Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Posadziłam w tym roku wiosną 3 jarząby szwedzkie z sadowniczego (160 cm). Przyjechały zamikoryzowane i w balotach. Mają się świetnie. Piękne liście takie jak posypane białym puszkiem :)

fote grabow wstawie wieczorkiem a teraz troche z innej mańki. Zobaczcie co ci turysci wyprawiaja na plaży. przysiegam, rok temu takiej wiochy nie bylo, niektorym mózgi mocno sie juz spocily :cool::sick::wtf:

http://2.static.s-trojmiasto.pl/zdj/c/9/12/555x0/124231-W-upalne-dni-ciezko-znalezc-na-plazy-chocby-skrawek-piasu-O-swicie-odgradzaja-sie-piaskowi-obszarnicy.jpg

wies tanczy i spiewa, naprawde nie moge doczekac sie konca wakacji az ci wszyscy parawaniarze wypad zrobia i nareszcie mozna bedzie w pełni pokorzystac, uwierzcie dla miejscowych to masakra. dobrze ze mam swoja dzika plaze ale namiarow na nia na pewno nie zdradze, bo za chwile i tam te "dzikie" tłumy sie zaparawanią ;)

musimy byc narodem bardzo zakompleksionym, mowia ze rosja to stan umyslu ale nawet tam takich dziwów nie spotka sie. A skoro rosja to stan umyslu to kim / czym my jestesmy:rolleyes::confused:

TAR bardzo współczuję :(

to chore co pokazujesz - n i e c i e r p i ę takich tłumów, a już w szczególności na plaży - jak tak można wypoczywać :sick:

Wieś tańczy i śpiewa, połączona z pijackim bełgotem i awanturami a do tego odpowiednie rzępolenie - to niestety moja codzienność. Rozpacz mnie ogarnia.... z nadzieją, że te wakacje u sąsiadów kiedyś się skończą :mad:

za to wiesz jak teraz w Warszawie pusto :lol2:

tez mam to na codzień, na szczescie mocno uciszylismy sasiada, doprowadzil do tego ze w koncu wezwalismy kilka razy policje, dostal mandat i jeszcze pare nieprzyjemnosci, za to z dobrych wiesci - wystawil swoj dom do sprzedażyhttp://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/s065.gif zyczymy mu oczywiscie jak najszybciej klienta :D zreszta sobie rownież ;)

plaze to jedno, miasto zakorkowane na maksa. jednak najgorzej jest w soboty, normalnie nie da sie gdziekolwiek pojechac nawet na zwykle zakupy. obwodnica stoi zakorkowana na 2 pasach, wszyscy sie pchaja nad morze i na polwysep:bash: my na szczescie w druga strone mamy blisko spore jezioro w lesie, z odpowiednia infrastruktura typu toi toi, kramik z owocami i napojami, pomost do przycumowania pontonu, niewielka plaza i sami miejscowi. ale miejsca tez nie zdradze ;)

TARcia to co pokazałaś to jeszcze nie jest źle, tu jeszcze jest przejście...... tam gdzie byliśmy w tym roku i w zeszłym roku i po inne lata, parawany były, parasole były.. ale z rozsądkiem.. w tym roku nie dało się dojść do morza.. za NIC... parawan do parawanu i własne "grajdoły"... porobione gniazda... jak młody wykąpał się to przeszedł ze znajomą po jednym takim gniazdku oczywiście zrugali młodego, na co znajoma, ze plaża jest dla wszystkich, a oni nie wykupili sobie kawałka..

Zawsze chodziłam na plażę z jednym leżaczkiem, albo ręcznikiem.. nie noszę wcale parawanu i chyba już nie będę nosiła.. bo i po co mi on...

W lodówce... za wilgotno ;)

Nic nie rozumiem - gdy byłam dzieckiem i polskie lato było jak zawsze, chłodne i deszczowe, grajdołek i parawan miały jakiś sens by choć trochę człek mógł się ogrzać. Teraz, w czasie tych zupełnie zamorskich upałów też trzeba się do sauny zamykać :eek:

tylko to jest plaza pubiczna i takie grodzenie to zwyczajne buractwo. nie wiem skad ta maniera przyszla, bo rok temu az tak nie cudowali. na zagranicznych plazach tez tego nie widac. wszyscy za tymi parawanami to "teskniacy za rozumem" ;)

my miejscowi zlozymy interpelacje do naszych wladz by wszyscy parawaniarze placili za kazdy zajety m2 plazy - za uzytkowanie, moze jak jeden z drugim zaplaci dniowki 50 zeta to wroci mu rozum:rolleyes:;) a przy okazji i budzet miasta sie zwiekszy, bedzie na sprzatanie po tych brudasach. Bo to nie tylko zajmowanie plazy ale tez zostawienie po sobie masakrycznego syfu a na koniec opinia w necie jak to strasznie brudno jest nad polskim morzem. tylko kto ten syf zostawia????

Bardzo cieszą mnie Twoje pczynania ogrodowe. Odkryłam nawet Twój nowy ogrodowy blog :cool: U mnie w roli szpaleru drzewek za żywoplotem posadziłam klony ginnala, oliwniki, jarząby pospolite i szwedzkie. Najszybciej poszybowały w góre oliwniki wąskolistne i klony. Jarząby maja tendencję do obsychających liści po nazby słonecznych dniach. Fajnie wygladają grujeczniki i brzoza doorenbos. Bardzo szybko rosną świerki serbskie. Można pomieszać iglaste z liściastymi w tej przesłonie. O każdej porze roku będzie ciekawie.