Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Koniec, nigdy więcej, basta.... od czasu jak okryłam wielka hortensję na zimę. Jak buka wyglądała :cool: , okryłam, dmuchałam, chuchałam i oczywiście nie zakwitła maupa jedna. W następnym roku nie dotknęłam jej i kwiatów miała dużo. Tyle, że zima śnieżna była. W tym roku bez zimy jeden kwiatek się kluje. Mam ja w nosie. Za to ta you&me nie wymaga okrycia na zimę :no:

Jak ktoś taką potrzebuje, albo jeszcze ładniejszą o jasnoniebieskich, większych kwiatkach to spieszę donieść, że na targu w Piasecznie w każdy (czasem pana nie ma :(....) wtorek i piątek można sobie nabyć piękną donicę z takim cudem za całe 4 dychy

Kiedyś sobie takie dokupię ;)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

juz widze ale musze byc na ie bez adblockow:mad:

Jagna jak juz tak zachowuje sie twoja horta to bedzie tylko lepiej, twarda laska z niej :D

Swoje rozchodniki tez tak sadze urywam galazke i do ziemii, istne rozchodnikowe szlenstwo bedzie, kupilam nowego rochodni(a) czka - chocolate drop - jest bosssssski, rosnie u mnie w pelnym sloncu liscie ma ciemnobordowe wpadajace w gleboki blyszczacy braz z czerwonym polyskiem - mniodzio bedzie, na razie jedna galazka ale go rozmnoze, zyskalam tez 8 nowych czerwonolistnych rozchodnikow i od 2 tygodni mysle gdzie je upchnac by widowiskowo bylo ;)

moje horty mercedes juz kolejny sezon bez kwiatow, nic to na razie niech zostana

Gosia jak zawsze pieknie, horty cudne a zurawki.....ty wiesz :D

Przypomniało mi się, że ostatnio pan na targu miał hortensję dębolistną, piękna.... tyle, że na razie nic dokupić nie mogę

Jeszcze wiele roślinek w doniczkach trzymam :bash:

TAR rozchodniki już prawie, prawie jak zakwitną. Wtedy będziesz mi podpowiadała który jest który :lol:

ha zebym to ja sama wiedziala :D

u mnie cloud walkery zaczynaja kwitnac, to te sino-fioletowe

hortensje debolistne piekne ale maja to do siebie, ze lubia przemarzac wiec zrezygnowalam z zakupu, nie chce niczego co trzeba okrywac, po kilku wymarznietych klonikach jap. cedrze i paru innych wyleczylam sie z tych "wrazliwych"

Edytowane przez TAR

Gosiek, pysznogłówka dopiero teraz? U mnie właśnie już zaczyna brzydnąć po efektownym kwitnięciu. A po co ja pytam o roślinki (obejrzałam sobie tego rozchodnika czekoladowego Tarci - śliczny!), ja naprawdę nie mam już miejsca na nic :no:

A moja hortensja wygląda tak, zdjęcie zrobiłam przed chwilą (mogę Gosiek? Jakby co to usunę)

http://images52.fotosik.pl/431/9fcede0e2835788cmed.jpg

w niższej części widać przebarwione listki, ale ogólnie kondycję oceniam a bardzo dobrą i będzie jeszcze lepiej dzięki Wam :yes:

Pysznogłówka to taka maleńka, którą od TAR w tym roku dostałam. Stare też już przekwitają ;)

Hortensja będzie jeszcze piękniejsza jak się rozrośnie :D, co to za odmiana?

A, no to wszystko jasne z maleństwem. Hortka to Vanille Fraise, ma się ładnie przebarwiać na różowo i nie marznąć zimą. Bardzo na nią liczę, bo to moja jedyna hortensja.

mam wanilke, kwitnie mega ladnie najpierw krociutko na bialo i z czasem bardzo szybko sie przebarwia do rozowej a na koniec wrecz do krwisto rozowej :D, ma jedna mala wade, lubi sie pokladac wiec warto ja corocznie przycinac by wzmocnic galazki, rozkrzewic no i oczywiscie zaobręczowac, moja wanilka juz zaczela kwitnac, jesli pozwolicie mala demonstracja, tak wygladala w pierwszym roku po posadzeniu, zmiany w przeciagu miesiaca:

1%25203212.jpg

1%25203353.jpg

1%25203467.jpg

jednak moimi ulubionymi hortensjami pozostaja popularne limelight i grandiflora :)

Zupełnie pogubiłam się, która odmiana u mnie jest która :o Vanilkę mam i bardzo ją lubię. Ostatnio zauroczyła mnie magicial candle - w ubiegłym roku piękna była i teraz zaczyna kwitnienie bardzo obiecująco

Patrz a to w ogóle moje pierwsze floksy :lol2:

ta magical tez piekna, ja mam grandiflory, pinky winky, limelight, incrediball, invincibelle, vanile fraise, annabel,phantom a marzy mi sie niezmiennie od lat starburst, pink pincushion i le vasterival. wciaz sie łudze, ze beda w nowym ogrodzie :D

Arnika hortensje piękne są ale to krzewy lata i jesieni, a od wiosny tez trzeba mieć w ogrodzie kolorowo :lol2:

TAR te co wymieniłaś też mam, Twoich chciejstw nie znam

starburst - cudna, wielka - właśnie podobna do niej, z podwójnymi, potrójnymi kwiatami, tyle, że niebieska jest na targu do kupienia

pink pincushion - widziałam, ale mnie nie urzekła :no:

le vasterival - przepiękna, Rasia taka miała ale jakoś jej dalej nie pokazuje, nie wiem więc czy jej przeżyła:o