Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

czenia z okazji Dnia Kobiet przesyłam ...

...wraz ... z metalowym kwiatkiem .... trochę dziwnym ... ale od serca :)

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/dodatki/1798_zpsaf23655f.jpg

PS. ... Dziwność polega na tym, że jeżeli się "najedzie" kursorem na poszczególne "talerze" tego kwiatka ... to one grają jak talerze perkusyjne ...

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Canony zawsze miały świetną optykę. Tata fotograf wolał Canona z tego względu, ale teraz to się bardzo zmieniło. Elektronika rządzi

Tu sobie poczytaj o Canonie:

http://www.optyczne.pl/1182-Canon_EOS_600D-specyfikacja_aparatu.html

http://fotoblogia.pl/2011/04/09/canon-eos-600d-%E2%80%93-testy-recenzje-i-zdjecia

Tu masz o Nikonie:

http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=37&aparat=1580&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort=

http://fotoblogia.pl/?s=Nikon+D3200

do canona mam osobisty sentyment i do dzis uwazam ze s2is byl moim najlepszym aparatem, potem przerzucilam sie na nikony i te zachwycily mnie glebia barw i kolorystyka za to mialy problemy z lapaniem ostrosci i szybkoscia zapisu.

czytac juz czytalam i sama nie wiem, dlatego pytam osob doswiadczonychm, ktory jest lepszy i ewentualnie dlaczego. zalezy mi na: kolorach, ostrosci, szybkosci, jakosci. bajerow nie potrzebuje.

pomocy potrzebuje, hasbendus chce mi kupic lustrzanke, do wyboru mam: canon EOS600D lub nikon D3200. zna sie ktos?????

Gosku, Raśku help :) musze zdecydowac do konca tygodnia.

Ja jestem canonowcem od zawsze;). Nigdy sama nie miałam nikona, ale robiłam nimi zdjęcia... wybrałabym canona mimo wszystko ;).

tak jak pestka pisze - mam Nikona Dx40 - teraz w naprawie, ale wyeksploatowany jest ponad stan, już miał silnik wymieniany :oops: a teraz w końcu coś z ostrością nie ten teges, zobaczymy co serwis zawyrokuje

Ale ja od zawsze lubiłam lustrzanki jedno obiektywowe, choć i dwuobiektywowym Startem bardzo dobrze mi się robiło, tym bardziej, że to duży obrazek. To dygresja teraz skoro tak staniały cyfrowe aparaty to tylko taki bym zanabyła. Z dobrą optyką, światłem... i dobrą baterią.

Mam znajomego fotografika, który najpierw był za Nikonem, teraz przesiadł się na Canona.

TAR jak bardzo jesteś zaawansowana w fotografii?? i do czego ma służyć aparat?

Dla bardziej zaawansowanych polecają Canona, ten Nikon bardziej dla początkujących przygodę z lustrzanką. Ale oba chwalą za doskonałe zdjęcia. Jeszcze potrzebne CI obiektywy. Co będziesz chciała focić? Dalekie plany, ptaszki w locie, zbliżenia kwiatków :D

No, to masz proste, jasne kryteria. Porównałaś?

Kolor i szybkość zależą od elektroniki

Ostrość i kolor zależą najbardziej od optyki obiektywu.

Jak do elektroniki dotrze obraz o zniekształconych kolorach i nieostry, to nic mu nie pomoże. Kolor oczywiście można poprawić dowolnie. Stale to robię, ale nie zawsze można osiągnąć wystarczająco dobrą korekcję barwy.

TAR jak bardzo jesteś zaawansowana w fotografii?? i do czego ma służyć aparat?

Dla bardziej zaawansowanych polecają Canona, ten Nikon bardziej dla początkujących przygodę z lustrzanką. Ale oba chwalą za doskonałe zdjęcia. Jeszcze potrzebne CI obiektywy. Co będziesz chciała focić? Dalekie plany, ptaszki w locie, zbliżenia kwiatków :D

zaawansowanie hobbystycznie: ptaszki w locie, zbliżenia kwiatków, zwierzeta, wnetrza i krajobrazy.

taka podarta jestem pomiedzy tymi dwoma, nikonowe foty bardziej mi kolorystycznie leza, z kolei canon lepiej mi ostrosc lapal ale baterie wciagal momentalnie i to chyba jego najwieksza wada. obiektywy beda

tak naprawde to mam wielki leb, mezaty meczy mnie szczegolami technicznymi od 1,5 miesiaca, czytam i w glowie mi sie miesza i chcialabym byc typowa blondi - niech ktos za mnie podejmie te decyzje :oops::D

jakby mnie ktos zapytal o samochod to bym odpowiedziala od razu :D

Mi bateria trzyma bardzo długo... jedna po latach zaczęła szwankować, ale zawsze mam minimum dwie baterie + BatteryGrip. Mój cyfrowy canon (lustrzanka) ma prawie 10 lat, obiektywy tyle samo, baterie też... przeżył budowę, pył, kurz, zalanie słoną wodą... nigdy nie był w serwisie, najnowsze zdjęcia wiosenne widziałaś u mnie;).

Dla urozmaicenia :) Ja mam po tacie Minoltę z minimalną ilością elektroniki i bez zapisu cyfrowego. Stara jak Matuzalem, ale obiektywy ma boskie. Uwielbiam ją, ale rzadko używam. To aparat do zadań specjalnych i ze względu na brak zapisu cyfrowego niewygodny.

Poza tym mam jeszcze Yashicę Samurai. Dość dziwny aparat na dziwne kasety filmowe, ale za to z wieloogniskowym obiektywem. Idealna w podróży.

Z czysto cyfrowych mam 2 Olympusy E-620 i drugi cyfrowy automacik, kupiony jak tylko takie pojawiły się u nas.

Mam też już zupełne muzeum choć ciągle na chodzie, więc się pochwalę. Jedna z moich perełek, to miechowy Voigtlander – antyk, ale jakie on wciąż portrety robi :) Jako dziecko jedyny raz w życiu dostałam potężną burę od ojca. Rozkręciłam na drobne części to cudo i... złożyłam do kupy. Dopiero potem się przyznałam. Wymagał serwisu, ale wyszedł z moich 10-letnich łapek cało.

Druga perełka, oryginalna małoobrazkowa z zeissowską optyką Leica pochodząca z wyposażenia pilotów Lufwaffe. Ciągle działa :)

Pamiętacie Prakticę, Pentaxa, Zorkę ? Też mam.