Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Też. Nie wrzucam tylko cytrusowych skórek.

Kości się baaaa...rdzo długo rozpadają, więc niechętnie, ale można połupać przed wyrzuceniem.

Muszę spróbować tego:

Szybki kompost z Bokashi i resztek kuchennych

Potrzeba szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika (może być również worek foliowy). Najlepiej używać specjalnego pojemnika do robienia kompostu z bokashi. Pojemnik ma kranik, żeby można było spuszczać nadmiar płynu. Jeśli używa się zwykłego wiadra, to trzeba w dolnej części wywiercić dziurę, którą będzie można zatykać.

W pojemniku układa się kolejno warstwami odpadki wraz z 2-3 łyżkami bokashi i ugniata, po czym szczelnie zamyka się pojemnik. Pełny pojemnik odstawia sie na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, ale nie na słońce. Bokashi z odpadków kuchennych ma przyjemny słodko-kwaśny zapach i często na powierzchni białawy nalot. Używa się go jako nawozu i jest to idealny recykling dla odpadków kuchennych.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tłuszcze to już obowiązkowo w kompost.

W sumie u nas wszystko organiczne idzie w kompost, skórki cytrynowe też bo są szorowane w gorącej wodzie przed użyciem/spożyciem.

A Emy w kompoście dają radę, to prawda. :D

Myję wszystkie owoce, warzywa, ale jakoś bałam się wrzuca skórek cytryn i pomarańczy. Za to bananowe wrzucam. Suszonych, rozkruszonych bananowych skórek nie lubią mszyce podobno. ktoś mi mówił, że dobrze robi rozsypywanie na rośliny.

Mam nowego sąsiada. Zamiast kompost zrobić to co zetnie za płot wynosi i co jakiś czas spala. :mad:

to możemy sobie podać ręce:D

mój jeszcze nie mieszka ale bywa i nie wynosi za płot tylko składuje miesiącami od mojej strony a plac ma ok.1tys.m2 i co jakiś czas pali:mad:

właśnie w ostatnią piękną niedzielę tak mnie uszczęśliwił :bash: zrobiłam 2 prania, wystawiłam na taras, sama pracowałam nad poszerzaniem rabatek od jego strony, upajałam się słoneczkiem i szumem drzew gdy spowił mnie gęsty, śmierdzący dym:mad: to sąsiad palił mokre śmieci podniecając ogień palnikiem gazowym...

nie wytrzymałam, zwróciłam uwagę że nie życzę sobie smrodu i że jest zakaz palenia bo po to jest ustawa śmieciowa żeby wszystko zbierała firma specjalistyczna, na to on pyta czy samochody jeżdżące drogą też mi przeszkadzają? mówię że tak i nie tylko mnie bo wszyscy mieszkańcy zawnioskowali żeby ustawić znak ograniczenia prędkości do 30-stki. Żonka stała obok z założonymi rękami ale się nie odzywała... on tez już się nie odezwał, sypnął trochę piachu na ogniska ale też położył na niego wielką mokrą tekturę i odjechali. A ognisko zaraz się rozbuchało... przeciągnęłam węża i zlałam wodą.

chyba już nie będą mi się kłaniać......

wniosek z tego, ze zawsze jakis debil sie znajdzie u kazdego. niestety my tez mamy (lub mielismy) klopot z sasiadem, nie syfi na szczescie za to jest halasliwy

nie wiem jak to u mnie będzie bo w czasie budowy sąsiada gdy pomagał nastoletni synek to radio cały dzień ryczało na całą wieś:mad: a okno jego pokoju jest od mojej strony.... jedyna nadzieja że synek zdąży dorosnąć i samodzielnie zamieszkać zanim ta ich budowa się zakończy:D

Niedaleko mnie domek letniskowy ma "amerykanka" , Polka mieszkająca w Stanach. Sąsiad jej palił systematycznie wszelkie ogrodowe resztki do czasu. Zamiast z nim najpierw porozmawiać zadzwoniła po straż pożarną, przyjechali na zgłoszenie i wlepili mu 500 zł kary (wg jej wersji), dobrze ze colta nie użyła:D A tak w ogóle to b. fajna sąsiadka,