Gosiek33 22.07.2015 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Myślę o takiej, która i pięknie zakwitnie, i pięknie zaowocuje na czerwono Czy taka jest kalina koralowa? A jakie u Ciebie rosną? mam taką, w tym roku pięknie kwitła, a teraz ma całą masę kuleczek, które jesienią będą czerwone tak wiosną kwitnie - nie znajduję zdjęcia w kulkach, potem zrobię i pokażę, choć aparat mi szwankuje o zdjęcia są do niczego a takie kwiaty ma kalina koralowa, ale ona u mnie w złym miejscu rośnie więc nie może pokazać pełni swojej urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 22.07.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Piękne nasadzenia Śliczne te hakonechloy. Ja też posadziłam kilka szutk, tylko moje na razie malunie. Czekam, aż się rozrosną Czy można spytać, gdzie kupowałaś sadzonki tych trawek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.07.2015 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Hej Drimeth u Melona (na Puławskiej) co jakiś czas mają po kilka sztuk Widzę, że potrzebuje sporo wody. Ta odmiana szybko rośnie, Widzę, że już po 2 tygodniach zmężniała i rozrasta się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 22.07.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Hej Gosiu, o to tam po trawy nie dotarłam. Moje maleństwa zamawiałam przez internet. To dobrze, że lubi wodę, bo u mnie ma pod dostatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.07.2015 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Najczęściej bywam u Melona, w Żabieńcu, a czasem wypuszczam się do Grąbczewskich (tam głównie hortensje kupuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 22.07.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Ja większość roślin mam z Żabieńca. Sporo, szczególnie okrywowych, kupiłam w ogrodniczym w Ustanowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.07.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Ustanów to już bliżej Ciebie? dla mnie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 22.07.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Gosiu, pięknie dziękuję za fotki Ta pierwsza kalina, to jak się dokładnie nazywa? A druga też ma czerwone owoce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.07.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Tomkowa, tu masz listę z opisami i zdjęciami kalin http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Viburnum&lang=1 Dwie bardzo ciekawe kaliny: Kalina wonna (Viburnum farreri, inaczej V. fragrans) zakwita bladoróżowo tuż po ustąpieniu mrozów. Kalina różowa 'Dawn' (Viburnum bodnantense) ma kwiaty mocno różówe i kwitnie od listopada do stycznia. Ja mam kalinę koralową (Viburnum opulus) 'Roseum', inaczej buldeneż. Bezproblemowa i kwitnie szaleńczo co roku od małego krzaczka. Kupiona w Żabieńcu 4 lata temu. Przyrosła 5 razy przez ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.07.2015 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Tomkowa, tu masz listę z opisami i zdjęciami kalin http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Viburnum&lang=1 Dwie bardzo ciekawe kaliny: Kalina wonna (Viburnum farreri, inaczej V. fragrans) zakwita bladoróżowo tuż po ustąpieniu mrozów. Kalina różowa 'Dawn' (Viburnum bodnantense) ma kwiaty mocno różówe i kwitnie od listopada do stycznia. Ja mam kalinę koralową (Viburnum opulus) 'Roseum', inaczej buldeneż. Bezproblemowa i kwitnie szaleńczo co roku od małego krzaczka. Kupiona w Żabieńcu 4 lata temu. Przyrosła 5 razy przez ten czas. dzięki pestka za podpowiedź, właśnie wracam z ogrodu a tam żadnych metek te dwie o których piszesz mam na uwadze. Jak już będę mogła na serio w ogrodzie działać to z pewnością jeszcze takie u mnie zawitają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 22.07.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Dziękuję Wam bardzo :hug:Już planuję wycieczkę do Żabieńca Teraz ją mogę sadzić? Pestko, na jakim stanowisku rośnie u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.07.2015 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 z doniczki możesz sadzić cały rok, do czasu aż ziemia nie zmarznie tylko lepiej pod wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.07.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Kaliny grymaśne nie są. Sadź gdzie ci pasuje, byle nie w cieniu. Gosiek, te dwie też chcę przyhołubić u siebie. Jakbyś spotkała, daj znać Fajne, bo troszkę koloru mają i kwitną w bardzo niekwiatowych terminach. Mam u siebie oczara pośredniego żółto kwitnącego wczesną wiosną. Zdarzyło mu się nawet w lutym. http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Hamamelis&lang=1 Ale oczary bardzo wolno rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 23.07.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Gosiu, tak, Ustanów do mnie bliżej. Pesteczko, u sąsiada rośnie kalina schowana w cieniu ogromnych żywotników. Kwitła przepięknie w tym roku. Niestety nie wiem co to za odmiana. Tak jak pisałaś widać, że to nie jest Kapryśne drzewko. Tomkowa, jeśli mogę coś poradzić. To do Żabieńca tylko z listą zakupów Oni mają tak dużo roślin w przeróżnych odmianach, a co jedna to zachwyca. Można wyjechać z naprawdę sporymi zakupami I koniecznie pytaj o kartę stałego klienta. Co prawda rabaty dają tylko na rośliny, a nie na podłoża czy nawozy, ale przy większych zakupach zniżki są całkiem spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.07.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 U mnie też kalina koralowa jest w całkowitym cieniu pod dębem i ładnie kwitnie, tylko mszyce ją wyjątkowo lubią one w ogóle lubią kaliny ale tą szczególnie... kalina wonna kwitnie mi co roku najobficiej w listopadzie-grudniu:D wiosną mniej, a zdarzyło sie jej kwitnąć też we wrześniu:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 No, proszę jaki fajny krzew ta kalina. Bardziej od niej lubię chyba tylko derenie. Też sąniegrymaśne, pancerne i obmian dużo. W Żabieńcu mam zniżkę 7% od kilku lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.07.2015 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Pomyliło mi się - chyba wonną mam - pachnie wiosną jak perfumeria? Dopiero w tym roku gdy dużo podlewałam długo kwiat i zapach się utrzymywały buldeneż ubóstwiają mszyce za to chyba TAR ma kalinę różową 'Dawn' - na śniegu kwitnie i tej mi brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 23.07.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Ja to bym tylko palcem pokazała, które drzewo.. i co najwyżej kierowała.. Nooo przecież kierownik prac musi być... ZDOLNA I SILNA Z CIEBIE DZIEWCZYNKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.07.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 dziś zgłosiłam zwalone drzewo i złożyłam w gminie wnioski o ocenę innych sosen i ich ewentualne wycięcie (2 wyglądają na zarażone, choć jeszcze igły mają). pani zaproponowała odebranie tego drewna - oczywiście powiedziałam o masie konarów i gałęzi), podyktowałam telefon a już po kilku godzinach miałam odzew... na jutro jestem umówiona na odebranie tego wiatrołomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 23.07.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Mam tą różową kalinę ale, że ona Dawn to nie wiedziałam. Niesamowicie pachnie prawie przez całą... zimę Jak taka sympatyczna jak ta ostatnia to pod koniec stycznia zaczęła kwitnąć i chyba jeszcze w kwietniu pachniała. Hortensje te co w zeszłym roku nakupiłam zaczynają kwitnąć... i za cholerę nie wiem gdzie co wsadziłam:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts