JAGODA 51 25.07.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 tu info o spotkaniu (na glownej stronie forum ) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238800-Zapraszamy-na-Spotkanie-Forum-Muratora-26-wrze%C5%9Bnia-na-Starym-Mie%C5%9Bcie-w-Warszawie do Muzeum ponoc warto, o bilety wcale nie trudno, maz juz byl przez chwile w przerwie delegacyjnej ale sie nie napasł, bo zamykali ale ja tez chce zwiedzic. Operacja??? Na co? Bede sie zamartwiac, mam nadzieje ze to nic powaznego:hug: Z biletami do Muzeum nie ma problemu, w ubiegłym roku do kasy stały 3 osoby w tym 5 osób , za pierwszym razem byłam z większą grupą i wiele umknęło w tym tylko we dwoje i było dużo lepiej. Warto zbierać kartki które wiszą w formie "zdzierango" kalendarza każda kartka to kolejny dzień Powstania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.07.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) Oj bo ja tylko na subskrypcje wchodzę to i nic nie wiem Ciągle nie mogę się pozbierać, więc nie wiem czy sie stawię, jakoś ,zabawy" nie bardzo mnie nęcą, ale kto wie operacja - zdjęcie zaćmy, liczę że, że się uda Edytowane 25 Lipca 2015 przez Gosiek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 25.07.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 rozumiem, na zabawe tez jakos mnie nie ciagnie. bardziej na spotkanie ale i to nie wiem czy dojdzie do skutku czasowo, bo jakos wtedy z wakacji bedziemy wracac, nie wiem czy sie zazębi bede trzymac kciuki za powodzenie zabiegu. wstawilam fotki w galerii, glownie jezowki i zarosla:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.07.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 lecę do tych jeżówek o kciuki przypomnę się w stosownym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.08.2015 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Dla wszystkich konie lubiących, szczególnie dla Pestki - pooglądaj to druciana rzeźba - Cynthia rewelacyjnie czuje konia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.08.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Świetne te konie Gosiek trzymam kciuki za operację. Niby bardziej jak zabieg, ale nie zawsze do końca się udaje. Więc TRZYMAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.08.2015 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Trzymaj, trzymaj proszę Dostałam odpowiedź na ocenę stanu sosen przed moją posesją - wszystkie do wycinki nie sądziłam, że aż tak źle jest - termin 30 grudnia 2015 Stracę całą osłonę domu przed wichurami i słońcem. Teraz muszę wymyślić co posadzić już po mojej stronie. Wzdłuż płotu rośnie bluszcz - jak się uda to pęcie się piął po siatce, dalej śnieguliczki - genialne bezobsługowe, zielone już wczesną wiosną, jeszcze przed pęcherznicami. Gdy przechodzę koło nich to słyszę jeden wielki bzyk pracowitych bąków i pszczół Będę wdzięczna za pomysły, byle nie tuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.08.2015 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Musi też wytrzymać słońce, suszę i wiatry a na dodatek nie kosztować zbyt dużo - to chyba dylemat wielu działkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Hammamelisy akurat polska nazwa mi odpłynęła. Kalina ķoralowa też. Oba krzewy kwitną bardzo wcześnie choć w różnych terminach. Takie urozmaicenie wczesnowiosenne. Oczywiście derenie i aronia. Ta ostatnia piękne przebarwia się w słońcu jesienią. Z iglastych postawiłabym na zwykłe leśne jałowce, bo nie mają tendencji do brązowienia igieł. Koniecznie cisy Gdzieniegdzie posadziłabym jakieś szlachetne sosny o eleganckich długich igłach, może wejmutki Kusiłaby mnie też brzoza np. Maksymowicza. Dążyłabym do naturalności nasadzeń pięknie pasującej do twojego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.08.2015 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Dzięki pestka, ale myślę o kilki drzewach i u siebie wolę klony od brzóz, choć klon ma wielu przeciwników, ale ja mam do niego słabość To jedyne drzewo, którego liście lubię grabić Derenie, ten pomysł mi się podoba, i chyba nie szkodzi im susza ani okresowe zalanie? Do cisów mam mieszane uczucia - gdy są pielęgnowane i cięte to jeden z piękniejszych żywopłotów, puszczone samopas już bywają problematyczne. Dostałam kilka siewek - od maleństw do większych metrowych, ale susza im nie służy. Za kaliną koralową nie przepadam (w przeciwieństwie do mszyc), ale mam inne kaliny, mam też tawuły, które uwielbiam - Tawuła van Houtte'a Myślę dalej. Jałowce piękne przed laty, już dawno powypadały a mieliśmy okazy po 2 metry. Daglezję podziwiam, też nie na moje warunki ogrodowe A może graby - piękne drzewo, w południowo-wschodniej części ogrodu ma kapinkę żywopłotu strzyżonego od czasu do czasu i dwa oazy nie cięte - ścigające się do słońca z olszyną. Tylko ile czasu będę czekać by urosły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.08.2015 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 GRAB - to jest to a w Sadowniczym sprzedają razem z mikoryzą 40 cm to akurat coś dla mnie - łatwo powinno się posadzić Tylko czy sadzić te sadzonki jako żywopłot wiedząc, że nie będę go regularnie ciąć, czy w większych odstępach jako drzewa osłonowe od wiatru i słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Żywopłot rób raczej z krzewów. O grabach nic nie wiem, choć mi się podobają. A te jałowce miałaś szlachetnych odmian, czy dzikie? Cisy u znajomego rosną bez cięcia i wyglądają całkiem nieźle. 5 cisów i sosna + 3 jałowce w trójkąt. Ładnie to wygląda, bo nie jest płasko. Derenie są faktycznie bezproblemowe. Chociaż ktoś może uznać, że ich szybkość przyrastania to problem. Robiłam nasadzenia uciętymi u siebie gałązkami dereni sybirica i rozłogowego. Wtykałam po 3 gałazki razem 2 latat temu. Teraz mam krzewy wysokości 180 cm. Dość jeszcze rzadkie, ale ładnie rozkrzewione. Z rozłogowych mam już taką gęstwę, że ciężko między nimi przejść. Zrobię zdjęcia takie, żebyś zobaczyła jak sięporozrastały. Tnę je 2 razy do roku bez litości na wysokość metra, a one jakby to lubiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.08.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Czekam więc na Twoje zdjęcia, na razie moje graby to taki niby żywopłot dający mocny cień z samego rana \ a tu jeden przegapiony i nieobcięty grab, który poszedł w drzewo grab to to zielone centralne, na dalszym planie a z lewej na pierwszym mój biały dereń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Zdjęcia będą we wtorek. Miałam dziś chęci, ale szlag nam trawił szczelność wyprowadzenia wody z domu. Powódź w garażu. Musieliśmy zamknąć wodę. Właśnie wróciliśmy z zakupami. Ciężko było bo w piaseczyńskim LM temperatura niższa niż na zewnątrz ociupinkę i duszno potwornie. Dosłownie wodospady po nas płynęły i oczywiście szukanie na półkach było męką. Przy okazji nacinęłam i zrobimy rozprowadzenie po ogrodzie do puszek poboru wody. Nie wszystko mogę podlewać z linni kroplującej. Więc chcę mieć cztery punkty z wodą do węża. Jutro mnie nie ma cały dzień, więc dopiero we wtorek ogarnę troszkę i zrobię fotki. Będzie widać przy okazji róże. Ciągle kwitną Widzę, że derenie też masz, to nic tylko we wreśniu naciąć i porozsadzać. Nie wszystkie się przyjmą, ale za 2 lata będziesz mieć z tych, które zaczną rosnąć, cały gąszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.08.2015 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 We wrześniu mówisz? Do tej pory patyki wsadzałam wczesną wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Ja i wiosną i jesienią Dereniom bez różnicy było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 10.08.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Niesamowity gąszcz zieleni u Ciebie, zupełnie jak w lesie. Też staram się od pł.-zach. robić takie różnorodne nasadzenia, barierę przed wichrami. Mój ogród ma dopiero trzy lata ale podobno od pięciu będzie go dopiero porządnie widać. Nie pomyślałam o grabach, przy okazji zamówię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.08.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Graby odpowiednio cięte tworzą przepiękne wysokie a wąskie żywopłoty. Posadziłam wiosną tanie sadzonki kopane, duża część się nie przyjęła. Chyba lepiej sadzić je jesienią.Widzę Gosiu, że dosadzasz hortensje - jest coraz piękniej. To chyba najlepsze kwitnące krzewy na zadrzewione działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.08.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 u mnie wzdłuz ogrodzenia z jednej strony rosnie szpalerek grabow kolumnowych lucas, po 4 latach to solidne "kolumny" co roku je przycinam, sa zwarte i gęste. jednak nie sa zywoplotem ale i tak czesciowo oslaniaja nas przed zachodnimi wiatrami. posadzilam je co 3 metry, mam nadzieje ze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.08.2015 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Niesamowity gąszcz zieleni u Ciebie, zupełnie jak w lesie. Też staram się od pł.-zach. robić takie różnorodne nasadzenia, barierę przed wichrami. Mój ogród ma dopiero trzy lata ale podobno od pięciu będzie go dopiero porządnie widać. Nie pomyślałam o grabach, przy okazji zamówię. pozdrawiam to tylko złudzenie obiektywu ale zanim się obejrzysz będziesz i Ty gąszcz mieć u siebie.... byle te upały nieco zelżały Graby odpowiednio cięte tworzą przepiękne wysokie a wąskie żywopłoty. Posadziłam wiosną tanie sadzonki kopane, duża część się nie przyjęła. Chyba lepiej sadzić je jesienią. Widzę Gosiu, że dosadzasz hortensje - jest coraz piękniej. To chyba najlepsze kwitnące krzewy na zadrzewione działki. Z Sadowniczego ponoć się przyjmują - zobaczę co będzie jak już wytną sosny, a może na jesieni je posadzę. I nie myślę o żywopłocie jako takim ale właśnie o szpalerze drzew. Hortensji już chyba więcej dokupować nie będę - chyba, że wczesne odmiany, resztę będę raczej sama rozmnażać u mnie wzdłuz ogrodzenia z jednej strony rosnie szpalerek grabow kolumnowych lucas, po 4 latach to solidne "kolumny" co roku je przycinam, sa zwarte i gęste. jednak nie sa zywoplotem ale i tak czesciowo oslaniaja nas przed zachodnimi wiatrami. posadzilam je co 3 metry, mam nadzieje ze wystarczy. TAR wrzuć fotę tych grabów tak właśnie myślę o drzewach a żywopłot z dereni, śnieguliczek, pęcherznic, tawułek - chaos mam w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts