Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po prostu trawki pewniej przyjmą się wczesną wiosną. Teraz, niektórzy straszą, że mogą takie świeżo wsadzone podmarznąć.

Ale ja zeszłej jesieni zadołowałam w pośpiechu miskanty, wydmuchszyce i spartyny na moim wyniesionym warzywniku. Fakt, że potem poleciałam do lasy i naniosłam gałęzi świerkowych i lekko przywaliłam, bo bałam się, że skoro to w skrzyniach, to naprawdę może ziemia zdrowo poprzemarzać. Dzielnie przetrwały :)

Sadźcie teraz jak macie ochotę, ylko raczej lepiej ich nie przycinać, a wsadzać całe z wiechami. To je chroni zimą.

Arnika jeśli chcesz mieć u siebie trawki, podaj ile miejsca chcesz na nie przeznaczyć, a ja Ci wkleję tu planik z zagospodarowaniem, doborem traw i ilością poszczególnych.

Akurat mam to u siebie w rozpracowywaniu dla siebie, więc machnę po prostu jeden więcej.

wyciągam info ze strony Mariusza Surowińskiego :yes:

Pracowity dzień dziś był, najpierw schody z donicą zostały ukończone, a potem wsadziliśmy w końcu pęcherznice, mają za zadanie zasłaniać dechy budowlane... do czasu gdy kiedyś tam garaż będziemy budować :cool:

Wsadziłam rozplenice, nie obcinałam, jak mrozy się zaczną to stroiszem je przykryję, mam nadzieję, że tegoroczna zima będzie tak łaskawa jak ostatnia :D

donica%2520i%2520schody.jpg

właśnie kupiliśmy trzy wielkie ,,donice" - pojemniki budowlane, będziemy je przycinać by weszły do środka. Co tam posadzę :rolleyes: co pięć minut mam inny pomysł - myślę o trawach, pod samym słupem z przodu żurawki albo tojeść wylewająca się ze skrzynki, w środku coś kolorowego. Wszelkie sugestie mile widziane. Niestety trzeba by traktować to jako jednoroczne, bo wielkiej donicy nie będę wyciągać, a w mroźne zimy bryła korzeniowa przemarznie. Nie mam nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mogłabym przechowywać zimą donice. Altanka jest nieogrzewana ale i ścian w zasadzie nie ma. Temperatura wewnątrz o jakieś 2-3 C wyższa niż na dworzu, tyle, że wiatry tam nie wieją

pytam, bo mam ten sam problem z donicami, wszystko co tam sadzone to jednoroczne, dekoracje zmieniam kilka razy w sezonie, tak aby w donicach bylo zawsze kolorowo - teraz sa chryzantemy i te ozdobne kapustki, wiosna beda bratki, begonie, werbeny potem dodam lobelie, fuksje, astry.

mam tez 3 donice ocieplone i tam siedza mikro świerczki, trzmielina i pieciornik plozący - na razie przezyly 2 zimy :)

Czytałam o docieplaniu donic styrodurem - na razie mój m twierdzi, że drewno i pustka powietrzna wystarczą :( jakoś mnie to nie przekonuje

Aczkolwiek w mieszkaniu na balkonie były olbrzymie donice z 10 cm betonowymi ściankami i przez wiele lat jałowce bez żadnego okrywania utrzymywały się, a u sąsiadów przez lata widziałam rozchodniki

Piękne schody i piękna donica....nic tylko wsadzać :D

mam do wsadzenia 35azalii,i dwie olbrzymie magnolie.Mam nadzieje ,ze nie zmarzną do soboty....cholerka nie mam kiedy wsadzić ...dotarły do mnie wczoraj ...dzisiaj jak wróciłam z pracy to już są ciemności egipskie,jutro święto...trza groby odwiedzić ...no nie ma kiedy:(gosiu azalie co ile wsadzać ..masz pojęcie?co 40cm wystarczy?