Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Nie mogę sfotografować u sąsiadki:( wyjechała, a przyjaźń przyjaźnią, muszę zapytać. Mój winobluszcz zarósł co mógł i nie widać. Jednak gwarantuję, że jak ma 25 cm do muru, to po nim nie łazi. Oplata się na kracie i wysuwa pędy na zewnątrz, a nie w stronę domu.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sadź i się nie przejmuj. Zawilgacanie muru nawet jeżeli jest prawdą (a jak pisałem, trochę w to wątpię), to w naszym przypadku o tyle nie ma znaczenia, że trochę ciężko zawilgocić styropian :) Zostaje jedynie nadmierne obciążenie. Jak duża jest ta ściana? Jeśli duża, to może po prostu z czasem, jak zielonego będzie już dużo, po prostu dodatkowo popodwiązywać grube gałęzie linkami do haków wkręconych gdzieś w podbitkę? U mnie tam trójklapowy rośnie po całej ścianie pięknie i nic z nim nie będę robił :)

No czy duża.... Taka typowa szczytowa ściana od stodoły. 5m szeroka i 8 w samym szczycie na wysokość. Tak jakoś bym nie chciała, żeby fajtnęła razem z pnączem po większej wichurze, przydatna jest trochę. Pomysł z linkami przedni, myślę, że jednak się zdecyduję na zielone coś. Zasłonięcie szpetoty tej ściany warte jest spróbowania jak to zadziała.

Jagna, jak rozrysuję co i jak musimy zrobić, żeby u nas zamontować linki bądź siatkę (myślę o tzw. leśnej), to wkleję u Ciebie. Ja też mam 2 ściany od pioruna na dwa piętra. Na tej od płn-zach 4 okna, a na drugiej od płn-wsch... 0 :sick:

Zanim siatkę szlag trafi, to winobluszcz, czy winorośl wzmocni się na tyle, że da sobie radę. Poza tym im dłużej o tym myślę, to wydaje mi się, że linki stalowe i tak trzeba będzie puścić od krokwi pod okapem dachu na sam dół, bo tej siatki to ładne kilka metrów na wysokość, a ona lubi się giąć.

A nie obciążają przewodów? U nas przy drodze było kilka takich słupów i wszystkie oczyścili.

Rośnie do oporu, czyli nie wiem :( . Podobno roczny przyrost średnicy to ok. 5 cm, a długości pędów w pierwszych sezonach do 6 m każdy. Z jednego sztobru u mnie w ciągu pierwszego sezonu wyrastało 3–5 pędów do 4 mb każdy. Pieniek grubiał z 1,5 cm średnicy nawet do 5-6 cm.

Se na chwilkie pozwolę, Gosia, jak coś to mów, zaraz zabiorę.

Tak wygląda pnącze w murze i tak się wciska w szczelinki:

IMG_1028.jpg

Każdą, nawet najmniejszą szczelinkę znajdzie i potem rozsadzi.

Konkretnie to zwyczajny swojski bluszcz był.

Właśnie usiłuje znowu odrosnąć. :evil:

Dzisiaj się za niego wezmę i znowu wszystko wyrwę!

Milin rósł z drugiej strony - było jeszcze gorzej.

Dlatego ostrzegam.

A wilgoć w domu - ależ mam, grzyb na ścianie południowej, bo tam był milin!

Ha bo to hedera taka mądra jest, ona jest zimozielona i włąśnie to śliczne zielone i u mnie przełazi przez wszystkie szpary między dechami w sraczyku ogrodowym :lol2:

Za to winobluszcz i inne winorośle nie są zimozielone i nie są tak agresywne - jak zawsze ma to i wady i zalety :cool:

moja winorośl pachnąca wygląda właśnie tak, dopiero w tym roku się mocniej rozrosła

foto_13.08.2014%2520003.jpg

ona przytrzymuje się tylko wąsami

foto_13.08.2014%2520005.jpg

za to bluszcz hedera helix

jest rewelacyjny ale na płocie, czy na specjalnych podporach którym nie zaszkodzi

foto_13.08.2014%2520006.jpg

tu widać jak przysysa się korzonkami do podłoża

foto_13.08.2014%2520009.jpg

Oj, piękna ta winorośl! Dodaje to niezaprzeczalnie ogromnego uroku.... wszystkiemu. Z linkami to myślę dwutorowo: albo zrobić zanim zacznie dobrze taki winobluszcz rosnąć, żeby wspinał się po nich, albo jak już się ładnie rozrośnie, to linki tylko jako zabezpieczenie przytrzymujące zieloną ścianę do ściany domu (nie wiem czy się jasno wyrażam). Pestka, mi się też wydaje, że z siatką leśną to się umordować można, mieliśmy ją krótko, ale miałam wrażenie, że ona żyje własnym życiem, ale też jej nigdy porządnie nie naciągnęliśmy, więc moje doświadczenia są mizerne.

A cz taki pięcioklapowiec da radę od północnej strony? I jak długo trzeba czekać aż zarośnie ścianę? Chciałabym dożyć widoku zielonej elewacji...