Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

Malka takiego betonu nie znoszę, a mam w okolicy trochę takich. Dzięki za zdjęcia, nie napawają optymizmem. Tego właśnie się boję, że przy niestabilnym gruncie, czasem zalewanym ciężki płot betonowy może usiąść :(

Znalazłam betoniarnię kaczmarek i produkty nieco milsze oku, cena też nieco lepsza 140 za 208 cm to już chyba lepiej niż podmurówka a 70 zł za metr+siatka i mam dziurawe ogrodzenie, przez które wszystko widać. Tak mam porządnie zrobione z dwóch stron, ale z tyłu szukam ,,szczelnej zasłony" i stosunkowo nie drogiej. Drewno nie wchodzi w rachubę - teraz nie będzie komu go pielęgnować :(

Te Wasze piękne płoty to zdecydowanie po wygraniu - teraz jest 15 do wygrania ;)

pestka zapraszam do mnie ukopiesz sobie, też nie lubię wysokich a moje do kolan sięgają, a tak piękne jeszcze nigdy nie były, pod domem zakwitł mi biały, nie miałam pojęcia, że takiego kupowałam:o

TAR gdzie zdjęcia? U jednej z sąsiadek też takie wielkie rosną

rano -4C, pościnałam hortensje a i tak już część pomroziło i zakręciłam wodę ogrodową

DSC_0891.NEF.jpg

teraz czas na suche bukiety

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rozmawialam juz z naczelnym ;) na graty garazowe dal mi w posiadanie kontener budowlany duzy, co najwyzej na hali pare mebli zloze, reszte upchne w tym mieszkaniu. tylko garazu mi brak, znowu zacznie sie skrobanie szyb:sick: i psiunki nie beda miały ogrodka, bo to 1 pietro. ale za to lokum piekne, nowe, ladnie polozone w otoczeniu lasu, blisko dojazd do pracy i nabudowe, no i wyremontowane pare tygodni temu. zawsze mam opory mieszkac "po kims" a tu az pachnialo na wejsciu. bylam dzis tez ogladac jeden lokal, na zdjeciu bardzo ladne ale w rzeczywistosci okazalo sie zagrzybiona nora , co z tego ze z mikro ogrodkiem jak po scianach grzyb szedl. jeszcze dzis bede ogladac połówke domu z ogrodem w tej wiosce, w ktorej mieszkam, zobaczymy czy warto.

TAR trzymam kciuki za dobre lokum :yes:

Amelia to mądry polak po szkodzie, właśnie musiałam wymieniać kolejny kran ogrodowy - pęknięty był wewnętrzny zawór :sick:

pan w sklepie wytłumaczył mi, że już gdy przychodzą przymrozki koniecznie trzeba zamykać dopływ wody ogrodowej a zawór zostawiać w pozycji otwartej na pełen regulator, teraz jeszcze muszę wylać resztę wody z węży i pozwijać je porządnie

Piękne kwiaty u Was w ogrodach. U mnie już powoli wszystko ścięte przez przymrozek. Dziś rano -4, a ja jeszcze róż na pniu w donicach nie schowałam :bash: nie wiem, czy przeżyją.

Co do ogrodzenia to jeśli mogę coś podrzucić:

W6jYDm_Hz7hfD5z6jKS6kksiSIJ3Yf9FgbjuE-aLrySgX_wWtR--Vql5jE-UYADNL4-Fx-KVWbIBMeteS4uSaIORR4OsoMOYqXN_xZi8UY7Lj8L2A0NmXrd_shlUrD-gepyamDPFHpssKP3y96sfZ1C_149-UUJfyMTUkOf7XnosYh5f2xZ9BnuWbFCRHxpeE3hPpIl4fvxtHFkKm8MgbCzi0GuwCz_479ZEGxzP6NYG3LjjA8B2bZ-pA0YBcv8p_pbpq5Xzy3dAkTPcyWCK0Tno3vJpzZlDoD-djtL4f1Y2K642-ZiKdAbnnDeD19b24vJ1aVALDOgd0UOrwZHFmMg4tlfqJF3suX61Xzyael7J8cibYWiIOADS7PAYaGHJJdNtG7kDPz5SlJNotgloFsYHd7VxQ4PF5P5-wz_HgvlWm3OQJbNIjRzoQCSGn-r9rxFbLtjrA1_iKUN5TyT8bzqWVeGap22EPc99qspQrvf1Dfp3e03iC4wxYUSB9UPaB-jwYuSUdV4J0BLmRkfxRwfG0AcPOsWkH__YZvpju8Ce=w1315-h739-no

To u mnie. Część murowana przez ekipę, część drewniana malowana przeze mnie, docinana i montowana przez monsza i teścia.

ładne, niestety z wielkim zalem z drewna reygnuje z powodu braku czasu i mocy na konserwacje. jak mezaty mi zrobi taras to bede przeszczesliwa. tak, taras bede za to miec drewniany na betonku, konserwacje mopem zrobie :D

u nas tez byly przymrozki wiekszosc roslin typu winobluszcz, bergenie, aktinidie itp. mrozik zwarzyl ale jesienne byliny maja sie dobrze, chryzantemy nawet jeszcze kwiatkow nie otworzyly, marcinki do grudnia beda kwitly. trawom tez nic nie dolega.

moje roze na pniu w donicach wygladaja na zywe, tylko podlac by je trzeba. ale o nie niech martwi sie juz nowa wlascicielka :D

Edytowane przez TAR

TAR, ja też na początku nie brałam pod uwagę ogrodzenia drewnianego. Zamiast tego co widzisz chciałam panele aluminiowe. Jednak wyceny ogrodzenia z paneli przekonały mnie, że muszę na takie jeszcze poczekać ;) Dlatego na razie drewniane.

Konserwację mopem pochwalam, bardzo praktyczna :)

Ja się właśnie zastanawiam czy trawy w donicach (turzyca ptasie łapki, hakonechloa aureloa i imperata red baron) to już chować, czy jeszcze je zostawić. Trawy w gruncie mają się świetnie, tylko miskant jeszcze nie kwitnie :( i nie wiem czy mam na niego czekać, czy raczej już w tym roku nie pokaże kłosów.

Opatul donice z tymi trawami, żeby od korzeni nie przemarzły i nie musisz chować w ogóle. Wszystkie spokojnie u nas wytrzymują zimę :)

A jaki miskant nie zakwitł? Nie wszystkie kwitną i nie wszystkie od razu w pierwszym roku po posadzeniu.

ładne, niestety z wielkim zalem z drewna reygnuje z powodu braku czasu i mocy na konserwacje. jak mezaty mi zrobi taras to bede przeszczesliwa. tak, taras bede za to miec drewniany na betonku, konserwacje mopem zrobie :D

u nas tez byly przymrozki wiekszosc roslin typu winobluszcz, bergenie, aktinidie itp. mrozik zwarzyl ale jesienne byliny maja sie dobrze, chryzantemy nawet jeszcze kwiatkow nie otworzyly, marcinki do grudnia beda kwitly. trawom tez nic nie dolega.

moje roze na pniu w donicach wygladaja na zywe, tylko podlac by je trzeba. ale o nie niech martwi sie juz nowa wlascicielka :D

TAR, są specyfiki, którymi malujesz drewno i 5 lat jest okey.

U mnie ścięło liście glicyniom, a róże o dziwo wszystkie nadal kwitną :jawdrop:

Rozumiem Was, kocham drewno ale juz zdecydowalam sie na zaluzjowe z powloka aluzink.

Pestka owszem sa bejce 5 letnie ale przy zewnetrzu narazonym na deszcze, wiatr, słonce po 5 latach sory ale wygladaja fatalnie, widze po moich donicach lub pergolach. calkiem niezle daja rade przez dwa lata potem juz niekoniecznie. Poza tym nie chce mi sie wcale tego robic, na stare lata leniwi sie zrobilismy ;):cool:

Dziś w naszym pobliskim tartaku podziwiałam płot malowany 5 lat temu. Bywamy tam często więc mam pełną kontrolę nad jego wyglądem. Specjalnie zwracam uwagę, bo szukam dobrego środka do zabezpieczania różnych drewnianych elementów w ogrodzie.

Ten płot sztachetowy wygląda po tych kilku latach może nie jak nowy, ale nadal jest w świetnym stanie. Zamówiłam sobie ten specyfik, którym go malowano :)

Pestka, zapewne tak jest jak piszesz ale serio zwyczajnie nam sie nie chce, kiedy wracasz ok. 18 z pracy to masz ochote walnac sie tylko na lezaczek lub poplywac w jakiejs sadzawce a nie myslec czy plot trzeba malowac :D poza tym planuje mocne obsadzenia wiec i dobrac sie do niego bedzie problematyczne. na pocieszenie - bede miec drewniany taras a poniewaz bedzie w podcieniu i do tego szklane przesuwne scianki to nie bedzie mocno narazony na dzialanie zewnetrzne:wiggle:taras mi obiecal mezul.

wiecie co juz mylalam ze ten nowy dom to tylko taka sfera marzen, zwykle chciejstwo. a sie dzieje i wstapila we mnie nadzieja. jakby nie patrzec obecnie nie mam juz wyjscia :)

Edytowane przez TAR

Malka taras mozesz zabejcowac mopem lub wałkiem do scian, znajomy tak robi co dwa lata. na pewno jest szybciej, czy lepiej - nie wiem, on nie narzeka. mozesz jeszcze maszyna poleciec tylko z tym ostroznie bo moze zachlapac. moj brat bejcowal maszyna nasze pergole, po tym jego "bejcowaniu" Kastorka musialam na golasa obciac:mad: