Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

One rosną w jednej linii, wzdłuż płotu? Jak duże są? Najlepiej byłoby je wykopać i posadzić na nowe miejsce, na nadsypanej rabacie. To ryzyko i ciężka robota.

Przesadzaliśmy ponad 8-letnie leszczyny. 9 sztuk i wszystkie dobrze to zniosły. Nie przygotowywaliśmy ich wcześniej. Udała się też akcja z kilkoma jałowcami, trzmielinami, tamaryszkami, kaliną i berberysami. Odchorowały, ale żyją. Przenosiliśmy je na wyższe miejsce, bo podmakały.

Może ograniczenie przed nimi zrobić / oparcie dla ziemi i dopiero nadsypać rabatę. Zależy jak wysoko chcesz.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poza okresem zatopienia, u mnie sucho i twardo, to była podła ziemia do zasypania stawu. Tylko na wierzchu ma trochę lepszej gleby.

W linii gdzie chcę sadzić pęcherznice mam trzy klony brilantissum, jakiś spory czerwony red king chyba? i drumondi - ich na pewno nie ruszę. To samo dotyczy perukowców. Mały po przesadzeniu nie doszedł do siebie :(

Dlatego też zastanawiam się w ogóle nad wyniesieniem, czy je robić? Będę robić nawadnianie kropelkowe - inaczej nic z tego ogrodu nie będzie

Może podkłady kolejowe?

Jest na allegro sprzedawca, ma po 25 zł/szt. Za dodatkowe 10 tnie wzdłuż lub w poprzek

http://allegro.pl/podklady-kolejowe-starouzyteczne-i5231922309.html

Sorry, wcięło tego posta :sick:

Ja zamówiłam 26 sztuk przeciętych na pół wzdłuż, bo muszę ograniczniki dla żwiru przy drodze zrobić i przy okazji powstanie podstawa pod taras przy wyjściu gospodarczym. To koszmarne miejsce u mnie w tej chwili :(

:lol2:

A ja dziś posadziłam 3 wiśnie, 2 brzoskwinie, jednego klona czerwonolistnego i jednego flamingo, jarząb szwedzki, 3 aronie, 3 borówki amerykańskie, 2 pierisy, 2 fioletowe (tym razem mam nadzieję!) wisterie, 15 róż Rapsody in Blue, 8 trzmielin fortunea biało obrzeżonych. UF..... ale czuję się świetnie

Gosiek, niezlie poszłaś :D pęcherznice wszystkie Diabolo, czy trochę też złotych

dorka pies był bardzo grzeczny, na stare lata się socjalizuje :o.... byle jej nie dotykać ;)

pestka to same czerwone ,andre, 25 sztuk ale na szczęście dostała rabat, więc jakoś to wytrzymałam. Ma być czerwieńsza od ,diabolo'

Zobaczę czy da efekt ciemnej ściany, choć nie wszędzie było dla niej miejsce - w linii rosną też inne krzewy i na razie tak zostanie :rolleyes:

Teraz mam problem jak odciąć całą rabatę, czyli praktycznie 98% ogrodu od reszty - na prosto czy z falą? Niestety z balkonu nie widzę całości bo świerk mi zasłania całą lewą stronę ogrodu, a z dołu to jakoś słabo widać ;)

Gosiek,

to kawał roboty masz za sobą.

Teraz tak czyściutko się płot i otoczenie prezentuje :D Też jestem ciekawa koloru.

Ja popełniłam pierwszą rabatę u siebie, tylko aparat mi się zeźlił i foty nie mogę zgrać. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie się uda :cool:

:hug::hug::hug:

Ja tylko mam nadzieję, że sucha wiosna to później będzie mokro bo...

przyjdzie nam krowinek uprzedać:confused:

Podlewaj kochana i patrz jak pięknie rosną:)

czemu je chcesz sprzedać :o Może trza je do szlaucha z wodą podłączyć.... tylko skąd trawę brać

Też BARDZO czekamy na deszcz...

rolnikowi to nigdy nie dogodzi albo za mokro, albo za sucho, albo zimno, albo za ciepło.... sorry taki mamy klimat :rolleyes: (bardzo się jej to udało ;) )

idę podlewać :sick: