Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie piękne hortensje!:rolleyes: chciałabym mieć jeszcze kilka odmian ale miejsce mam tylko na drugim placu -patelni w pełnym słońcu przez cały dzień i daleko od wody:(nie wiem czy to by im się podobało...

Gosiu, masz zdjęcie swojego sadźca w całości? mój teraz ma ogromne kwiatostany i w ogóle cały jest ogromny:yes: codziennie leję mu 2 konewki wody!

22 sierpnia tak wyglądał

DSC_0545.jpg

dziś mam wrażenie, że kwiatostany ,,napuchły" Nie jest jeszcze tak rozrośnięty jak Twój, ale z pewnością za rok będzie dwa razy taki :D

zobacz w albumie to zdjęcie, tylko koniecznie powiększ je sobie. Zobaczysz koszyczki składające się z 7 (chyba) miniaturowych dzwoneczków ułożonych ściśle koło siebie, wystawiających się do góry dla pszczół. Te ,,tasiemki" robią wrażenie wabiących ,,papierków" z perfumerii rozsiewających zapach :lol2:

Czy czujesz zapach w pobliżu? ja dopiero jak wsadzę w niego nos :cool: ale niezwykle mi się podoba

Przenoszę posta z dziennika. Hortensje cudowne. Sadźcom się przyglądałam. Są u mnie zaplanowane jako najwyższe pięterko rabaty bylinowo-trawiastej. Gratuluję pięknego podestu wejściowego.

PS. Odnośnie cieniolubności sadźca-Czasem trudno zaplanować ostateczne nasłonecznienie rabaty, zwłaszcza, kiedy roślinki są jeszcze małe. Wypadałoby czekać z sadzeniem cieniolubnych do czasu, kiedy COŚ bedzie już rzucało cień. U mnie w tej chwili najwięcej cienia dają osty i lebioda z sąsiedniej działki.

Mój sadziec rośnie w zagłębieniu terenu ale w pełnym słońcu, może dlatego zapach tak roznosi się dookoła? w upały zdarzało mu się lekko obwisnąć wtedy podlewałam go 2 konewkami wody i się podnosił.

Gosiu, Twój rok temu był marnym patyczkiem, prawda? za rok-dwa będzie olbrzymem, tym bardziej że ma dużo miejsca na rozrastanie:rolleyes:

czesc Gosiaczku :)

nareszcie trafil mój ukochany pien do ogrodu, dziś go podprowadzilismy z plazy, mimo ze był ukryty na wydmie jakims cudem znow objawil się na plazy jakies 100 m dalej a już bylam zrezygnowana, w końcu minely 3 tygodnie wiec krzyżyk postawiłam. ale znalazłam, był ci on i już jest mój :D

wczoraj bylam na targach rolniczo-ogrodniczych kupiłam przepiękne ostróżki nowość crystal delight (wieczorkiem fotke wstawie) sweet sensation (tej fotki nie mam) greene twist (bialo zielona) i dusky maidens (na zdjęciach widnieje pudrowo rozowa ale moja ponoc karminowa) no i kupiłam mnóstwo innych fajne trawki: corynephorus spike blue i w podobnym ubarwieniu trawe preriowa, perowskie, werbenki patagonskie, cudne czosnki bezcebulkowe i z 40 wrzosow (bylam optymistka i zakladalam wczoraj ze pieniek jednak będzie :D ) 3 rozchodniczki czerwone (ale wybor był zdumiewająco niewielki - bez porównania w ub. roku było od groma) papryczki ozdobne wielokolorowe, kapustki ozdobne do donic i chryzantemki do donic.

do tego produkt regionalne - 5 litrow miodow wszelakich (lipowy, spadziowy, akacjowy, słonecznikowy i gryczany) wędlinki, sery korycińskie, smalczyk i cudna ramke biala z motywami lawendowymi do mojego białego pokoiku:wiggle:

uff wygadałam się, fotki zdobyczy później wstawie

Czekam na fotki... gryząc paznokcie ;)

Zanim doczytałam do końca Twój post wygooglowywałam po kolei wszystkie ostróżki :jawdrop: jestem niepocieszona, tyle cudnych odmian a u mnie chyba kiepsko rosną, mam już tylko wspomnienie po nich :(

Pokaż też pieniek i jak go mąż obciął :D

za chwilke tylko się ogarne, bo bialasa trzeba było wyprać po plazowaniu. pienka fotek nie mam, pokaze jak już zaadaptuje go na rabacie, mam problem jak go wyeksponować by najlepiej wygladal albo garbkiem do góry albo odwrotnie i odnozami w gore, mezul obcial zaledwie koncoweczke z tej najdluzszej odnogi, pieniu nawet nie stracil a zyskal na wyglądzie.

ostróżki zamierzam rozmnozyc. zbiore nasionka i wiosna posadze w doniczkach, mojej mamie udało się zrobić piękne sadzonki z innych odmian, dziś poszly do gruntu.

Zanim się obejrzysz brzózka urośnie i da cudny półcień :D

kocham je za to:hug: są zdrowotne, ładne i szybko rosną :rolleyes: wprawdzie trochę śmiecą ale nic to w porównaniu z trzema drzewami mojej sąsiadki - kilkunastometrowe dąb, klon i kasztan:eek: nie tylko liści mam pełno ale i młodych siewek wiosną:bash:

przed oknem kuchennym posadziłam malutką brzózkę czerwonolistną, takie 3 gałązki na cieniutkim krzywym patyczku:) 2 lata temu już wyglądała tak

http://img812.imageshack.us/img812/580/rlta.jpg

Uploaded with ImageShack.us

teraz już jest taka :eek:

http://img827.imageshack.us/img827/1604/xjjw.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Amelia 2

Młode liście są bordowe, z wiekiem ciemnozielenieją, a jesienią żółkną, fajna jest:rolleyes:

z lewej strony domu mam delikatną strzępiastą Gracilis, która zacienia okienko do spiżarki, wolniej rosnącą żółtą i szczepione na płaczące brodawkowatą i gracilis. Teraz hoduję kilka zwykłych samosiejek, które wiosną przesadzę na docelowe miejsca:yes:

tez mam taka brzozke ale czytałam, ze one przez kilka lat rosna i potem jakas zaraza je bierze i po brzozce. czy twoja tez ma takie drobne listki? moja obecnie ma kolor ciemnobordowy ale wlasnie przez te drobność lisci taka cherlawa się wydaje. i cos ja gryzie, bo czesc listeczkow zaschnieta

Ta brzózka jest czerwonolistna?

Darzę wszelkie brzozy miłością :D

Gosiu ,ja tez je uwielbiam ,ale w tym roku dały mi tak popalić ,ze już je wole bez liści...Całe lato brudziły mi okrutnie sypiąc łuskami,,, to jakoś ogarnęliśmy a za chwile zaczną spadać liście ....

Pozdrawiam serdecznie!

Tarciu kochana ,to ,że brudzą ,to teżż nie zmieni mojego do nich uczucia ,ale te łuski wnerwiły mnie na maxa w tym roku..Nigdy wcześniej takiego urodzaju nie było ,,mieliśmy tego nie tylko pełno na zewnątrz ,ale i wewnątrz domu ,ba spaliśmy z nimi:Dbiorąc pod uwage ,ze z przodu mamy brzózek 28 ,a z tyłu 13 to masz pojecie ile tego było....mam nadzieje ,ze to był wyjątkowy rok..