Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Wlazlam na dziennik i :jawdrop:ale zmiany, jakie rosliny, cudo, super i w ogole ŁAŁ. o suku tez nie wiedzialam, biedna mala, spoznione mizianie prosze wykonac :)

dziewczyny kiedy obcinacie szalwie, moze ja w koncu sie wezme i swoje rozsadze na te trzecia czesc, szkoda mi kasy na nowe sadzonki jak te co sa rosna wybujale.

mam do posadzenia 2 siaty funkii w dwoch odmianach, siate dzwonkow brzoskwiniowolistnych, orlikow i jakis krzewik ktory ma kwiaty podobne do ostów tylko rozowe, dosc wysoki liscie paczaste powcinane. wie ktos jak sie nazywa? zdjec nie mam bo przed wykopaniem krzaczek zostal skrocony o głowe ;)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR z opisu przyszedł mi właśnie chaber na myśl ;)

mizianie wykonane :lol:

dalszy kawałek ogrodzenia się robi - prostowanie podmurówki

szałwie obcinam od razu jak przekwitną, nawet po jednym pedzie tne jak na górze zostają już tylko same kwitnące końcówki. Im szybciej tnę, tym szybciej odbija. Tnę tylko cały pęd kwiatowy

mam jeszcze jedno pytanie o te czosnki szczypiorki, moje glowki sa juz uschle, odciac je i zostawic szczypiorki czy nie obcinac wcale? reszte czosnkow obcinam jak juz cale uschna, tez nie wiem czy dobrze, bo zamiast w cebule w nasiona ida, moze tez powinnam glowki poodcinac jak u tulipanow. w tym roku obcielam juz orliki, za duzo sie porozsiewalo z nasion w ubieglym sezonie.

TAR o ile poczytałam o czosnkach to tak samo jak u tulipanów, albo kwiat albo ząbki. Moje karatawskie zebrałam do domu. Zawiązały nasiona, choć nie dojrzały to połamały się przy ziemi, podobno długo w suchym bukiecie się utrzymują? Monia ma czosnki, może będzie miała czas i coś podpowie :rolleyes:

Choć troszkę budowlanie: ogrodzeniowa rewolucja... w dzienniku

a tu ogrodowo

foto_2.07.2014%2520121.jpg

ta też niedługo urośnie

foto_2.07.2014%2520119.jpg

moja ulubiona żurawka.... oczywiście mam więcej ulubionych ;)

foto_2.07.2014%2520036.jpg

ta zmarzła i peruczek nie ma :no:

foto_2.07.2014%2520038.jpg

przetaczniki powolutku rozwijają się

christa

foto_2.07.2014%2520042.jpg

tojeść kropkowana - żółtobrzegie liście

foto_2.07.2014%2520043.jpg

ta ma białobrzegie liście

foto_2.07.2014%2520044.jpg

yucca

foto_2.07.2014%2520046.jpg

perowskia

foto_2.07.2014%2520049.jpg

i blade lawendy

foto_2.07.2014%2520050.jpg

i nowa odmiana pęcherznicy

foto_2.07.2014%2520053.jpg

foto_2.07.2014%2520054.jpg

ciekawe

wklejam odpowiedź Elfir:

błąd w Matrixie :)

To tzw. rewersja, czyli powrót rośliny do pierwotnego wyglądu. Innymi słowy białka naprawcze naprawiły DNA, które pierwotnie zmutowało i produkowało dużo czerwonego barwnika.

Oberwać liście lub wyciac gałązki z tymi objawami, bo z czasem zdominują roślinę i zrobi się zielona.

Trociniarki i podobne owady należy bezwględnie jak najszybciej tępić wycinajac całą gałązkę aż do podstawy i paląc ją.

trociniarki to to draństwo poniżej :bash:

foto_2.07.2014%2520060.jpg