pestka56 08.09.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Lecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.09.2015 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jestem... na zlocie raczej nie będę, chwilowo nie jestem kompanem ani do wypitki, ani do jedzenia, ani gadania.... słuchać tylko mogę Za to zapraszam po zlocie w moim szczątkowym ogrodzie, zawsze coś da się uskubać z rozchodników, ułunki wiosennej, dąbrówki, żurawek i innych możecie kuchnię pomacać po pierwszym dniu montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.09.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 O ile mogę ocenić, bo trochę ciemno, to jest bardzo elegancka. Powiedziałabym nawet szykowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.09.2015 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Szykowna mówisz? Jeszcze nie możemy ochłonąć Nie mam pojęcia czemu taka ciemna wyszła na zdjęciu Oświetlenie ledowe aż bije po oczach, jest biała i teraz w niej pełno światła aż razi w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.09.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Masz zimne, białe światło ledowe? To może być z tego powodu, bo duży kontrast. Zawsze podobają mi się wnętrza, które mają jakiś haczyk w twojej kuchni to ta wnęka nad kuchnią i wielkie płyty na podłodze. Czy w słupkach masz schowane szafeczki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.09.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Wreszcie wywiązuję się z obietnicy, ale nie chcę Ci tu śmiecić, więc poklikaj żeby powiększyć Róże – podlewałam i ciągle kwitną. Jutro zerknę na etykietki to podam Ci wszystkie nazwy. Nie dziw się, że podsypane korą. Coś musiałam zrobić, żeby chronić je przed wysychaniem ziemi. W przyszłym tygodniu przyjeżdża masa roślinek do posadzenia, więc kora pójdzie precz Na razie od góry Rhapsody in Blue, 3-cie to Cubana, blado niebieskie i jakby lila w głębi na 4 i 5 to Novalis. Na pierwszym po lewej u góry nad morelowo-różową Cubaną właśnie przekwita Solero. Jest blado żółta i kremowa w pełni kwitnienia. W prawo od Cubany są Novalis. Lepiej je widać na środkowej fotce. W tle róże pomarszczone. Drzewko pośrodku to miniaturowa jabłonka ozdobna Ola. I oczywiście hortensje Na pierwszym i drugim tło dla róż od prawej trzmielina, niezbyt jeszcze widoczny klon jesionolistny z berberysem za plecami. Dwie trzmieliny oskrzydlone już się trochę przebarwiają. Po prawej od nich dereń elegantissima i dalej sosna czarna. W głębi głogi paul's scarlet, które w reakcji na brak wody zgubiły większość liści, a za nimi mój puszczony w tym roku samopas płot wierzbowy. Na pierwszym jest cała rabata różana. Na brzegu zielsko tragiczne, bo korzystało z wody, którą dostawały róże. Trawnik i tak mam cały do wymiany więc się tym specjalnie nie przejmowałam. Wokół róż muszę wstawić ogranicznik, żeby nie przerastało. Na drugim i trzecim w prawo od sosny derenie flaviramea, a za ich plecami ciąg dalszy głogów. Moje trawki i niżej miejsce na wrzoso-trawowisko. Tło to jałowce, berberys i złote żywotniki, a bardziej z tyłu rokitnik. Przed nimi są azalie. Po prawej wejmutka, a po lewej jabłonka samosiejka (do wycięcia) Za tym wszystkim jest jeszcze pas ogrodu, gdzie powoli rośnie nasz własny lasek sosnowo-brzozowy. Edytowane 8 Września 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.09.2015 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 światło ledowe ciepłe, w słupkach półczeki, docelowo będą na półeczkach koszyczki - dla wygody, bo tam jest dość głęboko żarty sobie robisz - żadne kwiaty ani rośliny nie zaśmiecają tego wątku i choć napracowałaś się by takie malutkie powklejać, to sprawisz wszystkich tu oglądającym jak powklejasz je jeszcze raz, tym razem słusznej wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.09.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 OCH :hug:To będzie sporo tych fotek. Czułam, że masz w kuchni takie cuda. Jest ciepła i zapraszająca do pracy i w ogóle bycia w niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.09.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Cubana i w głębi blado żółta Solero Stuttgardia i różowa Angela. Muszę je zamienić miejscami, bo Angela jest niziótka za to kipi kwiatami. Stuttgardia i w głębi lila-niebieska Novalis Rhapsody in Blue już przekwita powoli. Angela i w głębi Novalis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.09.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Sttuttgardia i Angela Od lewej na dole: Cubana, Novalis (taki ma dokładnie kolor), troszkę prześwieca różowa Angela i na końcu żółta Stuttgardia. Po lewej u góry Solero, po środku Cubana, po prawej Novalis. Widać też trochę jabłonkę ozdobną Olę i jeden z dwóch krzewów hortensji Limelight Wolne miejsca między różami czekają na byliny Widok w kierunku wjazdu do ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.09.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Szersze widoki na różaną rabatę Z przodu przekwitające Rhapsody in Blue. Z tyłu od lewej róże pomarszczone, trzmielina, maleńki jeszcze klon jesionolistny, 2 trzmieliny oskrzydlone zmieniające już kolor, a za nimi berberys. Obok sosny czarnej dereń elegantissima posadzony zeszłej wiosny z uciętego i innego krzewu patyczka Od prawej sosna czarna, dalej derenie flaviramea, przeniesiony w zeszłym roku z pobliskiej łąki podleśnej dąb. Te żółte liście z tyłu to głogi Paul's Scarlet ofiary suszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.09.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ależ masz gąszcz różany rewelacja, a to dopiero młode roślinki prawda? Jak jeszcze podsadzisz bylinami to będzie perfekcyjnie A co to za ozdobna jabłonka, teraz ma zielone jabłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.09.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ostatni widoczek płd-wsch granicy ogrodu Kępa traw ozdobnych Między wejmutką po prawej i jabłonką samosiejką po lewej, na tle jałowców, derenia elegantissima, berberysu atropurpurea, rokitnika i złotych żywotników, rosną azalie. Mam zamiar dosadzić tu jeszcze rododendrony, trochę wrzosów, kwasolubne niskie i średnie trawy ozdobne. Jak klikniesz prawym klawiszem myszy na fotkę, to pojawi się opcja „view image”. Otworzy się jeszcze większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.09.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 No, mam nadzieję, że będzie super Mam też nadzieję, że jak zostaną równo przycięte, to w przyszłym sezonie zakwitną w tym samym terminie. Teraz sadziłam je w trzech turach. Jabłonka nazywa się Ola i jak jabłuszka dojrzeją, to będą żółte z czerwonymi rumieńcami. Dodaję je do nalewki pigwówki, a część zostawiam dla ptaków. Pięknie kwitnie wiosną na intensywnie różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 10.09.2015 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 [ATTACH=CONFIG]330147[/ATTACH] Dobrze wypatrzyłam wierzbę płaczącą?? Roślina, której stanowczo brakuje w moim ogrodzie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.09.2015 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Dobrze wypatrzyłam wierzbę płaczącą?? Roślina, której stanowczo brakuje w moim ogrodzie, Brakuje? Zależy jaka odmiana i jak duży masz ogród. U mnie rośnie w rogu ogrodu olbrzymia stara wierzba płacząca, która o dziwo w tym suchym roku wyjątkowo pięknie się zwiesza i nie wiem czemu liści mało gubi. Do tej pory to była masakra, w całym ogrodzie pełno gałązek malutkich i większych i całe łany drobnych listków, których grabienie jest udręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 10.09.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Brakuje? No brakuje, bo widzę ją na mojej skarpie jak sięga gałązkami do ziemi i ciągle jej posadzenie odkładam na "kiedyś". Ogród mam 47 arowy więc miejsca dość. A i do stylu ogrodu pasuje znakomicie. Taka stara wierzba musi pięknie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ja mam dwie. Bardzo je lubimy, choć śmiecą ogromnie. Właśnie wczoraj kupiliśmy dmuchawo-odkurzacz. Na razie tani, zobaczymy jak to się sprawdzi. Mam jeszcze wierzbę mandżurską i oczywiście wierzbowy płot. Liści ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 10.09.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Właśnie wczoraj kupiliśmy dmuchawo-odkurzacz. Na razie tani, zobaczymy jak to się sprawdzi. O to koniecznie podziel się wrażeniami, bo też planujemy taki zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Próbować będę w sobotę, albo w niedzielę, bo musiwszystko trochę przeschnąć po ostatnich deszczach. Tak zalecają. Na razie mam moją panią do prac ogrodniczych i przygotowujemy miejsce pod lawendę. Poza tym pewnie jutro przyjedzie 6 krzewów winogron. Dmuchawa ma tylko 800 W, jakiś Lider, kosztowała w LM 119 zł. Więc oby tylko dmuchała i wciągała. Jak się przekonam, że tym da się posługiwać, to kupię duużo silniejszego elektrycznego Stervingsa za 300. Mam ich maszynkę do cięcia żywopłotu i jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts