Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

W pudełko po margarynie :lol2:

Nasiona kupowane w markecie.Wysiałam w lutym. Wzeszły błyskawicznie. W maju pikowałam, ale nie pojedyncze roślinki- tylko jak się oderwało. Stąd wyszedł ten misz- masz kolorystyczny. Oczekiwałam zwartego kłosu. :mad:

Podobnie wysiewałam jeżówki- te dla odmiany zaczęły kwitnąć pod koniec października. Przymrozki ich nie zważyły. Nie wiem, czy okażą się wieloletnie.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:yes: pod płotem, przy samej furtce takie maślaki porosły, w szoku jestem, małego wykręciłam, duże zostawiłam na rozmnożenie. Też mam masę niejadalnych grzybów, pod świerkiem przecudnej urody czerwone muchomorki, jak malowane :D

Maślaki wyrosły na świeżo podsypanej ziemi, pod bluszczem, Kurdybanka ci u nas dostatek, wszędzie go pełno, nawet niechcący kupiłam piekną odmianę jasnozieloną z białym brzegiem, jak zimę przeżyje tak jak dzika odmiana to wiosną służę Ci sadzonką :D

72 maślaki :rolleyes: to fantastyczne zbiory, przed budową domu i u nas było sporo maślaków... i rydze były :D

Teraz widać powoli odnawia się grzybostan :lol2: tak czy siak tak wielkich maślaków nigdy nie widziałam, nawet jak człowiek ich nie zerwał, to ślimaki sobie poradziły i nigdy takie duże maślaki nie rosły. Teraz na tyle zimno, że robactwo poszło spać ;)

• 2 weeks później...

A co kogoś w gminie obchodzi, czy będziesz mieszkać w amfibii ? Pamiętacie ostatnie powodzie? Ile było takich sytuacji, że szybko zapomniano ludzkie tragedie z poprzednich powodzi i wydano zezwolenia na budowy na terenach zagrożonych ??? Niepojęte, ale tak jest.

Wybierając działkę trzeba samodzielnie sprawdzać. Moja córa ze swoim facetem przez ponad rok zwiedzali działki do kupienia wokół Warszawy. Można poczytać o tych „przygodach” na początku jej bloga (link w mojej sygnaturze). Teraz to śmieszne. Jednak gdybym ich nie namówiła w porę na robienie wywiadów w okolicach oglądanych działek i gdyby nie wyciągali podstępem od agentów informacji o położeniu działek, nie dopytywali się w gminach, pewnie byliby w tej chwili właścicielami pięknego bagna na skraju lasu. Agenci takie rzeczy ukrywają, gmina ma w nosie, a cała odpowiedzialność spada na przyszłego właściciela.

O rany, jak tak piszecie to aż mi żal człowieka :( My mamy do rzeki kilometr i robiłam wywiad, że jeszcze nigdy tu nie zalało, ale i tak obserwuję poziom wody jak przejeżdżam. A tu 100 metrów....? Na dodatek mam przed oczami zalaną działkę Gosi i jej podtopione hortensje. Może on dom na palach stawia?

od Polaqua to jakiś kilometr w dół rzeki. Woda tam stoi nawet przy wiosennych podtopieniach. Podsypali trochę ziemi, ale woda tam idzie i tak bokiem, miejscami starorzeczy, a raczej pamięcią po starorzeczach, przed laty pozasypywanych przez ludzi. Facet twierdzi, że letni domek buduje. Zrobił coś na kształt płyty fundamentowej, teraz buduje na tym fundament z bloczków betonowych.

Obok stoją od lat murowane dwa domki przyklejone do siebie. Rokrocznie zatapiane gdzieś na 1/2 metra co najmniej. Czasem bywałam tam i jakoś specjalnie stęchlizny nie czułam. Ale nie wierzę by grzyba tam nie było, przecież ściany wilgoć ciągną jak gąbka :(