Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Myślę o takiej, która i pięknie zakwitnie, i pięknie zaowocuje na czerwono :) Czy taka jest kalina koralowa? A jakie u Ciebie rosną?

mam taką, w tym roku pięknie kwitła, a teraz ma całą masę kuleczek, które jesienią będą czerwone

tak wiosną kwitnie - nie znajduję zdjęcia w kulkach, potem zrobię i pokażę, choć aparat mi szwankuje o zdjęcia są do niczego :(

Kopia%252520dzialka%2525202.06.2015%252520112.jpg

a takie kwiaty ma kalina koralowa, ale ona u mnie w złym miejscu rośnie więc nie może pokazać pełni swojej urody

Kopia%252520dzialka%2525202.06.2015%252520109.jpg

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa, tu masz listę z opisami i zdjęciami kalin http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Viburnum&lang=1

Dwie bardzo ciekawe kaliny:

Kalina wonna (Viburnum farreri, inaczej V. fragrans) zakwita bladoróżowo tuż po ustąpieniu mrozów.

Kalina różowa 'Dawn' (Viburnum bodnantense) ma kwiaty mocno różówe i kwitnie od listopada do stycznia.

Ja mam kalinę koralową (Viburnum opulus) 'Roseum', inaczej buldeneż. Bezproblemowa i kwitnie szaleńczo co roku od małego krzaczka. Kupiona w Żabieńcu :) 4 lata temu. Przyrosła 5 razy przez ten czas.

Tomkowa, tu masz listę z opisami i zdjęciami kalin http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Viburnum&lang=1

Dwie bardzo ciekawe kaliny:

Kalina wonna (Viburnum farreri, inaczej V. fragrans) zakwita bladoróżowo tuż po ustąpieniu mrozów.

Kalina różowa 'Dawn' (Viburnum bodnantense) ma kwiaty mocno różówe i kwitnie od listopada do stycznia.

Ja mam kalinę koralową (Viburnum opulus) 'Roseum', inaczej buldeneż. Bezproblemowa i kwitnie szaleńczo co roku od małego krzaczka. Kupiona w Żabieńcu :) 4 lata temu. Przyrosła 5 razy przez ten czas.

dzięki pestka za podpowiedź, właśnie wracam z ogrodu a tam żadnych metek :no:

te dwie o których piszesz mam na uwadze. Jak już będę mogła na serio w ogrodzie działać to z pewnością jeszcze takie u mnie zawitają :yes:

Kaliny grymaśne nie są. Sadź gdzie ci pasuje, byle nie w cieniu.

Gosiek, te dwie też chcę przyhołubić u siebie. Jakbyś spotkała, daj znać :) Fajne, bo troszkę koloru mają i kwitną w bardzo niekwiatowych terminach.

Mam u siebie oczara pośredniego żółto kwitnącego wczesną wiosną. Zdarzyło mu się nawet w lutym.

http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Hamamelis&lang=1

Ale oczary bardzo wolno rosną.

Gosiu, tak, Ustanów do mnie bliżej.

Pesteczko, u sąsiada rośnie kalina schowana w cieniu ogromnych żywotników. Kwitła przepięknie w tym roku. Niestety nie wiem co to za odmiana. Tak jak pisałaś widać, że to nie jest Kapryśne drzewko.

Tomkowa, jeśli mogę coś poradzić. To do Żabieńca tylko z listą zakupów :) Oni mają tak dużo roślin w przeróżnych odmianach, a co jedna to zachwyca. Można wyjechać z naprawdę sporymi zakupami ;) I koniecznie pytaj o kartę stałego klienta. Co prawda rabaty dają tylko na rośliny, a nie na podłoża czy nawozy, ale przy większych zakupach zniżki są całkiem spore.

U mnie też kalina koralowa jest w całkowitym cieniu pod dębem i ładnie kwitnie, tylko mszyce ją wyjątkowo lubią:mad: one w ogóle lubią kaliny ale tą szczególnie...

kalina wonna kwitnie mi co roku najobficiej w listopadzie-grudniu:D wiosną mniej, a zdarzyło sie jej kwitnąć też we wrześniu:o

Pomyliło mi się - chyba wonną mam - pachnie wiosną jak perfumeria? Dopiero w tym roku gdy dużo podlewałam długo kwiat i zapach się utrzymywały :D

buldeneż ubóstwiają mszyce :(

za to chyba TAR ma kalinę różową 'Dawn' - na śniegu kwitnie i tej mi brak :)

dziś zgłosiłam zwalone drzewo i złożyłam w gminie wnioski o ocenę innych sosen i ich ewentualne wycięcie (2 wyglądają na zarażone, choć jeszcze igły mają). pani zaproponowała odebranie tego drewna - oczywiście powiedziałam o masie konarów i gałęzi), podyktowałam telefon a już po kilku godzinach miałam odzew... ;)

na jutro jestem umówiona na odebranie tego wiatrołomu :lol:

Mam tą różową kalinę ale, że ona Dawn to nie wiedziałam. Niesamowicie pachnie prawie przez całą... zimę:p

Jak taka sympatyczna jak ta ostatnia to pod koniec stycznia zaczęła kwitnąć i chyba jeszcze w kwietniu pachniała.

Hortensje te co w zeszłym roku nakupiłam zaczynają kwitnąć... i za cholerę nie wiem gdzie co wsadziłam:sick: