Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

paskudne? małe szaro brązowe?

Nie, świerszcz polny (gryllus campestris) – czarny i podobny do tych śródziemnomorskich. Jest obrzydliwy. jak zobaczyłam pierwszy raz, wpadłam w panikę, że to karaluch.

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awierszcz_polny Tu zobaczysz nie wklejam, co by wizytujących wątek nie straszyć.

Jednak 2 sztuki pitoliły u mnie przez dwie zimy, jak ten w piosence Magdy Umer, i to było miłe.

Już drugą zima nie ich nie ma.

U mnie jeszcze miesiąc temu grała cała łąka jak orkiestra skrzypków, a teraz cisza bo sąsiad całe pole nieużytków opryskał i razem z roślinami wymarło całe owadzie życie.

Teraz planuje to zaorać i jesienią obsiać (o ile mu całej tej jałowej ziemi nie wywieje w świat :yes: - i na nasze okna :eek:).

a co to? pysznogłówki? to wsadz je od razu do ziemi nic im nie bedzie

:no: to jeżówki - zostawiłam jesienią główki przekwitnięte i tak sobie na mrozie leżały w altance, wiosną wysiałam, niedawno popikowałam do doniczek i tak naprawdę sama nie wiem gdzie je wsadzić - nie mam czasu robić nowej rabaty :cool:

Ale ładny ten barwinek :) U mnie kwitnie tylko wczesną wiosną, a potem się jedynie puszcza :)

Chyba że to clematis jakiś :)

jako barwinek? To wyższe to sam książę karol :lol2: clematis na jego cześć nazwany :D

U mnie same ,,trawniki" więc poza chwastami inne roślinki nie bardzo mają się gdzie wysiewać :(

Za to mam sprzymierzeńców w postaci ptaków - rozsiewają mi różności - a to żórawki, a to berberysy i co najważniejsze różową porzeczkę chyba mi rozmnożyły :yes: Dobrze, że jej nie wywaliłam ze ,,szpaleru" płotowego\

To bardzo cenna odmiana, ma ze 40 lat co najmniej i w sprzyjających warunkach (dużo słońca) genialne wino z niej wychodzi :D