mi się tak podobały posadziłam u siebie 2, ale jeden jakoś mnie nie lubi. Za to ten drugi już się nadaje do kształtowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.07.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 mam dwa powstale z jednego, zasadziłam go w niewlasciwym miejscu i po roku maz wykopywal i mu się rozpolowil ale kazda czesc miała korzonki, wiec wsadziłam te dwa patole do gleby i rosna calkiem niezle, az za dobrze. zauwazylam ze sporo roślin można samemu rozmnazac bez wielkich ceregieli z ukorzeniaczami. ostatnio tak zrobiłam z lilakiem krasavica, moje prowadze jako drzewka wiec jak z jednego wylazla z ziemi galazka to oddziabalam i wetknelam patyk w ziemie - przyjal się teraz będę kombinować z zurawkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts