Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupiłam kolejne trawy - tym razem - Rozplenica japońska - Pennisetum al. Hameln

kiedyś ma tak wyglądać

http://www.oaza-palmy.pl/135-275-large/rozplenica-japoska-pennisetum-alopecuroides-hameln-.jpg

kiedyś to pewnie będzie już za rok:D moja kupiona wiosną malutka na jesieni miała ponad metr średnicy:yes: w następnym roku podzieliłam na 3 i teraz mam trzy giganty:D

kiedyś to pewnie będzie już za rok:D moja kupiona wiosną malutka na jesieni miała ponad metr średnicy:yes: w następnym roku podzieliłam na 3 i teraz mam trzy giganty:D

wlasnie to jest dobre w trawach ze mozna kupic po jednej sadzonce i po roku ja rozdzielic na wiecej :D

Bardzo ładna trawa. Czy ona jest ekspansywna?

ja uwazam ze nie, oczywiscie zwieksza swoja objetosc/powierzchnie ale nie jest to ekspansywnosc :)

Dziewuszki, ekspansywne są te co się rozłażą kłączami, albo jak niektóre turzyce wysiewają.

Ta konkretnie rozplenica tylko powiększa średnicę, to trawa kępowa.

Tu http://trawyozdobne.com/zywotnosc-traw/92-trawy-ekspansywne.html Mariusz Surowiński pisze o tych ekspansywnych i wymienia, które mogą sprawiać kłopoty.

Rozplenice są cudne! Ja kupiłam od razu trzy, w różnych rozmiarach. Mam nadzieję, że się rozrosną tak jak piszecie, bo w tym roku miały już miały mało czasu (zakup jesienny). Swoją drogą to zastanawiam się czy nie lepiej kupować na wiosnę. Teraz martwię się czy przetrwają zimę :rolleyes:

a kiedy sadzilas?

Jakiś miesiąc temu. Kupiłam rozplenice i sporo miskantów, łącznie z olbrzymimi. Ledwo zaczęły wypuszczać nowe pędy, zrobiło się zimno i olbrzymy niedawno zmieniły kolor na bury. A rozplenice kwitną i wyglądają nadal całkiem nieźle.

Dzięki Tar :hug: Miód na moje serce, bo wzięło mnie trawiasto bardzo. W przyszłym roku dokupię na pewno jeszcze coś, bo dopiero się uczę tego typu zielonych. Myślę na przykład o posadzeniu miskanta albo prosa na grządce liliowo- liliowcowej, żeby po przekwitnięciu kolorowych coś nadal ładnie wyglądało. Czy to ma sens? Gosiek, sorry za załatwianie swoich prywat na Twoim wątku...

Oj, nie wiem. Muszę poszperać. Nic specjalnego w sensie kompozycji, bo kolory i zapach cudo. Z tyłu lilie, ok 10 szt. (wiosenne sadzenie, kwitły wszystkie) bardziej z przodu liliowce, też ok. 10szt. W środku rosła róża Sahara, ale dwa dni temu została wyprowadzona do mojej przyjaciółki, więc zwolniło się miejsce.

Tarcia, ja mam małe doświadczenie z trawiastymi. Na razie mieszkają u mnie dwa rózgowate "Heavy Metal" i wyglądają niewinnie, bo młodziaki. Ale moja przyjaciółka ma chyba "Prairie Sky" i jest takie bardzo delikatne. O czymś takim bardziej bym myślała. Sadziłabym bardziej po bokach jakby co, żeby tylko akcent jesienny był.