Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Jagna może za mało masz zielonych iglaków, które byłyby tłem dla kolorowego buszu :rolleyes:

A ogólnie to nacieszmy się kolorami latem... potem będzie zima a i wiosna nie wiadomo kiedy :cool:

To nie to. Ja mam po prostu beznadziejnie to wszystko rozplanowane. Ze względu na psy, wszystko sadzone w kupach, pozbijane w ogrodzone rabaty, na dodatek planowane pod kątem mniejszej działki. Jakbym miała wszystko zaczynać jeszcze raz, to inaczej by to wszystko rosło. Ale nie wiem czy będę miała siłę przesadzać póki młode. A potem pewnie będzie szkoda, bo już rozrośnięte, zadomowione i bla bla bla.... :rolleyes:

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tarciu moje pysznogłówki w ubiegłym roku dość małe były, teraz porosły :rolleyes:

Byłam wczoraj u Ziaby, u niej montbrecja czyli cynobrówka w pełnym rozkwicie :jawdrop: sięga mi do nosa i ma olbrzymie kłosy. Moja ledwo do kolana mi dostaje i nie ma mowy o pędach kwiatowych :bash: Na pytanie co uczyniła, że takie kwiaty już ma - usłyszałam - wody, wody dużo potrzebuje :oops: a moja w piachu rośnie

wiem, wiem, tyle, że chwilowo kaleka jestem i sama nic nie zrobię :( A teraz sąsiadka której daliśmy marcinki i kolkwicję obdarowała nas peonią, której nie bardzo mam gdzie posadzić :( a tak lubię peonie :)

Muszę wielosiła i przetaczniki przenieść na bardziej suche miejsce, za to jeżówkę właśnie w wilgotniejsze miejsce, a z tego wynika, że i montbrecję. Ostatnio wszelkie prace ogrodowe spadły dodatkowo na męża, który i tak ma pełno pracy ,,murarskiej"

Dobrze, że na targ nie jeżdżę - dopiero byłabym chora ;)

Muszę wielosiła i przetaczniki przenieść na bardziej suche miejsce, za to jeżówkę właśnie w wilgotniejsze miejsce, a z tego wynika, że i montbrecję.

A ja się szczypię z jeżówkami, bo wyczytałam, że nie lubią przesadzania, więc teraz kombinuję z innymi roślinami wkoło nich, żeby ich nie ruszyć (jeżówek, znaczy). Muszę zobaczyć co to jest ta montbrecja. Fajnie się nazywa, zupełnie jakby miała mieć nazwisko. Montbrecja Koniecpolska np, :cool:

Przypomniałam sobie, że moi kuzyni gdy zakładali ogród wszystkie rabaty podnieśli około 30 cm ponad trawnik. Były ogrodzone suchymi murkami, albo palisadami i w to ziemia do wysokości murka. Chodziło o psy i był to świetny pomysł, bo im się chyba nie chciało wskakiwać na te rabaty i ganiały tylko po trawniku.

A wokół płotu była 70 cm przestrzeń zostawiona wolna od roślin i co jakiś czas pod krzewami przy ziemi wycięty prześwit, żeby gałgany czterołape miały jak włazić na swoją ścieżkę.

Pestka, dosłownie kwadrans temu gadałam z moim Peterem, że najlepiej byłoby podnieść rabaty :D Ale przy już obsadzonym ogrodzie, to roboty tyle, że na samą myśl dostaję anemii.... Od płotów jest niestety wszystko poodsuwane, bo stado lata bez opamiętania a szkoda, bo bardzo mi się podobają rabaty przytulone do płotów :( A na dodatek, jako że przy moim stadku na hasło "szczekamy!" często w pierwszym momencie każde leci w inną stronę, więc te trasy przelotowe muszą być dosyć gęsto.

Pestka a Ty znowu z tymi podwyższonymi rabatami :rolleyes:

Ciekawe kto mi takie usypie. Nie tylko dla psów, moje za bardzo nie broją, ale dla ogólnego efektu i u mnie by się sprawdziły :)

Jagna moje wydeptały sobie ścieżkę za żywopłotem, gdzieniegdzie tylko wsadzają nosy... fakt, że małe

Nie ma jak koty ;). Te co najwyżej zalegną gdzieś w roślinach, np w funkiach.

Ja bym obsadziła ogród wokól scianą krzewów i dopiero na tym tle robiłabym rabaty. Niechby sobie latały łobuzy między płotem a krzewami, albo pod krzewami. Te krzewy posadziłabym w poziomie całości ogrodu. Tylko rabaty przed nimi podniosłabym. Przesmyki porobiłabym tylko pomiedzy rabatami. Musiałyby się przyzwyczaić.

Ale robota niewąska. Jednak gdybyście to zrobili kolejno każdy bok ogrodu, to daloby się przeprowadzić dość szybko.

Gosiek, mój J. dzielnie wozi taczkami ziemię i sypie, gdzie mówię. Zaczęłam sama, ale jak zobaczył, że ręce zaczynają mi się robić jak u gibbona, to zabrał się za tę robotę. Marudzi ciągle „ile jeszcze, no, już jest wyżej”, ale wozi. Raz pozwoliłam mu zawieźć ile chciał i zostawiłam. Jak zobaczył, że obsiadło prawie efektu nie było, to teraz wozi ile chcę.

Jagna jeśli lubisz żółty to widziałabym u Ciebie pęcherznice luteus, albo dart's gold. W Twoim ogrodzie powinny się szybko rozrosnąć. niedawno Amelia szukała kogoś komu by się przydały sadzonki bo dużo się jej udało rozmnożyć. Mam młodą dart's gold i już kilka wiosennych pędów widzę, że się przyjęło. Są znakomite w ogrodzeniu i nie potrzebują w zasadzie żadnej pielęgnacji - dobrze je czasem przyciąć aby zagęścić a w ten sposób pozyskać młode rośliny :D

Gosiek, mój J. dzielnie wozi taczkami ziemię i sypie, gdzie mówię. Zaczęłam sama, ale jak zobaczył, że ręce zaczynają mi się robić jak u gibbona, to zabrał się za tę robotę. Marudzi ciągle „ile jeszcze, no, już jest wyżej”, ale wozi. Raz pozwoliłam mu zawieźć ile chciał i zostawiłam. Jak zobaczył, że obsiadło prawie efektu nie było, to teraz wozi ile chcę.

kiedy mój m wozi tyle ile potrzeba, jest aż za dokładny, tyle, że On już zupełnie czasu nie ma na prace ogrodowe :( i tak powsadzał do gruntu część roślin czekających zmiłowania w doniczkach - niektóre od ubiegłego roku :rolleyes: