Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdrówka życzę....

Amelia... wpadnij do mnie jak będzie napierniczał kręgosłup.. nie będziesz musiała na czworaka po schodach chodzić;)

ale ja nie muszę bo mam "babciowy" pokój na parterze, który na razie zajmuje tylko moja psiura:cool: ja bardzo lubię swoją ponad 20 metrową sypialnię poddaszową:yes: gdy mam spać na parterze to jakoś mi nieswojo, czuję się jakby ktoś cały czas się na mnie gapił........ a moja nabyta z wiekiem klaustrofobia nie pozwala mi spać przy zasłoniętych oknach........

Edytowane przez Amelia 2

Od razu się rozejrzałam :) kiedyś go widziałam, ale w doniczce i nawet ni pomyślałam, że on ogrodowy.

To TO.

Tułacz pstry 'Chameleon' (Houttuynia cordata)

Liście tułacza pstrego przybierają przeróżne barwy - od zielonego przez żółty, kremowy, łososiowy, pomarańczowy, aż do czerwonego. Barwy liści mieszają się wzajemnie wraz ze zmieniającymi się porami roku. Kwiaty koloru białego są dodatkową ozdobą rośliny w czerwcu i lipcu. Może być sadzony również w pojemnikach. Rozrasta się przez podziemne rozłogi, dzięki czemu tworzy zwarty wielokolorowy dywan. Nadaje się do zadarniania. Lubi gleby przepuszczalne, wilgotne, żyzne. Stanowi wspaniały akcent kolorystyczny w ogrodzie. Dobrze komponuje się z niewysokimi bylinami jak np. żurawki, bodziszki, brunery. Może stanowić również wspaniały wypełniacz między roślinami jednorocznymi. Dorasta do 40 cm wysokości, jest niewybredna. Warto jej zapewnić dość wilgotne podłoże, a odwdzięczy się bujnym wzrostem. (Florini)

Tulacz pstry 'Chameleon'(hoyttuynia cordata)-01.jpgTulacz pstry 'Chameleon'(hoyttuynia cordata)-02.jpg

Moja marmelade chyba mi padła? jakoś nie mogę jej zlokalizować, a z pewnością miałam. Tej wielkolistnej nie znam, ale mam southern comfort ona też ma być wielka?

tułacza pstrego mam od trzech lat, dopiero w tym roku zaczyna się szwendać

foto_16.06.2014%2520057.jpg

i rośnie w pełnym słońcu, tyle, że stanowisko stosunkowo wilgotne ;)

Edytowane przez Gosiek33

do cienia kupiłam derenia kanadyjskiego... do dziś siedzi w doniczce... jak z 10 innych roślinek :oops:

żurawki słabsze zabierałam na zimę do domu, a tej zimy siedziały zadołowane z doniczkami .... w kompoście trawiastym :lol2: doskonale to zniosły. Myślę, że i mroźna zima by im była tam niestraszna