Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Gosiek i inne właścicielki pięknych ogrodów

podzielcie się ze mną wiedzą jak katalogujecie, zapisujecie, zapamiętujecie(?) nazwy, odmiany waszych roślin. Przecież jest tego w miarę upływu lat dziesiątki a moze setki. Mój ogród ma trzy lata, stale coś zamawiam, dosadzam i zaczynam sie gubić. Z pewnością ułatwione zadanie mają właściciele ogrodów zaprojektowanych przez profesjonalistów a jak ma sobie radzić amator?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Net mi siada, ci o napiszę, to rozłącz mnie :sick:

Amelia te ciemne pęcherznice to przesadzane w ubiegłym roku lady in red i jeszcze coś innego Diable d'oro?, wszystkie razem z diabolo pięknie owocują :lol2:

TAR dziękuję, sklep ma fajne ostróżki w ofercie, muszę poczytać :rolleyes:

Wyjątkowo dużo wody daję w tym roku moim roślinom, stąd pierwsze kwitnienie żylistka, jaśminów i takie dorodne hortensje.

moja najnowsza miłość ,Magicial candle,

zdjecia%252520z%252520karty%25252021.06.2015%252520064.jpg

to jest jedna roślina - od rododendrona z lewej - do kamyka na pierwszym planie z prawej :yes:

Ma całą masę pąków

gdy zakwitnie wygląda tak

foto_2.09.2014_ogrod%252520009.jpg

niestety wymaga podpór

wyglada tak (zdjecie zapozyczone z netu), w domu mam fotke z kwitnienia w ub. sezonie

chociaz tu nazwana jest blueberry pie ale to dokladnie ta:

http://a400.idata.over-blog.com/3/84/16/03/Vivaces/Delphinium/Delphinium-Highlander-Blueberry-Pie-2.jpg

http://a405.idata.over-blog.com/3/84/16/03/Vivaces/Delphinium/Delphinium-Highlander-Blueberry-Pie.jpg

przecudnej urody, już teraz wiem czego szukać :yes:

Gosiek i inne właścicielki pięknych ogrodów

podzielcie się ze mną wiedzą jak katalogujecie, zapisujecie, zapamiętujecie(?) nazwy, odmiany waszych roślin. Przecież jest tego w miarę upływu lat dziesiątki a moze setki. Mój ogród ma trzy lata, stale coś zamawiam, dosadzam i zaczynam sie gubić. Z pewnością ułatwione zadanie mają właściciele ogrodów zaprojektowanych przez profesjonalistów a jak ma sobie radzić amator?

pozdrawiam

zapraszam na pinteresta - tam pozapisywałam sobie różne pomysły na etykiety

a29b84a5fc9901476a119bc1a0d756ac.jpg

tu więcej https://www.pinterest.com/marcjannao/ogr%C3%B3d/

widziałam też na ogrodowisku widelczyki jednorazowe powbijane przy roślinkach, z opisem rośliny na trzonku ;)

Ogólnie staram się pamiętać, ale cóż, pewnych spraw nie przeskoczę... zdarza mi się zapominać, ale gdy przechodzę obok... roślinka mi się przedstawia i mówi... np. tawlina jestem :cool: :lol2:

piszesz o bylinach z olsztyna czy o bylinowym raju? bo i tu i tu maja spory wybor

swoje jezówki rownie przecudne mam z olsztynowych bylin - biale, limonowe, wielokolorowe, pierzaste, wieloplatkowe - kolory zarówiaste, różowosci pudrowosci, w tym roku widze ze beda zarabiscie kwitly, bedzie co pokazac.

apropos etykietek i nazw u mnie pozostaje jedynie pamiec i to co mam w kompie, moje białe paszczaki zawsze uwazaja, ze mam za duze nieporzadki ;) wyciagna kazda etykiete, kazdy patyczek czy nawet te plastikowe białe tabliczki, umecza sie we dwojke ale wyciagna. poza tym to tak nieszczegolnie ladnie wyglada. zawsze mam problem z fotografowaniem drzewek, ktore sa przypalikowane i osznurkowane - niby wlasciwie, niby estetycznie ale nie podoba mi sie to wcale :D

Pestka, kolorowo u mnie tylko fragmentami, teraz walczę z rabatą wyniesioną - może taką pseudo rabatą. W oczekiwaniu na rozprowadzenie wody dłubię w jednym miejscu i jadę rabatą zamiast wzdłuż, to do przodu ogrodu. Totalnie się pogubiłam, część roślin powsadzałam, nad resztą dumam :o

poradzicie coś dziewczyny?

DSC_0022.JPG

to widok z balkonu - na początku miesiąca tak wyglądało - zaczątek tej rabaty to ta kupka ziemi pod wierzbą