Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze palisander z czeczotką mylę jak widzę tylko jedno. Świetnie wyszło :yes:

Trafiłam dziś na piękne schody okładane dość cienką deską

Blackbox-by-Form_art-Architects_dezeen_5.jpg Blackbox-by-Form_art-Architects_dezeen_ss_9.jpg i przyszło mi do głowy, że dałoby się uzyskać bardzo podobny efekt przy pomocy sklejki. Chyba odpytam speców od schodów.

Każde schody nawet najprostsze i najbardziej banalne można zaczarować np. .......... niebanalnie zrobioną poręczą lub pochwytem :wiggle:

gabled-roof-jazzes-up-minimalist-y-house-singapore-16-stairs-thumb-970xauto-21846.jpg enclosed-stair-railing.jpg

Te pierwsze nie za bardzo do mnie trafiają. Za to poręcz jest BOSKA. Warto podłubać w ścianie. Nawet światło można w niej zmieścić.

TAR na mojego czekałabyś znacznie dłużej ;)

Osiowa sól z drogi Ci zaszkodziła :rolleyes:

Pestka czemu mnie drażnisz :mad: i tak bardzo mi się u mnie podoba :p :lol2:

jak podrzucisz mi wolnych parę złotych dedykowanych na schody i podłogi to podyskutujemy :rolleyes:

Na razie mamy kolejny ból głowy - panele :bash: jak wzór dobry to zamki nie trzymają, jak i wzór dobry i zamki trzymają to cena zabija :(

A ja myślałam, że Cię podbuduję :sick: buuuuuuuuuuuuuu

Ja strasznie długo latałam po samoróbkach mojego J. i ciągle mam masę niedokończonych rzeczy, które mnie kolą w oczy. Bardzo ważny było dla mnie - i jest - wyobrażanie sobie jak coś będzie wyglądać, gdy zostanie skończone.

Np. w Kanadzie bardzo popularne są schody w całości pokryte wykładziną. Dlatego Ci pokazałam te fotki.

Pozostałe, te z poręczami to podpowiedzi na przyszłość. Mało kto wie, że można zrobić takie fajne wcięcie w ścianie. A to taki miły smaczek.

Panele, to rzadka zaraza. Po wykładzinie w salonie „zalęgły” nam się takie. Wykładzina bowiem bokiem mi wyszła z powodu sprzątania tych kilkudziesięciu m2, a na deski ciągle kasy nie było. Kupiliśmy niemieckie jakieś, 80m2. Musiały być tanie, bo ile można zapłacić za coś tymczasowego. Kładliśmy oczywiście sami i poszło bosko – cały salon i hal w jeden dzień. Klik i gotowe. Tyle, że po 3 miesiącach szlag mnie na już nie trafiał, bo każdą plamkę musiałam na kolanach doszorowywać, a i tak nie każda dała się usunąć.

W sypialni położyliśmy Kronopol, też nie z najwyższej półki i to było straszne. 12,8 m2 męczyliśmy cały dzień. Zamki nie chciały trzymać, a na przymus reagowały wyłamywaniem się. Ale po położeniu wyszło nieźle.

Edytowane przez pestka56

W garderobie położyliśmy Balterio - genialne układanie, po 10x można składać i rozkładać tyle, że do pokoju chcemy też Balterio ale nieco jaśniejsze i tu jest zagwozdka - cena już do 90 i powyżej skacze a nie ma możliwości pomacać wszystkich wzorów, są tylko na stronie Balterio

Dziś może na Bartycką pojedziemy i coś zdecydyjemy

Właśnie kronopol nam się na krótszym boku rozjeżdżał, a miał z kolei kolor, który w pokoju dobrze wyglądał. Braliśmy już kilkanaście wzoró - o ile w sklepie się nam podobały to w domu najczęściej traciły na urodzie :(

Uff, wybór dokonany - dziecię sobie wybrało kasztanowiec brązowy (?)

za to przy okazji w oko wpadł mi dąb kalahari

jak dla mnie cudne dechy :D

Co prawda cena jak dla nas ciut za wysoka, ale sami kładziemy (stąd potrzeba bardzo dobrych zamków dających się wielokrotnie wyjmować i wkładać)

Wiem, że fachowcy się na tym znają i potrafią nawet classena ułożyć bez zbytnich strat (podobno jak raz załapiesz to już nie poprawisz bo się wyłamują?)

Choć mąż jest stolarz amator, to być może właśnie ta dokładność jest stresująca, i układanie paneli u nas trwa i nie jest tak łatwe jak niektórym się udaje :D

Amelia sama układała u siebie wszystkie panele... i nie ona jedna ;)

Wzięłam sobie próbniki trzech wzorów: kalahari, dąb szroniony i dąb jasnoszary

bezapelacyjnie kalahari zwyciężył, pięknie gra z niebieskim. Do mojego pokoju dąb szroniony zbyt delikatny, choć sam bardzo mi się podobał z przepięknym delikatnym połyskiem. U Ciebie widzę ten panel u mnie zdecydowanie wolę kalahari, cięta piłą tarczową, z ubytkami, naprawdę potrafi udawać drewno :lol2:

uwielbiam te panele z polyskiem, w sypialni mam grafit a w pozostalych bialy migdal i one wlasnie maja ten polysk perlowy rozswietlajacy pomieszczenie. tak zaluje, ze na salon wzielam eggery (nie dosc ze zbyt matowy to trudno sie czysci), no ale wtedy nie bylo tego szronionego ani tych sosen w/w

może właśnie ta dokładność jest stresująca, i układanie paneli ...nie jest tak łatwe jak niektórym się udaje :D

eeetam, najgorsze pierwsze 2 mb, potem leci jak klocki:yes: mam takie do 35zł/m i nie narzekam na układanie, tylko teraz nie za bardzo podoba mi się misz-masz kolorów:o na górze jest mały hol i 3 pokoje, w każdym inny kolor paneli :D te w holu są lepsze i muszą zostać bo stolarz specjalnie podcinał i frezował żeby pasowały do dech schodów, reszta bez problemów do ew. wymiany:yes: u synusia w pierwszej kolejności bo wybrał bardzo ciemne a że jego pokój to sypialnia, jadalnia, pracownia malarsko-rzeźbiarska to już jest mnóstwo drobnych odprysków ...

w łazience dam gres dechopodobny w kolorze zbliżonym do paneli w holu...

a najbardziej podobają mi się panele matowe które mam w salonie i sypialni, bodajże Dąb Sherwood, niestety już ich nie produkują.....