Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem...

na zlocie raczej nie będę, chwilowo nie jestem kompanem ani do wypitki, ani do jedzenia, ani gadania.... słuchać tylko mogę ;)

Za to zapraszam po zlocie w moim szczątkowym ogrodzie, zawsze coś da się uskubać z rozchodników, ułunki wiosennej, dąbrówki, żurawek i innych :cool:

możecie kuchnię pomacać

po pierwszym dniu montażu

IMG_1693.JPG

Masz zimne, białe światło ledowe? To może być z tego powodu, bo duży kontrast.

Zawsze podobają mi się wnętrza, które mają jakiś haczyk :) w twojej kuchni to ta wnęka nad kuchnią i wielkie płyty na podłodze.

Czy w słupkach masz schowane szafeczki :) ?

Wreszcie wywiązuję się z obietnicy, ale nie chcę Ci tu śmiecić, więc poklikaj żeby powiększyć :)

Róże – podlewałam i ciągle kwitną. Jutro zerknę na etykietki to podam Ci wszystkie nazwy. Nie dziw się, że podsypane korą. Coś musiałam zrobić, żeby chronić je przed wysychaniem ziemi. W przyszłym tygodniu przyjeżdża masa roślinek do posadzenia, więc kora pójdzie precz :)

Na razie IMG_3050ww.jpg od góry Rhapsody in Blue, 3-cie to Cubana, blado niebieskie i jakby lila w głębi na 4 i 5 to Novalis.

Na pierwszym po lewej u góry nad morelowo-różową Cubaną właśnie przekwita Solero. Jest blado żółta i kremowa w pełni kwitnienia. W prawo od Cubany są Novalis. Lepiej je widać na środkowej fotce. W tle róże pomarszczone. Drzewko pośrodku to miniaturowa jabłonka ozdobna Ola. I oczywiście hortensje :) IMG_3053ww.jpg

Na pierwszym i drugim tło dla róż IMG_3072-4ww.jpg od prawej trzmielina, niezbyt jeszcze widoczny klon jesionolistny z berberysem za plecami. Dwie trzmieliny oskrzydlone już się trochę przebarwiają. Po prawej od nich dereń elegantissima i dalej sosna czarna. W głębi głogi paul's scarlet, które w reakcji na brak wody zgubiły większość liści, a za nimi mój puszczony w tym roku samopas płot wierzbowy.

Na pierwszym jest cała rabata różana.IMG_3084ww.jpg Na brzegu zielsko tragiczne, bo korzystało z wody, którą dostawały róże. Trawnik i tak mam cały do wymiany więc się tym specjalnie nie przejmowałam. Wokół róż muszę wstawić ogranicznik, żeby nie przerastało. Na drugim i trzecim w prawo od sosny derenie flaviramea, a za ich plecami ciąg dalszy głogów.

IMG_3105-7ww.jpg Moje trawki i niżej miejsce na wrzoso-trawowisko. Tło to jałowce, berberys i złote żywotniki, a bardziej z tyłu rokitnik. Przed nimi są azalie. Po prawej wejmutka, a po lewej jabłonka samosiejka (do wycięcia) Za tym wszystkim jest jeszcze pas ogrodu, gdzie powoli rośnie nasz własny lasek sosnowo-brzozowy.

Edytowane przez pestka56

światło ledowe :yes: ciepłe, w słupkach półczeki, docelowo będą na półeczkach koszyczki - dla wygody, bo tam jest dość głęboko

żarty sobie robisz - żadne kwiaty ani rośliny nie zaśmiecają tego wątku i choć napracowałaś się by takie malutkie powklejać, to sprawisz wszystkich tu oglądającym jak powklejasz je jeszcze raz, tym razem słusznej wielkości :lol:

Cubana i w głębi blado żółta Solero

IMG_3032w.jpg

Stuttgardia i różowa Angela. Muszę je zamienić miejscami, bo Angela jest niziótka za to kipi kwiatami.

IMG_3036w.jpg

Stuttgardia i w głębi lila-niebieska Novalis

IMG_3102w.jpg

Rhapsody in Blue już przekwita powoli.

IMG_3050w.jpg

Angela i w głębi Novalis

IMG_3039w.jpg

Sttuttgardia i Angela

IMG_3098w.jpg

Od lewej na dole: Cubana, Novalis (taki ma dokładnie kolor), troszkę prześwieca różowa Angela i na końcu żółta Stuttgardia.IMG_3065w.jpg

Po lewej u góry Solero, po środku Cubana, po prawej Novalis. Widać też trochę jabłonkę ozdobną Olę i jeden z dwóch krzewów hortensji LimelightIMG_3096w.jpg

Wolne miejsca między różami czekają na byliny :)

IMG_3071w.jpg

Widok w kierunku wjazdu do ogrodu

IMG_3053w.jpg

Szersze widoki na różaną rabatęIMG_3095w.jpgIMG_3093w.jpg

Z przodu przekwitające Rhapsody in Blue. Z tyłu od lewej róże pomarszczone, trzmielina, maleńki jeszcze klon jesionolistny, 2 trzmieliny oskrzydlone zmieniające już kolor, a za nimi berberys. Obok sosny czarnej dereń elegantissima posadzony zeszłej wiosny z uciętego i innego krzewu patyczka :)IMG_3080w.jpgIMG_3072-4w.jpg

Od prawej sosna czarna, dalej derenie flaviramea, przeniesiony w zeszłym roku z pobliskiej łąki podleśnej dąb. Te żółte liście z tyłu to głogi Paul's Scarlet :( ofiary suszy.IMG_3077-9w.jpg

Ostatni widoczek płd-wsch granicy ogrodu

IMG_3091w.jpg

Kępa traw ozdobnych

IMG_3105-7w.jpg

Między wejmutką po prawej i jabłonką samosiejką po lewej, na tle jałowców, derenia elegantissima, berberysu atropurpurea, rokitnika i złotych żywotników, rosną azalie. Mam zamiar dosadzić tu jeszcze rododendrony, trochę wrzosów, kwasolubne niskie i średnie trawy ozdobne.IMG_3109w.jpg

Jak klikniesz prawym klawiszem myszy na fotkę, to pojawi się opcja „view image”. Otworzy się jeszcze większe :)

No, mam nadzieję, że będzie super :) Mam też nadzieję, że jak zostaną równo przycięte, to w przyszłym sezonie zakwitną w tym samym terminie. Teraz sadziłam je w trzech turach.

Jabłonka nazywa się Ola i jak jabłuszka dojrzeją, to będą żółte z czerwonymi rumieńcami. Dodaję je do nalewki pigwówki, a część zostawiam dla ptaków. Pięknie kwitnie wiosną na intensywnie różowo.

Dobrze wypatrzyłam wierzbę płaczącą??

Roślina, której stanowczo brakuje w moim ogrodzie,

Brakuje? Zależy jaka odmiana i jak duży masz ogród. U mnie rośnie w rogu ogrodu olbrzymia stara wierzba płacząca, która o dziwo w tym suchym roku wyjątkowo pięknie się zwiesza i nie wiem czemu liści mało gubi. Do tej pory to była masakra, w całym ogrodzie pełno gałązek malutkich i większych i całe łany drobnych listków, których grabienie jest udręką :sick:

Ja mam dwie. Bardzo je lubimy, choć śmiecą ogromnie. Właśnie wczoraj kupiliśmy dmuchawo-odkurzacz. Na razie tani, zobaczymy jak to się sprawdzi.

Mam jeszcze wierzbę mandżurską i oczywiście wierzbowy płot. Liści ci u nas dostatek :)

Próbować będę w sobotę, albo w niedzielę, bo musiwszystko trochę przeschnąć po ostatnich deszczach. Tak zalecają. Na razie mam moją panią do prac ogrodniczych i przygotowujemy miejsce pod lawendę. Poza tym pewnie jutro przyjedzie 6 krzewów winogron.

Dmuchawa ma tylko 800 W, jakiś Lider, kosztowała w LM 119 zł. Więc oby tylko dmuchała i wciągała. Jak się przekonam, że tym da się posługiwać, to kupię duużo silniejszego elektrycznego Stervingsa za 300. Mam ich maszynkę do cięcia żywopłotu i jest dobra.