Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

U mnie podsadzone pod jałowcami, pigwowcami i rododendronem mają się bardzo dobrze. Tnę je okropnie, żeby nie zarastały sąsiadów. Pewnie z racji otulenia innymi roślinami nie przemarzają.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jakieś trzmieliny - 3, każda inna. Stare to niezbyt wysokie o zielonych z białym marmurkiem liściach. Jedną szczepkę z żółtościami posadziłam właśnie na próbę obok bluszczu. A co z tego wyjdzie to się okaże. Jest kilka odmian, ale nie mamz kasy ani głowy by kupować dużą ilość roślin by obsadzić szczelnie ogrodzenie. Bluszcz też przemarza (u mnie wygwizdów) ale przynajmniej mam go w dużych ilościach. Mam nadzieję, że pęcherznice latem zarosną ogrodzenie.

Gosiek, kto pisał o winobluszczach różnych ??? Nie Ty przypadkiem?

Winorośl amurska i winorośl wonna – powinny się swietnie sprawdzić na płocie.

tych potworów boję się - za ciężkie są na siatkę :no: ale TAR zafartowała mnie swoim przecudnie przebarwionym ,,winem" i muszę takie upolować... choć teraz chyba za późno w szkółce taką się teraz natknąć

A TAR ma co, jaki winobluszcz? Bo jeśli to ten sam co mój, to lekki na pewno nie jest. Ostatnio obluzowało się u nas mocowanie kraty do ściany. Trzeba było 4m2 położyć na ziemi i potem zawiesić znowu na hakach. Ledwo daliśmy radę we dwoje.

Ten mój też pięknie się przebarwia.

Ja ostatnio swój 3 letni jakże piękny jesienią winobluszcz wyszarpywałam z siatki i z rabaty.

Niestety rośliny posadzone obok niego nie miały żadnych szans... po 3 latach wyciągnęłam z ziemi jakieś 3 taczki korzeni grubości węża boa :(

a posadzone miałam tylko 3 roślinki... uważam że to piękna roślina jeśli ktoś ma dużą działkę i gdzieś tam w oddali posadzi sobie winobluszcz....

Gosiek co do pęcherznic to faktycznie rosną dość szybko ale może nie aż tak jakbyś sobie życzyła... trzeba je wiosną nisko przycinać żeby się pięknie rozkrzewiły. Może pokażę Ci jak to było u mnie ...

rok 2011

01.jpg

rok 2014

DSC02292.jpgDSC02346.jpg

oczywiście zdjęcia niebawem usunę :)

mugatka, nie usuwaj :no: szczególnie, że w temacie porównawczym - pięknie Ci się rozrosły. U nas nie będą miały aż tyle słońca

Winobluszcz - ok... ale po drugiej stronie płotu by właśnie nie konkurował korzeniami z ,,naszym" bluszczem - tak mąż zdecydował :cool:

W KOŃCU JESTEŚ :lol: ależ się cieszę :yes: i trzymam Cię za słowo, że zarosną :cool:

to moje 3-latki, ciete co roku bardzo mocno, obecnie maja ok. 170 cm. z wiosna przyciete do 50 cm byly

DSC_0138.JPG

tych potworów boję się - za ciężkie są na siatkę :no: ale TAR zafartowała mnie swoim przecudnie przebarwionym ,,winem" i muszę takie upolować... choć teraz chyba za późno w szkółce taką się teraz natknąć

moj to 5-listkowy, wyhodowany z jednej sadzonki, odcinalam tylko patyczki i wsadzalam do ziemii, wzdluz ogrodzenia. moge ci naciac takich patyczkow kiedy bede przycinala. w sumie mozna i jesienia i wiosna patyczki wtykac.

Musi mieć masę słońca u Ciebie, TAR. Jest cudowny.

Poradźcie, Dziewczyny. Wpadłam na pomysł, żeby posadzić go przy moim płocie wierzbowym, Ale od strony pustej działki po wschodniej stronie. Niech się pnie i przełazi pędami na moją stronę. Będzie mieć cały dzień do mniej więcej 18 słońce. Wierzby są o tej porze roku nie ładne, a mam taki kawałek, który nie jest obsadzony krzewami i nie chcę tu nic takiego sadzić. To byłoby tło dla traw ozdobnych.

to moje 3-latki, ciete co roku bardzo mocno, obecnie maja ok. 170 cm. z wiosna przyciete do 50 cm byly

DSC_0138.JPG

moj to 5-listkowy, wyhodowany z jednej sadzonki, odcinalam tylko patyczki i wsadzalam do ziemii, wzdluz ogrodzenia. moge ci naciac takich patyczkow kiedy bede przycinala. w sumie mozna i jesienia i wiosna patyczki wtykac.

mówisz, że patyczki i teraz można wtykać :rolleyes: to popróbuję udziabać po drodze - są miejsca, gdzie wydaje się taki w kolorze jak Twój. Patyczek zdrewniały?

E tam, to prawda, że jest ekspansywna i rośnie bardzo szybko, ale pięknie się przebarwia.

Gosiek, nawet jak potniesz na dłuższe kawałki, położysz płasko na ziemi i przysypiesz nieco, to się ukorzenią. Tylko trzeba troszkę poić, żeby nie wyschły. Pancerne są :)

E tam, to prawda, że jest ekspansywna i rośnie bardzo szybko, ale pięknie się przebarwia.

Gosiek, nawet jak potniesz na dłuższe kawałki, położysz płasko na ziemi i przysypiesz nieco, to się ukorzenią. Tylko trzeba troszkę poić, żeby nie wyschły. Pancerne są :)

slusznie, wyglad rekompensuje wszystko. ja swoj trzymam w ryzach i regularnie wycinam niechciane galezie