Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Gosiu nie od razu Kraków czy coś tam innego zbudowano;) za rok, jak sie wszystko rozrośnie będziesz podziwiać :yes: chociaż już masz piękny widok z balkonu:rolleyes: jaka przestrzeń!

jak długo masz tę hortensję magical candle? na jaką wysokość ją tniesz? ja wiosną kupiłam 2 magical moolighty ale malutkie jeszcze, mają po 5 gałązek:( a kwiatów jeszcze ani widu ani słychu...

do podpierania ciężkich gałęzi zamówię u znajomego dłubaka coś na kształt komunistycznego stojaka na sztandary, mam jeden oryginalny a drugi zrobiony na jego wzór i elegancko podpierają różę parkowe:yes: potrzebuję jeszcze "tylko" 9 ( na razie) dla hortensji;)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosiu, nie narzekaj. Posadziłaś, a teraz roślinki muszą się rozrosnąć. Sama wiesz, że to szybko pójdzie. U mnie to samo na różanej rabacie. Krzewów od metra, a goło. Kwiatek tu i ówdzie. Też myślałam, głupio, że efekt zobaczę od razu, a one przecież muszą się ukorzenić, zaaklimatyzować i dopiero będzie pięknie. Za rok :-D

Fajna górka będzie :)

juz wszystko zostalo napisane, rozrosnie sie :D

nie wiem dlaczego nie dostajecie powiadomien:rolleyes: moze przez to ze mam teraz dwa konta guglowskie zsynchronizowane kompowe i tabletowe, nie wiem. w kazdym razie foty nowe jakies sa a od Gosi tez mimo subskrypcji powiadomien nie dostaje. troche do bani ten gugel ;) zalozylam sobie printeresta - porazka, usuwam w podskokach, nie lezy mi calkowicie, caly czas tez nie moge sie przekonac do photobucket'a.

nakupiłam dziś znowu w Żabieńcu :rolleyes: - trawy, trawki, dzwonków od jasnej anielki, i moje ukochane tawułki... potem obfocę i opiszę

Pocieszajcie mnie ale ta rabata mnie wkurza na maksa, tym bardziej, że własnym potem okupiona :lol2:

TAR nie zwiewaj z pinteresta, jest genialny do zapisywania wybranych przez Ciebie zdjęć :yes: dawaj link

kobieto kochana nie wiem jak to sie "je". zalogowalam sie, bo chcialam cos zobaczyc waznego a inaczej nie mozna bylo, nawet hasla nie pamietam:rolleyes: poza tym zrazenie nastapilo, bo to taki troche inny szajsbuk, nie podoba mi sie ani troche:no:

lepiej pokazuj zdobycze :D

co do górki, zrobilabym ja troche inaczej, nie tak rowno, troche dołków troche wzniesien, bardziej jak fala albo tarasami i podosadzalabym tez soliterowe wyzsze roslinki np. cos szczepionego na pniu, bede mojego skalniaka wyspe przearanzowywac to obfoce krok po kroku. moze dodałabys jakies kamienie/pienki, trawki fontannowe i efekt bedzie juz inny. baze masz bardzo fajna, moze troszke wystarczy podopieszczac :)

kobieto kochana nie wiem jak to sie "je". zalogowalam sie, bo chcialam cos zobaczyc waznego a inaczej nie mozna bylo, nawet hasla nie pamietam:rolleyes: poza tym zrazenie nastapilo, bo to taki troche inny szajsbuk, nie podoba mi sie ani troche:no:

lepiej pokazuj zdobycze :D

no nie wiem....

Możesz sobie ustawić oglądanie pinów przez ogól albo tylko dla siebie... ja przez pestkę tam wlazłam, dodałam też sobie pinteresta i mam prawie zawsze ikonkę. Mogę więc sobie większość zdjęć które mi się podobają kliknąć i od razu do swojego albumu dodać :lol2:

zdobycze muszę obfocić i opisać

co do górki, zrobilabym ja troche inaczej, nie tak rowno, troche dołków troche wzniesien, bardziej jak fala albo tarasami i podosadzalabym tez soliterowe wyzsze roslinki np. cos szczepionego na pniu, bede mojego skalniaka wyspe przearanzowywac to obfoce krok po kroku. moze dodałabys jakies kamienie/pienki, trawki fontannowe i efekt bedzie juz inny. baze masz bardzo fajna, moze troszke wystarczy podopieszczac :)

Tam nie jest równo :no: właśnie kombinuję co z kupionych iglaków wy tam pasowało. Na razie na serio rośnie świecznica (na samym środku) i hortensje docelowa wys do 150 cm, jedna kępka prosa rózgowatego 'Rotstrahlbusch' - dokupiłam dziś dwie sztuki

kupiłam:

miskant chiński 'Kleine Fontäne'

zdjecia%252520z%252520karty%25252025.06.2015%252520084.jpg

tawuła van Houtte'a 'Gold Fountain'

zdjecia%252520z%252520karty%25252025.06.2015%252520082.jpg

tawuła japońska 'Golden Princess' - to ich starsza koleżanka

zdjecia%252520z%252520karty%25252025.06.2015%252520090.jpg

tawuła japońska 'Japanese Dwarf' - niziutkie różowe cudo brzęczące stadami owadów ;)

zdjecia%252520z%252520karty%25252025.06.2015%252520073.jpg

dzwonki tam się nie nadadzą raczej bo wolą suche miejsce, posadzę je pod domem, ale skoro TAR z doświadczenia pisze, że nie lubią za sucho to znajdę im inne miejsce

zdjecia%252520z%252520karty%25252025.06.2015%252520075.jpg

pokarało mnie - kupiłam 3 szt trzcinnika piaskowego - pan twierdził, że kępowa :sick: a tu czytam, że ekspansywna i przez rozłogi się rozłazi :mad:

zdjecia%252520z%252520karty%25252025.06.2015%252520089.jpg

chyba, że pan prawdę powiadał

pestka nie chcesz może na swoje hektary trzech ślicznych trawek :rolleyes:

Edytowane przez Gosiek33

u siebie też zadam pytanie

Amelio - zaczynam być na etapie wyboru - stacja uzdatniania wody - jaki model wybierasz i dlaczego ten?

Weszłam na Bartyckiej do pawilonu z filtrami by dowiedzieć się czegoś z pierwszej ręki. Dowiedziałam się, że zacząć trzeba od badania wody by wiedzieć jakie urządzenie dobrać. Badanie za 140 PLN :o

Za to urządzenie poniżej 300 zł i co roku niecałe 200 za wymienny środek (opcja bez soli)

Przy cenie o której piszesz - 2500 to duża różnica. A ja zielona jak szczypiorek na wiosnę. Zero wiedzy w temacie.

Wiem tylko o osadzającym się kamieniu na kranach i w sedesach, garnki po gotowaniu wody mają białą obwódkę i bez ostrej ściereczki ani rusz nie daje się doczyścić. Woda z wodociągu, badana, ,trzymająca normy wszelakie'

czy możesz mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co powinnam wybrać?

ps przeleciiałam wątki na FM ale i tak nie potrafię odnieść tego do swojej sytuacji

z czego jest ten bezsolny wymienny środek, który ma zmiękczyć wodę? do zmywarek dodaje się specjalną sól, do pralek też kostki zmiękczające ale wkład wymieniany raz w roku:o? nie słyszałam o takim wynalazku.... wiesz coś dokładniej na czym to polega? dali Ci jakąś ulotkę?

te które mi polecano stacje uzdatniania wody dobiera się wg ilości zużywanej wody w domu a nie wg twardości

już przenoszę się tu dyskusją ;)

niestety nie zapisałam sobie modelu, który pani prezentowała - jest to być może Big-Blue - w każdym razie niebieski był

na oko to taki albo podobny

http://hydrolife.pl/pl/p/FH10B1-B-WB-10-narurowy-zestaw-filtrujacy-typu-Big-Blue-z-mosieznym-przylaczem-1%2C-komplet-zawiera-10-korpus-BB%2C-plyke-wraz-z-wkretami%2C-klucz%2C-cisnieniomierz-oraz-akcesora-PROMOCJA-BAKTERIOSTATYCZNY-DYSK-CENTRUJACY-GRATIS/339

Pani z oczyszczalni ścieków w Konstancinie instruowała mnie, że całkowite oczyszczanie wody wyjaławia wodę i nie jest on najzdrowsza do picia :rolleyes:

Warszawska woda ma dość paskudny smak, natomiast u mnie głębinowy odwiert, woda monitorowana, smaczna... gdyby nie ten osad na bateriach i w sedesach.... o pralce nie wspomnę

ciąg dalszy

O czytajcie a znajdziecie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228110-Filtry-%28korpusy%29-Big-Blue-problematyczny-dobor-prosze-o-pomoc

z tej dyskusji teoretycznie wyszło mi, że wystarczy taki korpus#14

tyle, że przydało by się faktycznie badanie wody by mieć pewność co powoduje osady na kranach :rolleyes:

z czego jest ten bezsolny wymienny środek, który ma zmiękczyć wodę? do zmywarek dodaje się specjalną sól, do pralek też kostki zmiękczające ale wkład wymieniany raz w roku:o? nie słyszałam o takim wynalazku.... wiesz coś dokładniej na czym to polega? dali Ci jakąś ulotkę?

te które mi polecano stacje uzdatniania wody dobiera się wg ilości zużywanej wody w domu a nie wg twardości

nie powiedziano mi nic więcej, trzeba zacząć od badania wody

tylko zapamiętałam, że jednorazowe duże (cokolwiek to znaczy) zużycie wody może skutkować spadkiem ciśnienia

a tu tekst mniej więcej taki jaki mi pani z oczyszczalni przedstawiła

– Stosowanie filtrów również nie zapewni nam czystszej wody, gdyż biologicznie i fizykochemicznie jest już ona bezpieczna, filtr ogranicza jednak ilość niektórych pierwiastków w wodzie, w tym wapnia i magnezu. Taką wodę stosować można do gotowania herbaty czy kawy, gdyż w czajniku nie będzie się osadzał kamień, jednak nie należy jej pić zamiast zwykłej wody; właśnie z tego względu, że pozbawiona jest ona wielu pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a które to właśnie woda dostarcza w znacznym stopniu – podkreśla dietetyk.

Edytowane przez Gosiek33